Látogatás: 2012. május 23. 19:30-20:30


Adatlap – U Fleku

Vélemény – U Fleku

anyicska:

Az U Fleku az egyik leghíresebb Prágai kocsma. Annak ellenére, hogy hosszú évekig Prágában tanultam, csak most jutottam odáig, hogy meglátogassam. És azt kell mondjam – csalódtam.

Elhiszem, hogy valaha csodálatos hangulata lehetett, de most elsősorban gazdag turistákra van kitalálva, akiknek elég ez a fajta a giccs, amiben látni vélik a cseh lelket. Mondjuk a sör finom (volt idejük finomítani az ízén), a vendéglő impozáns, a kerthelyiség szép, és az egésznek része egy sörgyár, amely egyedüliként üzemel több mint 500 éve szüntelenül Közép-Európában. Az óriási udvarház, ahova 1200(!) vendég befér, valójában nyolc helyiségből áll (Akadémia, Koffer, Lovagterem, Komlóskert, Václav-terem, Kolbász, Nagyterem és Ó – Cseh terem). Az eredeti középkori enteriőr korhű kialakítására törekedtek, látszik, hogy nemrég volt felújítva. A ház közepén helyezkedik el a hatalmas kerthelyiség, ahol akár 500 embert is képesek leültetni az óriási gesztenyefák lombjai alá.

U Fleku

Amikor odaértünk, majdnem tele volt a kert, de azért még találtuk magunknak helyet és rendeltünk sört. A közönség többnyire külföldi, akik örömmel fogadják el a tálcán kínált Becherovka kupicákat, amiket rohangáló pincérek osztogatnak, mintha csak a hely ajándéka lenne a gyógynövényes likőr. De mi tudtuk, hogy nem így van, és miért is nem kérünk… Amúgy semmi bajom a Becherovkával, csak az itteni árak nem voltak nekünk valók. Ahogyan az egész hely sem!

A pincéreken az első pillanatból látszott, hogy ki a célközönségük, és ők nagyon hamar kiszúrták, hogy mi nem tartozunk ebbe a csoportba. De még ha egyszer milliomos is lennék… Akkor sem mennék szívesen vissza, többek közt a visszataszító gyerekruhába felöltöztetett nyugdíjas harmonikás miatt, aki elvileg hivatott volt jelképezni a hagyományos cseh folklórt, de számomra csak a fent említett giccsek sorába tartozott. Annál már csak egy gusztustalanabb dolog lehet, az pedig helyi kabaré show. Szerencsémre, nem láttam élőben, de az U fleku honlapján a programajánló sokat elárul: ”táncos kabaré a cseh polkától a barokkig, latin amerikai ritmusokkal és mindenkinek érthető humorral, hozzá finom ételek, kiváló sör és jó szórakozás. Az előadások rendszertelenek, legalább 70 embernek kell megrendelni, személyként 100 koronába kerül, és nincs semmi kedvezmény lehetőség”. Uff, ez igen!

Sajnálom, hogy így kellett lehúznom ezt a helyet, mert echte cseh vagyok és szeretem cseh sört, cseh kocsmákat, cseh hagyományokat, cseh történelmet, de ebben a csomagolásban és azzal a szervizzel, ahogy az U Fleku kínálja, valahogyan nem kívánom.

petra:

Azt hiszem, nem is létezik olyan prágai, ill. cseh ember, aki nem hallott volna az U Fleku kocsmáról. Szinte legendákat mesélnek erről a helyről. Nem is csodálkozom. A hely ezt kívánja. Hány prágai kocsmának van saját sörfőzdéje? És hány működik szinte változatlan állapotban 1499 óta?

A középkori hagyomány az egész helyen érezhető, és ez nem is egy kicsi hely, jó sok teremből áll, és még van egy kellemes udvara is. Csak kicsit erőltetett. Bár gyönyörűen fel van újítva, ez tény, de ahhoz, hogy tényleg élvezzem az ittlétet, valami hiányzott.

Mintha minden azért lett volna, hogy érezzük, ide nem lehet csak úgy jönni, hogy iszok egy sört és megyek tovább. Nem. Itt pénzt kell költeni, és ezt nagyban! Sajnos a kiszolgálásnál volt az, amikor érzékeltem, hogy itt már belépéskor besaccoltak, és onnantól kezdve csak úgy viselkedtek velünk, ahogy a nem kedvelt személyekkel szoktak. És ez nagyon kár!

De ami egy sörfőzdénél a legfontosabb, az maga a sör. Erős, barna, finom sör! Csak ezért éri meg idejönni…

U Fleku
U Fleku

apuska:

Elsőnek egy hatalmas cégérnek is beillő díszes falióra jelzi, hogy igen, jó utcában járunk, ha tényleg látni akarjuk az Arany tigris mellett a másik legtöbbet emlegetett prágai kocsmát, az U Flekut. Már a kapuból turistacsoportok hangos szava, valamint a harmonika és tuba hangja szűrődik ki. Igen, itt még meggondolhatjuk magunk!

Az 1843 óta változatlan receptúra alapján helyben főzött 13 ballingfokos, karamelles ízű, sehol máshol nem kapható kiváló fekete sör, a Flekovsky lezák, 4 decis korsókban kerül az asztalra, melynek ára jóval átlag fölötti (5 deci 875 forintra jött volna ki), mármint ahhoz képest, ami Prágában megszokott. Megkóstolni ettől függetlenül érdemes. Aztán úgyis menekülőre fogod, mert az a fajta nagyüzemi étkeztetés, folyamatos itatás, a vásári zenészek és mutatványosok lélektelen játéka néhány perc alatt kiöli a lelket ebből a középkori várra emlékeztető – várkapuval, vaslámpákkal, pénznyomóval, bazárral és múzeummal – épületből, melynek jelen üzemeltetői egyértelműen a germán buszos csapatok lehúzását és kielégítéséét tűzték ki célul. De hogy még a WC elé is beültetnek valakit, hogy egy becsületkasszát felügyeljen? Na ne!

Pedig volt anno máshogy! A 19-20. század forduló idején komoly szellemi műhely volt e falak között, sokan jártak ide ihletért, a gyakran itt székelő Jaroslav Hašek (a Svejk a derék katona szerzője) egy-két sörért pl. bárkit beleírt a történeteibe. Lád’a Novák festőművészt meg egyenesen az U Fleku királyává koronázták, mert csóró művészember lévén fizetségképp inkább freskókat és sörözéssel kapcsolatos feliratokat festett barátaival a termek falaira, mely annyira tetszett a háziaknak, hogy munkájáért élete végig ingyen kapta a sört.

Azt hiszem, ez a veszély ma már senkit nem fenyeget…, sőt, ha nem érteném a viccet, még azt is komolyan venném, mikor a bankkártya átadása után azt mondták, lehúznak a számláról még egy ezrest.

Árak a látogatás idején – U Fleku

  • Csapolt sör (4 dl): Flekovsky Lezák 13%, 59 Kč
  • Üveges sör: 
  • Bor (2 dl): Veltlínské zelené, 59 Kč
  • Rövid (4 cl): Becherovka, 79 Kč
  • Üdítő (2,5 dl): Szénsavas üdítő, 39 Kč
  • Meleg ital: Kávé, 39 Kč
  • Harapnivaló: Marhapörkölt knédlivel, 189 Kč

Értékelés – U Fleku

2,5 kocsmablog csillag az ötből

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség