Látogatás2012. november 1. 17:30-19:30


Adatlap – Üveges kocsma

 • Telefon: –
 • Cím: 1093 Budapest, Boráros téri aluljáró
 • Facebook: –
 • Instagram: –
 • Web: –
 • E-mail: –

Vélemény – Üveges kocsma

apuska:

– Irénke, hogy hívják ezt a helyet?
– Igazából nem hívják sehogy.
– Na, de mégis. A vendégek. Egymás közt.
– Hé, Puki, ti hogy hívjátok?
– Üveges. Mi csak Üvegesnek…

Irénke arany asszony, ő dolgozik reggeltől estig az apró pultban, s hatalmas empátiával viszonyul vendégeihez. Néha kijár a teraszra dohányozni, de a férfiak odabenn a söreik mellett akkor is jól el vannak. A törzsközönségből valaki mindig jelen, felügyel, intézkedik, pl. a szobaantennával befogott hangyás tévéadás alatt kezeli a matuzsálemi számítógépet, írja be a Youtube-ba a kívánságokat, hogy aztán az erőtlen hangfalakon keresztül megszólaljon valami nagyon furcsa…

Kis sólámpa világít a sarokban. A citromsárga falakon itt-ott kék delfinek vannak felfestve, másutt meg egy delfines legyező kirakva. Ha nekem kellene elnevezni a helyet, biztos ebből indulnék ki. Vagy abból, hogy mi volt annak előtte: könyvesbolt. A bejáratnál még látszik is a bronzba vésett könyv felirat, az üvegajtó VISA matricái is akkorról datálhatók. Odabenn meg egy könyvtündér, ki hátramaradt!

Ha kifelé nézünk, a műsor állandó. Ha befelé, a helyzet hasonló, a nyitó párbeszédben megszólított Puki saját bevallása szerint fekete öves szájkaratés, és kígyóbőr hatású hegyes cipőjében valóban folyamatosan szolgáltatta a show-t. Volt pl. egy csomó Capella sztorija, és ilyenkor ő volt mindig a cicafiú. De a gyerekkorából is mesélt több megható történetet, pl. mikor valamelyik felmenője ‘te bolond akasztófavirágnak’ szólította, majd ‘akkora taslit kapott a hátára, hogy leégett a haja!’ Itt jegyzem meg, a feje valóban egy fényes kugligolyóra hasonlított. De néha csak határozottan nagyot akart mondani, hogy fenntartsa a többiek figyelmét. Ilyenkor hagyták el a száját olyasféle mondatok, mint a ‘hozzál két leszbikus nekrofilt’, vagy az ‘egy évig jártam egy szakállas nővel, aztán továbbment a cirkusz’, a ‘hirdessél dzsihádot’ vagy a ‘kapitány, meg sem szorítod a mancsomat?’.

Stílusát tekintve az Üveges egy klasszikus talponálló, hol tipikusan hányatott emberi sorsok tűnnek fel.

kalimpa:

Pest, Boráros tér, aluljáró! Ez gondolom sokakat elrettent így elsőre…

Van is miért, sok itt a balhé esténként: kocsmai viták, verekedések, hajléktalanok, razziák… És pont ezért, vagy ennek ellenére, de van egy bája ennek a kiskocsmának, aminek még csapolt söre sincs. Viszont családias és kedves a hangulat, mindenki ismer mindenkit, percek alatt minket is befogadtak, beszélgettek velünk a vendégek és a drága csapos hölgy is.

Belső designról nem igazán lehet beszélni, nincs itt semmi, csak egy bazi nagy kék delfin a falon, viszont van wi-fi, az aluljáróban darts, de WC csak a szomszédos kricsmivel társbérletben.

Szóval ez nem egy megszokott kocsma, de annál felemelőbb az a pár üveg sör, amit az ember itt fogyaszt el kellemes légkörben.

Már ha bemerészkedik!

Árak a látogatás idején – Üveges kocsma

 • Csapolt sör (5 dl): –
 • Üveges sör (5 dl): Gold Berger, 155 Ft
 • Bor (1 dl): Olaszrizling, 45 Ft
 • Rövid (4 cl): Bakter keserű, 120 Ft
 • Üdítő (2 dl): Jaffa, 100 Ft
 • Meleg ital: Kávé, 90 Ft
 • Harapnivaló: –

Értékelés – Üveges kocsma

3,0 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség