Látogatás2012. november 14. 18:00-20:00


Adatlap – Cech In sörtár

Vélemény – Cech In sörtár

anyicska:

Folytatódik a cseh sörözők sorozata. Most a nagyon új Čech-in következik. Mindig megdobban a szívem, amikor magyar környezetben látom a cseh háčekunkat (ez a C betű fölötti jel).

Az Ó és a Lázár utcát összekötő kis utcácska felé sétálva már a Bajcsy-Zsilinszky útról látjuk a cseh zászlót és világító kis gyönyörű háčeket, amely ahogyan közeledünk, egyre jobban nő, és ugyanúgy a kíváncsiságom is. Vajon miért pont Čech in?

Félig cseh, félig angol a kifejezés. A mai világban, amikor a fiatalok nagy része becsekkol, mielőtt meginná az első korty (cseh) sörét, eléggé nyilvánvaló az utalás. Az in kifejezést a cseh nyelvben egyébként akkor is használják, amikor valami vagy valaki divatos, trendi. Végül is, ha visszanézzük az utolsó felméréseinket (AlfonsPivo), van benne valami  – a cseh sörök egyre népszerűek. És Čech in nevezetű helyet trendinek is tartom, a tipikus cseh kocsmákkal ellentétben. Trendisége főleg a dizájnban rejlik!

A hely új, tiszta, és alapgondolata a hagyományos vidéki rusztikus architektúra, amelyben a természetes fa anyagok uralkodnak. A bútorok zömét egyszerű faládákból ácsolták, melyekből nem csak asztalok és sima ülőkék, hanem magasabb bárszékek is készültek. A bárpult ki van rakva sörös üvegekkel, amelyek a hátsó világításnak köszönhetően kellemes színjátékban tündökölnek. Ugyanakkor a mosdó is eléggé ötletes – bár nem sikerült felismernem azt a szimbólumot, amely a női mosdót jelképezi. A férfi mosdó sokkal egyértelműbb egy szál kötél – egy szál f… A kellemes összképet tovább erősítik fekete /barna/ fehér fényképekkel, a régi szép időkből, természetesen sörös tematikával.

A cseh sör hibátlan, mint majdnem mindig, két korsó után már érezni is az erejét. És ami nekem külön élmény, hogy a cseh sör mellé lehet olvasni cseh újságokat is! Ám ha valaki inkább a magyar nyelvnél maradna, tessék odanyúlni Krtečekért, avagy a Kisvakondért magyar fordításban, miközben javasolhatom hozzá magyar alternatívaként a csepeli remeket – a Rizmájer Sörfőzde üveges termékeit, vagy akár a csapoltat, amíg a vendégcsapon az szerepel!

Lehet, hogy cseh lévén picit elfogult vagyok, de amúgy is nálam ötös a hely. Egyetlen egy negatív dolgot említhetek, és pedig viszonylag magas árakat, de végül is nem egy cseh talponállóban vagyunk, hanem Budapest központjában, az utcán dohányzóknak egyenes kilátással a Bazilikára!

apuska:

Dübörög a Facebook kampány, már hetek óta a szemem böki a képernyő jobbján az illusztrációk válogatott sora mellett, hogy Čech In, meg hogy „Mindenhol jó, ahol a barátaid és a cseh regionális sörök vannak.” Vagy. „Egy igazi cseh hangulatú söröző. Jártál már itt?” Egyszerűen muszáj volt megtudnom, hogy ez így tényleg működik?

Szerda este hat órakor érkeztünk, cirka egy hónappal a hivatalos megnyitó után, és szabad asztal épp csak annyi volt, hogy nekünk még jusson. Ergo úgy tűnt, folyamatosan vannak érdeklődők, sok a betérő vendég, ami bizakodásra adhat okot az üzlet jövőjét illetően, már csak azért is, mert a város ezen előkelő szögletében az efféle cseh sörkínálat nem tipikus.

Mikor kinyitottuk az ajtót, a deszkákból összeácsolt bútorok asztalosműhelyekre jellemző szaga szinte betessékelt az ajtón. Nagyon lehet az ilyet szeretni! A belső tér a jó helyekkel szemben támasztott elvárások szerint szellős, barátságos, világos, egyszerűsége megfog, miközben zene hangereje sem taszít – egy szikrányit más vonal, mint az otthonosság érzetére törekvő nagynevű elődé, ugyanis a Čeck In helyén pár hónapja még a Népszava online hasábjain is magasztalt Spájz volt. Vajon milyen csontváz hullott ki abból az éléskamrából?

Nem meglepő, a jelen vendégkör túlnyomórészt férfiakból állt. A csapon az Alfons itallapjáról ismerős (bár ők időközben átváltottak Primátorra) Ježek (sün) szortimentjének különböző színeit végigittuk, majd néhány napilapnak hála belemélyedtünk a magyarhoz nagyon hasonlatos cseh bulvárba (Jaromír Jágr nőügyei), illetve egy sörkekszről leolvasott cseh frázis: „Pivo které bodne!” értelmét fejtegettük. Ennek szó szerinti jelentése annyit tesz: „A sör, ami szúr!” vagy „A sör, ami csíp!”, de bármilyen jól is hangzik ez így, az értelme valójában csak annyi: „A sör, ami jól esik!” Tény.

Ami esetleg még érdekes lehet, hogy a cseh vonalon mozgó kocsmák sörkorcsolyái esetén már-már szokásosnak mondható Hermelin (pácolt camambert) mellett egy ponton a magyaros vonal is kiütközik, mert hogy mangalica-tál is rendelhető a sörök mellé, vagy akár egy üveg szódavíz a minőségi borok és pálinkák mögé, hisz ide még egy-egy turista is jó eséllyel betéved. Épp csak az asztal közepéről hiányoltam itt is a cetlit, amin a fogyasztásunkat vezetik. Ha törekednek az autentikusságra, akkor tényleg nagy kérés ez? És legyen valami okosítás a sörökről (minimum elvárás a ballin fok), meg egy kis cseh zene! Olyan aztán a magyarországi cseh sörözők egyikében sincs, márpedig ez az extravagancia ide illene.

Árak a látogatás idején – Cech In sörtár

  • Csapolt sör (5 dl): Jezek világos, 500 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Lobkowicz Premium, 600 Ft
  • Bor (1 dl): Frittmann Duett, 250 Ft
  • Rövid (4 cl): Becherovka, 800 Ft
  • Üdítő (2 dl): Szénsavas üdítő, 250 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 300 Ft
  • Harapnivaló: Hermelin, 800 Ft

Értékelés – Cech In sörtár

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség