Anyagi támogatás a vidéki kiskocsmáknak
A vendéglátás a magyar nemzetgazdaság kiemelt szektora, amely jelenleg is jelentős foglalkoztató. A legkisebb hazai településeken működő sörözők, borozók, presszók ugyanakkor nemcsak vendéglátóhelyként, hanem közösségi térként is funkcionálnak, amellyel hozzájárulnak a falvak népességmegtartó képességéhez. Emellett az üzletek közül sok működik jól ismert túraútvonal − például az Országos Kékkör – által érintett településen, fontos szerepet játszva így a túrázók, utazók kiszolgálásában is. Mindezek eredményeként a kistelepülési italüzletek az aktív, számos más esetben a falusi turizmus fejlődését is előmozdítják.
A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében a Magyarország Kormánya által indított támogatási konstrukció az erre kijelölt 1 milliárd forint keretösszegből üzletenként 3 millió forint, 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatást kínál, amelyet a kedvezményezettek különböző területekre fordíthatnak.

A felhasználás lehetőségei
- Rezsiköltségek: A villany-, gáz- és vízdíjak kiegyenlítésére.
- Bértámogatás: Egy vagy több alkalmazott, munkavállaló bérének részben, vagy egészben történő kifizetésére.
- Energiahatékonyság: A gazdaságos üzemeltetés érdekében elvégzett kisebb átalakításokra és felújításokra, amelyek csökkenthetik a működési költségeket.
- Eszközbeszerzés: Az üzletek vonzóbbá tételéhez hozzájáruló korszerű eszközök, például italadagolók és hűtők beszerzésére.
- Marketing és arculatváltás: Új logó, cégér, arculat, vagy akár a fiatalabb generációkat megszólító közösségimédia jelenlét és célzott reklámkampányok kialakítására.
A támogatás feltételei
- A vendéglátó üzlet 1000 fő lélekszám alatti településen működik.
- A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált a vállalkozás, és adatot is szolgáltat.
- Egész éves nyitvatartás.
- 1 lezárt üzleti év.
A támogatás célja
- A vendéglátó üzletek szolgáltatási színvonalának emelése.
- Üzemeltetési hatékonyságot javító fejlesztések (energetikai beruházások/szolgáltatások megvalósítása).
- A folyamatos, éves működés biztosítása.
- Költségek csökkentése.
- Munkahelyek teremtése és a meglévő munkaerő megtartása.
Pályázati folyamat
- Pályázati időszak: 2025. március 3-tól április 3-ig.
- A jelentkezés egyszerű, minimális adminisztrációval jár.
- A pályázók az NTAK rendszerén keresztül indíthatják el a folyamatot.
Részletes felhívás és útmutató: Vidéki italüzletek versenyképességének támogatása
Felderítjük a környék kocsmáit.