Látogatás2020. 06. 23. 18:20-22:40


Adatlap – Vidor söröző

Vélemény – Vidor söröző

apuska:

Újlipótváros. Ez a környék egy csoda. Mikor a körútról besétálok az óriásfákkal övezett Pozsonyi úton, újra és újra megdöbbenek. Itt olyan üzletek sorakoznak, melyek másutt életképtelenek lennének. Kihalt mesterségek képviselői váltják egymást egzotikus boltocskákkal, szupertrendi vendéglátóhelyekkel, legszívesebben mindenhova betérnék, és mindenből a legjobbat kérném. Ám az ilyesféle úri huncutságokra se pénzem, se időm, család mellett pár óra kocsmázáshoz is külön engedély kell. Így a spontán alkoholizálást felváltotta a tudatos tervezés, most az utolsó szülinapi kocsmatúrám helyszínei közül kiválasztottam egyet, ahol úgy éreztem, hosszabban is szívesen ücsörögnék.

Elöljáróban fontos elmondanom: a Vidor söröző nem szép. Nagyon nem. Stabil törzsgárdája sem a szépségéért szereti, ugyanakkor tökéletes menedék! Apró szünetjel egy túlpörgött világban, ahol az emberek még figyelnek egymásra, beszélgetnek, és nem utolsó sorban, kiváló sört adnak mellé.

Ha csak egyszer elmentél a Vidor söröző előtt, biztos tudod, miről beszélek. Megvan a cégtábla, amin a bányát, az unalmas törpetesókat, de még Hófehérkét is hátrahagyva Vidor egymagában sörözik? És boldog. Kurva boldog! Ha kicsit is hiszel a mesékben, és veszed a bátorságot, hogy belépj, te is lehetsz egy kis időre Vidor. Vagy Tudor, Morgó, Szende. Amelyik tetszik. Csak Hófehérke ne legyél, mert akkor megbasznak. Na jó, nem szó szerint.

Négy lépcső távolságra a szűk járdától visszafogott lelkesedéssel, de szívélyesen fogadnak. A Dreher mellett Pilsner Urquell van csapon – üveges sört nem is tartanak -, és mire kitalálod, hogy a kilenc tök ugyanolyan bárszék közül melyikre ülj, igény szerint, eléd is kerül hibátlan minőségben az első pohárral.

Zoltán áll a pult mögött, igazi profi. Nem kenyere a jópofizás, a felesleges beszéd. Ha nem szólnak hozzá, szeme sarkából csendben figyeli a dolgok alakulását, ám ha kérdezik, válaszolni sem rest, született diplomataként.

Nem úgy, mint a szószátyár Körmendi Gábor, a pornósztárok és celebek közt szocializálódott trash-bulvárpápa, a kiapadhatatlan sztorik forrása, aki saját bevallása szerint az utolsó érdekes Orbán interjút készítette, mikor még lehetett a miniszterelnöktől kérdezni, imádja a csajokat online húzogatni, és 2011-ben a Vidort nevezte meg a Kocsmablogon kedvenceként. Persze most is itt ette a fene – bizonyítja ragaszkodását és hűségét -, nyilván beszédbe elegyedtünk vele is…

Vidor söröző

A környék értelmisége idejár. Ismerős itt a hentes, a szabó, a kerület utolsó párttitkára, de rendszeres látogató Hajdú-Bihar egykori TSZ elnöke is. Az előző nap szülinapi buliból maradt süti és savanyúság, furcsa kombó így együtt a sör mellé, de kínálták, mintha vendégségbe érkeztünk volna, hát ettük.

Mindeközben a Vidorról kiderült, hogy 1985-1986 magasságában nyitott. Nevének eredete a költői homályba vész, viszont több nevesített ‘törpehajó’ is csorgott akkortájt a Dunán, amelyek kapitányai emiatt előszeretettel jártak be. A nem túl hivalkodó dekorációban kb. így magyarázhatóak a hajós utalások, illetve azért, mert itt voltak, és ami itt volt, azt felesleges bántani.

Valamikor 2008 és 2010 között tapaszbár működött a Vidor helyén kb. egy évig. Az impozáns lambéria akkor lett fos zöld, és bár azóta eltelt tíz év, ez így is maradt – így viszonyulnak itt a változáshoz, több törpedíszre sincs semmi szükség, az a biztos, ha semmivel nem okoznak a törzsvendégek komfortérzetében zavart.

A háttérben némán megy egy sportcsatorna, benne foci, mikor nincs rosszabb, magyar. Minden zöldsége ellenére ez nem tipikus fradista kocsma, itt egymás mellett drukker és ellendrukker is megfér, míg a négyzetméter engedi, teljes folyamatában reggeltől estig, van akinek fél perce van rá, van ki néha innen dolgozik, láttunk példát erre is, arra is, mondjuk egyikük narancslét ivott borral, brrr, de ezen a ponton emiatt sem ítélünk el senkit.

Egyébként fantasztikusak ezek a helyek, hol a kocsmának arca van. Mögötte egyetlen ember, a mágnes, maga a stílus, akit ha kedvelsz, kedveled a kocsmát, és jó eséllyel kedveled majd azokat, akik a kocsmárost szintúgy kedvelik. További előnye, hogy a relatív kicsi humánrezsi nem tolja föl indokolatlanul az árakat, márpedig ha napi szinten fogyasztasz, ez sem elhanyagolható szempont.

körmendi:

A Vidor nem csak kocsma, hanem egy speciális kutatóközpont számomra. Ha befut hozzám egy infó vagy egy sztori, azt általában itt járatom meg először a törzsvendégek közt, hiszen amiről a kocsmában is beszélnek, az számít igazán hírnek. Ha legyintenek rá, tudom, kár a gőzért, ha érdeklődnek, akkor egyértelmű, hogy fel kell dolgozni, mert tuti, sok embert érdekel.

Egyszer (még blikkes koromban) Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt is lecsábítottam a Vidorba. A pultos buzdítására egy DK rajongó fogadásból úgy nevezte a pártelnököt, mint előtte még soha senki. Fletó humorral viselte a kedves kötekedést, az elkövető pedig egy üveg Unicummal lett gazdagabb, melyet a hely pultosa ajánlott fel neki a csínytevésért cserébe.

 kopa:

Újlipót mindig tartogat különlegességeket. Ide nem tették be lábukat az óriás boltláncok, tucatnyi kis céh megél egymás mellett. Ez alól nem kivétel a Vidor se, ami a régi időkből maradt itt, és egy biztos pont sokak életében. Ha kedveled a lambériás helyeket – bár itt extrémzöldre mázolták, talán ezzel is kifejezve a pultos klubhűségét -, és nincs kedved szörnyülködni, mint a Borbarátban, akkor ide gyere, ha a Jászai környékén jársz. A helynek erős törzsközönsége van, akik be-be ugranak egy sörre vagy pár szóra a másikhoz, és ha ismeretlennel találkoznak, őket is szívesen látják, bevonva őket az aktuális beszélgetésbe. Ja, és állandó jelleggel itt székel Körmendi Gábor, de ezt gondolom, apuska már említette.

A falakon egy csomó sörkeksz, legtöbbön egy aprócska dátum és hely szerepel. Ez alapján joggal feltételezhető, a sörhöz itt értenek, tapasztalatuk esszenciája a csapra vert PU, köszönöm, jobb nem is kell.

Gyorsan telik itt az este. Rendes időben zárnak, finom célzásokkal kitessékelnek, de a végén akkor is széles vigyorral lépsz ki a Vidorból, és már gondolkozol a mihamarabbi visszatérésen. Az ilyen és ehhez hasonló helyek adják a kocsmakultúra gerincét, aminek tovább kell élnie!

lancser:

Ha a szomszéd utcában lekésted a trolid, ne mindig a Puliba vagy a Tortillába vezessen utad! Ha nem a Piccolo felé kerülsz, talán meg is találod a körbeparkolt bejáratot, ahol az új időket köszöntve egy szájmaszkos törpe fogad. A Jászai Mari tér sörvonzáskörzetében a Vidor egy alaphely, ha nem egy nagyobb társasággal szeretnél hajnalig mulatni. Inni mondjuk itt is tudnak a vendégek, a Pilsner mellett a vodka és az Unicum is jól fogy.

Újlipótváros nem a nevezetes kocsmáiról híres, de az ilyen törzshelyek visznek színt a kerület szesztérképére. Ide mindig be lehet esni, társasága lesz az embernek, ha más nem, Zoltán pultos – a térerőt lent amúgy is zavarják a ruszkik. A vécére még sosem kellett várni, ezzel a hasznos megfigyeléssel zárnám benyomásaim leírását.

Árak a látogatás idején – Vidor söröző

  • Csapolt sör (5 dl): Dreher, 500 Ft
  • Üveges sör (5 dl): –
  • Bor (1 dl): Fritman Cuvée, 200 Ft
  • Rövid (4 cl): Unikum, 600 Ft
  • Üdítő (2 dl): Happy Day rostos, 240 Ft
  • Meleg ital: Eszpresszo, 200 Ft
  • Harapnivaló: –

Értékelés – Vidor söröző

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség