Látogatás2017. március 24. 16:00-21:15


Adatlap – Alba Regia étterem

Vélemény – Alba Regia étterem

apuska:

Mit keres egy kisvendéglő azzal a névvel, hogy Alba Regia, Budapesten? Neked sem magától értetődő? Pedig elég az utcanév táblára nézni a megoldáshoz.

Az Alba Regia étteremnek elég komoly a múltja. A Fortepan albumából 1963-as képek kerültek elő, plusz találtam egy 1964-es ráutalást egy Budapest történetét felölelő 1983-as kiadású katalógusban, szóval alsó hangon 54 éves. A változó újbudai városképet látva ez különösen tisztes kor, miközben a cél alig változott: egyszerű, tisztességes ételeket kínálni elérhető áron.

Alba Regia étterem
Buda új színfoltja: Alba Regia

Ami ezeken a régi fekete-fehér fotókon is látszik, anno egész máshogyan nézett ki, és ha tippelni kéne, mivel több helyiségről van szó, a mérete is jóval nagyobb volt a jelenleginél. És pontosan erre erősítenek rá a népszerű gasztroblogger, Fördős Zé emlékei, akivel a Sör mi több szezonnyitó eseményén beszélgettem.

Elmondása szerint a 80-as évek elején, mikor a nagymamája és édesapja együtt vezették az éttermet, ez a kornak megfelelő klasszikus vendéglő volt, gulyással, cigányzenével. Akkor ez volt a menő. 5-6 évesen sokat járt be, mindig a hátsó bejáraton keresztül, ahol az ételekhez való alapanyagok megérkeztek, és a személyzet is közlekedett. Lenyűgözte a vendégektől elzárt üzemi tevékenység, annak szervezettsége, miközben a szakácsok és pincérek munkájába is belelátott.

Akkor a most egy eurós boltként működő épületrész is az étteremhez tartozott. De hogy a mai napig látható külső lépcsőn megközelíthető egykori tetőterasz, megannyi táncmulatság színhelye működött-e még akkor, arról meg kell kérdeznie a nagymamát.

Ami biztos, mert a falon még árulkodó nyoma van, néhány évvel ezelőtt a pincerészben a Garázs Klub & Söröző nevű hely üzemelt, de facebook hírfolyamuk hirtelen elvágólagossága élteti a gyanút, hogy 2013-ban bezárt, és azóta üresen kong.

A mostani étterem kiülős részén egyik oldaláról bokrok takarják a kilátást, míg a másikról a műanyag nyílászárók sormintája választja el a télikertnek beillő bővítést. A Dreher 24 szponzorálta tábla a főbejárat fölött kicsit kiábrándító, mert egyszerre modern és igénytelen, miközben a lépcső aljában a hatszögletű betoncserepek a szocializmus időtálló hagyatékaiként, benne a zöldellő tujákkal, elindítanak egy úton, vissza a múltba, amit az Alba Regia vendéglő képvisel.

Az ajtó mögött a két lábon álló, aprópénzt lejmoló egyiptomi macska jelenléte kissé megdöbbentő. Ezt most hogy? De az antik rádiós, művirágos terelőpulton túl ott van a nagy élet, a darabosnak látszó kőpadlón viszonylag sűrűn az asztalok és székek, az előbbieken só, bors, művirág kis vázában, itallap, de terítő praktikusan már nincsen, utóbbiakon meg fokozatosan növekvő zajszinttel, minden korosztályból az egyszeri, de főleg törzsvendégek.

A plafonról gyönyörű csillár lóg, a plafon alatti polcra meg olyan régi használati tárgyak kerültek, mint faszenes vasaló, sörös kupa, szódás üveg. A falakon egymást érik a magyar történelmet és a XI. kerület nevezetességeit megjelenítő képek kollázsszerűen. Ezek művészi értékéről ugyanúgy el lehet vitatkozni, mint hogy a kevesebb dekoráció több, de ezúttal felesleges, mert el lehet bennük veszni, minden elemében érdekes.

Étkezés előtt részemről egy csapolt Pilsner Urquellnél jobb nem kell. Bár van itt borlap, meg Szicsek pálinkasor, mi képes a helyére rakni bármely előételt, hogy megalapozzon a klasszikus magyaros konyha ízeinek. Széles kínálatban vannak levesek, hús- és halételek, tészták, pizzák, saláták, desszertek. Sőt mi több vagy megint csak kevesebb, hétfőtől péntekig két különböző 3 fogásos ebédmenü 1190 forintért.

Ez itt a sokak által kutyázott gasztronómia, aminek az elkészítésére bárki képes lehet otthon. A hétköznapok megoldása, közérthető és becsületes ételek, tisztességes adagok, az Alba Regia étterem nem akar több lenni semmivel, mint egy hely, ahol kaja van, és ahova bármikor betérhetsz, ha nincs kedved főzni. Bevallom, én nagyon szeretem ezt a műfajt. A pucc nélküli, régóta ugyanúgy működő helyeket, amik 50 éve ugyanazt a pörköltet készítik, és nem is akarnak mást, csak minden nap megcsinálni korrektül.

Ilyen kisvendéglők ma már nem nyílnak, ma már nem lehet ilyeneket építeni vagy imitálni. Az ilyen helyek vagy megmaradtak, vagy nem. Remélem, van még pár évtized az életciklusában, azzal együtt, hogy a kiszolgálás is ugyanezt az egyszerűséget képviseli. Mert jobb ha felkészülsz arra, hogy itt rád se néznek, miközben lerakják eléd a tányérokat, de még véletlenül sem mosolyognak, esetleg a számlát is benézik. De ehhez a műfajhoz illik, és nem is lehet haragudni rájuk emiatt.

Ideális helyszín 4-6-8-10 fős baráti összejövetelekre, kellemes, jól lakatós, iszogatós gyöngyszem.

patrik:

Másodjára jártam a helyen egy vacsorával egybekötött búcsúztató miatt. Érdekes, mert belépve egy furcsa pub és az étterem hangulat keveredett. Ez vissza is tükröződött az este lefolyásában. Legalábbis elég ritka az, hogyha étterembe megyek, utána még 8-10 Pilsner leszalad ugyanannál az asztalnál. A kilenc órát elérve a hely kezdett megtelni, de ilyenkor inkább pubos társaságok jöttek, akik az oldalsó boxokban rutinosan kezdtek a péntek esti eszmecserékbe.

A hely berendezése és az étlap is a magyaros hangulatot idézte, de azért nem csak kőbányai sörgyár produktuma van csapon. A falakon hazánk nagyjai, Óbuda, Buda és Pest híres építményeinek freskói láthatók, ilyenkor az ember mindig visszacsöppen egy picit a dualizmus korába. Mondjuk a hazánk nagyjai fal folytatása kiegészül a rendszerváltás utáni regnáló miniszterelnökökkel és a hozzájuk kapcsolódó fontosabb eseményekkel, de azt már nem tudom eldönteni, hogy óvatos célzás a mellékhelyiség fölötti elhelyezésük, vagy már csak itt fértek el?

Összességébe, ha egy normális vacsorás helyet keres az ember és utána még 2-3 órát szívesen iszogatna, nyugodt szívvel ajánlom a helyet, nem fogják kidobni az étteremből. Egyedül a boxos rész kevés nekem picit, a terem túloldalán még 4-5 elválasztott helyet elviselne a Regia.

Persze ha ránk zárják az ajtót, vagy közelebb áll a szívedhez a Kádár korszak, mint a dualizmus, akkor irány a következő sarok, ahol folytatni lehet a Regélést. Vagy ha már onnan is kitessékelnek, akkor egy igazán praktikus lélekvesztő a Móriczon az Aranykorsó.

bandi:

Ki kell jelenteni, egy ideje már nem vagyok nagy kocsmalátogató. Mégis szívemnek nagyon kedves az a hangulat, amit egy jó kocsma nyújtani tud. A varázs, hogy jól szórakozhatok egy jó társaságban. Lássuk be ez az egyik kulcskérdés. Na, de nézzük magát a helyet!

A 4-es metró óta jól megközelíthető, jó környéken található vendéglő. Belépve azonnal vonzza a tekintetet a falakat díszítő képek sokasága, mi lehet, hogy valakinek sok, de nekem a sokszínűsége és apró írott információi azonnal megtetszettek. Levettek a lábamról.

Az ételek teljesen rendben és megfelelő adagúak voltak. Az italokat bánatomra nem kóstolhattam, így ezek véleményezését a nálam nagyobb szakértőkre hagyom, de összegezve nekem tets

Árak a látogatás idején – Alba Regia étterem

  • Csapolt sör (5 dl): Dreher, 490 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Pilsner Urquell, 590 Ft
  • Bor (1 dl): Olaszrizling, 170 Ft
  • Rövid (4 cl): Unicum, 550 Ft
  • Üdítő (2 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 280 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 350 Ft
  • Harapnivaló: Bográcsgulyás, 950 Ft

Értékelés – Alba Regia étterem

4 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség