Adatlap – Élesztő Terasz

A bőség zavara

Hol van már a “Budán lakni, Pesten élni” világnézet? A Duna bal partján annyi jó hely nyílt, hogy annak, aki ott lakik, lassan tényleg felesleges a folyó túloldalára menni mulatni. Régi, ám még mindig vonzó opció a Jégkert, a Majorka, a Jurányi Suterene, a Ganz söröző, a Budapest Garden, amikhez mostanában csatlakozott a Mad Garden Buda, a Zsiráf Buda, a Hello Buda, a Majomhoz – Buda titkos kertje, a Monkey Bistro, és akkor a Bartók Boulevard folyamatosan változó vendéglátóhelyeit tételesen nem is említettem. És 2022. június 30-tól itt van nekünk az Élesztő Terasz!

Sörkert a Mammut tetején

Elsőre talán furcsának hat, de a budapesti cseh sörfesztivál okán már nem is teljesen testidegen, hogy egy bevásárlóközpont tetején sörözzünk. A központi elhelyezkedés ezzel adott, a vásárlóerejükkel visszaélő tömeg szinte az ajtóban topog, és ha sikerül őket megszólítani, akkor a tudatos vendégkör mellett ez olyan plusz célcsoport, akiknek még ma is érdemes arról beszélni, hogy mik a kraft sörök, a natúr borok, és a prémium spriritek.

El is képzeltem magam egy tehetős budai vállalkozóként, ahogy a tip-top csajommal kézenfogva megyünk boltról boltra és shoppingolunk. A földszinten kezdünk, mozgólépcső, első emelet, mozgólépcső, második emelet, mozgólépcső, harmadik emelet, mikor lesz már vége? Hoppácska! Az negyediken mi van? Látod a feliratot? Élesztő Terasz! Múltkor még nem volt ott. Csak nem egy új rooftop bar? Babám, most leöblítjük a vásárút porát.

Ehhez képest a profik, akik IX. kerületi Tűzoltó utcában a 2013-ban nyitott eredeti Élesztőt jól ismerik, a legrövidebb úton közelítik meg a bevásárlóközpont aljából csak direkt kutatva tetten érhető kocsmát. Vagyis a Mammut II. balos oldalbejáratán át egyből a lifthez mennek, megnyomják a négyes gombot, majd az Affidea Egészségközpontot kikerülve egyből rátartanak az Élesztő Terasz üvegajtajára.

Alkohol, akciójelenetek, aláfestés

Én egy hétfői napon nyitástól zárásig fogyasztottam. Sajnos, ez mindössze 7 óra, mert a pláza elvárásainak megfelelően az Élesztő Terasz csak este 11-ig lehet nyitva. Pedig simán folytattuk volna.

Mindeközben jöttek-mentek az emberek. A fiúk és férfiak jellemzően a 15 sörcsap kínálatából válogatva, míg a lányok többsége egy szexi gin-tonic kombóval a kézben foglalt asztalt. Amíg a tetőszélen, a bambuszok tövében volt hely, ott. Bár erősen felhallatszik a város zaja, annak lüktetése is jól nyomon követhető, a kritikus forgalmi helyzeteket kukkolva egyfajta szurkolói magatartás is előjön, úgyis mint: “ez az, oda még beférsz”, “te szerencsétlen, húzd már a kormányt balra”, “a villamos az erősebb, vigyázz, meghalsz”. És ugye rálátni néhány szomszédos itatóra, így a Jégkert, a Kétlyukú söröző, a Hattyúház, a Szomjas Hattyú, és a Street Pub is folyamatos témát ad a magunkfajtáknak.

Amikor megszólalt végre a zene. Hála a magasságosnak, nem a mai YouTube trending szerinti odamondós magyar gizdaverseny, hanem a jóízű beszélgetések mögé háttérnek való ritmusos-dallamos, mi az estébe belekapva a rockos, keményebb riffeknek is teret enged.

A külső megfog, a belső fogva tart

Hogy milyen az Élesztő Terasz? Pont ideális. Se nem kicsi, se nem nagy. Se nem puccos, se nem lepukkant. Vagy csak egy kicsit, már amennyiben a sóderes felét behatóbban megvizsgáljuk, kezdve a romkocsmákba illő sokat megélt színesre festett bútorokkal. De akinek ez nem tetszik, vagy csak félti a ruháját, hogy kiszakad, az Élesztő Terasz ledeszkázott másik felében korszerű sörpadokon mulathat.

Hozzáteszem, az esti fények sokat dobnak a hangulatán. A színes lampionok romantikával teli helyszínné varázsolják, és a látvány ilyenkor inkább hajaz már egy menő bárra, mint egy jónevű kisüzemi söröző kistesójára a város tetején.

15 sörcsap, nem sok, és a szilárd anyagbevitel

Volt egy olyan tervem, hogy a teljes csapolt sör palettát végig kóstolom. 2 dl és 4 dl söröket lehet kérni úgy, hogy a két deci az árban is pont fele a négynek. Mind közül az Élesztő Pils (425/850 Ft) volt a legolcsóbb, míg a legdrágábbak a Double Gentle Bastard, a Rafa és a Hazy Queen (900/1800 Ft). Amit kitaláltam, végül ott bukott meg, hogy gyümölcsös sört, radlert, búzasört és light ligert csak nem iszok, ha az elérhető sörfajtákból van ígéretesebb, de olyan sörcsap is volt, mi időközben lefogyott, és nem került automatikusan más a helyére. Így maradt 8 – nekem nyolc -, mind közül időben féltávnál egy győztes, és onnantól csak az.

Enni mit lehet? Hangzott el egy ponton társaságunkban a kérdés. Jelen állapotban, míg nem készül el a konyha, kizárólag tapas tálat (1650 Ft), mi összetételében 3 szelet kenyér, 6 szelet sonka, 6 szelet szalámi, 6 szelet sajt és 6 darab zöld olívabogyó ráhelyezve két darab papírtányérra gondos egymásutánban.

Az időjárás kénye-kedvének kitéve

Mázlink volt. Épp szünetet tartott a nyári kánikula. Mert biztos vagyok benne, hogy a nyitás utáni órákban, 40 fokos melegben, mikor tűz a nap, az Élesztő Terasz senkinél nem lesz kedvenc. Az ám, de mi megtapasztaltuk az esőt is! Minek hatására a hételeji mérsékelt embertömeg nem reflex-szerűen vette hazafelé az irányt, hanem behúzódott a pult és annak központi elemét jelentő öreg rozsdás nyomáskiegyenlítő tartály köré, ahol teljesértékű a tető, ezzel új ismeretségeket kötve.

Ezen a ponton az is felmerült bennem, vajon az Élesztő Terasz téliesíthető? A rövid válasz: nem. Ergo idényjelleggel, tavasztól őszig van itt aktív kocsmaélet, aztán kalap, kabát. Ahogy pár szinttel lejjebb a boltokban.


Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség