Anyagi támogatás a vidéki kiskocsmáknak

A vendéglátás a magyar nemzetgazdaság kiemelt szektora, amely jelenleg is jelentős foglalkoztató. A legkisebb hazai településeken működő sörözők, borozók, presszók ugyanakkor nemcsak vendéglátóhelyként, hanem közösségi térként is funkcionálnak, amellyel hozzájárulnak a falvak népességmegtartó képességéhez. Emellett az üzletek közül sok működik jól ismert túraútvonal − például az Országos Kékkör – által érintett településen, fontos szerepet játszva így a túrázók, utazók kiszolgálásában is. Mindezek eredményeként a kistelepülési italüzletek az aktív, számos más esetben a falusi turizmus fejlődését is előmozdítják.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében a Magyarország Kormánya által indított támogatási konstrukció az erre kijelölt 1 milliárd forint keretösszegből üzletenként 3 millió forint, 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatást kínál, amelyet a kedvezményezettek különböző területekre fordíthatnak.

Kossuth söröző – Szomolya (a Mutass egy kocsmát! facebook csoportból)

A felhasználás lehetőségei

  • Rezsiköltségek: A villany-, gáz- és vízdíjak kiegyenlítésére.
  • Bértámogatás: Egy vagy több alkalmazott, munkavállaló bérének részben, vagy egészben történő kifizetésére.
  • Energiahatékonyság: A gazdaságos üzemeltetés érdekében elvégzett kisebb átalakításokra és felújításokra, amelyek csökkenthetik a működési költségeket.
  • Eszközbeszerzés: Az üzletek vonzóbbá tételéhez hozzájáruló korszerű eszközök, például italadagolók és hűtők beszerzésére.
  • Marketing és arculatváltás: Új logó, cégér, arculat, vagy akár a fiatalabb generációkat megszólító közösségimédia jelenlét és célzott reklámkampányok kialakítására.

A támogatás feltételei

  • A vendéglátó üzlet 1000 fő lélekszám alatti településen működik.
  • A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált a vállalkozás, és adatot is szolgáltat.
  • Egész éves nyitvatartás.
  • 1 lezárt üzleti év.

A támogatás célja

  • A vendéglátó üzletek szolgáltatási színvonalának emelése.
  • Üzemeltetési hatékonyságot javító fejlesztések (energetikai beruházások/szolgáltatások megvalósítása).
  • A folyamatos, éves működés biztosítása.
  • Költségek csökkentése.
  • Munkahelyek teremtése és a meglévő munkaerő megtartása.

Pályázati folyamat

  • Pályázati időszak: 2025. március 3-tól április 3-ig.
  • A jelentkezés egyszerű, minimális adminisztrációval jár.
  • A pályázók az NTAK rendszerén keresztül indíthatják el a folyamatot.

Részletes felhívás és útmutató: Vidéki italüzletek versenyképességének támogatása


Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség