Látogatás2014. június 26. 17:30-19:00


Adatlap – Bookta kávézó

Vélemény – Bookta kávézó

apuska:

Bukta. Ilyen névvel ugye ez nem egy diákkocsma? Ja, hogy intellektuálisan ezt két o betűvel írják. Mondjuk a vicces nevek versenyében nálam hamar elhasalna, de mikor a saját szememmel láttam, és megértettem az okát, cseppet megenyhültem.

Egykor itt a Balassi könyvesbolt volt. Az alsó rész az üzlethelyiség, a felső rész a raktár, s bár évekig le volt húzva a roló, 2013 októberében újra megnyitották ebben a modern formájában. Most már nem csak izgalmas könyvek lelőhelye, hanem egy izgalmas kávézó, ahol hosszan időzni ér. Esetleg kultúrkocsma. Budaiaknak. Meg annak, aki erre jár.

Kávé-könyv-pálinka a cégérben szereplő repertoár. De ennél jóval több. Szimpatikus külső, barátságos belső, olaszos kaják, kedves kiszolgálás. Ráadásul a dombon egy lépcsős kialakítású terasz csábít. Minden széken van egy-egy pokróc a fázósaknak, és remek kilátás a Fenyő gyilkosság helyszínétől a Margit híd vonulatán át egészen Pestig. Cserébe baromira hangos. A kocsik folyamatosan zúgnak, a zöld lámpánál a dugóban beragadtak eszetlenül dudálnak, részben levadászva azt a romantikát, ami késő este a Gül Baba türbéje felé menet már adja magát.

Bookta

Dicséretre méltó, ahogy az épülettel bántak. Miután leverték a vakolatot, meglátták annak nyers szépségét és a homlokzatán néhány régi feliratot, úgy döntöttek, ezt inkább megmentik. De hogy mégse tűnjön holmi proli romkocsmának, a bejáratot mutatós vaslemezekkel körberakták, mintegy álfalként, és arra került a név. Szépség, értékmentés és nosztalgia kéz a kézben. A Facebook posztjaikon is hasonlókat érzek, mert a környék régi fotóit előszeretettel osztják meg.

Mikor az ajtón belépsz, a modern bútorok, a színben hozzá passzoló padló, a piros radiátor, a csinos felszolgáló, a jól elhelyezett lapos tévé, a kecses betűk a táblán, a nyers téglafal, a színes festmény és a régi tárgyak komplexitásában adják meg a módját. Délelőtt 11-ig készítenek reggelit, majd harapnivalónak főleg kenyérkét és kenőcsöket kínálnak, a 22 centi átmérőjű mini pizzákból van 15 féle, de messze a banános-nutellás a legfurcsább.

A másik terem, az egykori könyvesbolt, le sem tagadhatja régi funkcióját. A fogadó térhez képest karakterében teljesen más, itt klasszikus kávéházi székek és asztalok fogadnak, a falakon magyar költők kézírásai és modern festmények róluk, a leghosszabb mentén meg maga a könyvespolc.

Nagyon kerek ez a Bookta, ahogy van. Egyszerre hagyományos és modern, meghitt és budai felvágós, ezt megerősítendő pezsgőből is van az itallapon Möet Chandon 25 ezerért, és a szomszéd asztalnál a nagyképű úri közönség is jelen volt, az átlagnál sokkal hangosabban értekezve, abban a stílusban, hogy nincs a környéken náluk nagyobb király.

De hogy a WC ajtókra milyen logika mentén került Isaura a rabszolgalány, és Mel Gibson a rettenthetetlen, azért az talány.

anyicska:

A Bookta az utolsó kocsma a hegyek alatt, ahova még be lehet térni egy sörre, mondta valaki. Szegény rózsadombiak. Ennyi jutott nekik?

Első felütésre pont, mint San Francisco utcáin. A körútra vezető autóforgalom, a Kombínok a kanyarban zajos környékké teszik, és a teraszon az asztalok is túl közel vannak egymáshoz, konkrétan a nyakamba üvöltött a budai elit. Remélem, nincs mindig így.

Mert a Bookta amúgy nagyon szimpi. Felettébb ötletes az itallap – a könyvek címlapján jelzik, hogy hányadik oldalra van beragasztva -, a hely hangulata szinte már értelmiségi, csak hát kinek van manapság ideje ide beülni olvasni? Nekem a Kelet kávézót idézi.

Ha már kávé, van itt ristretto, espresso, hosszúkávé, capuccino, latte machiato, melange, jeges kávé vanília fagyival és koffeinmentes kávé, amihez lehet kérni péksüteményt. De bukta pont nincs. Talán legközelebb. De az is lehet, legközelebb már elmegyünk a Margitutcakilencig, mert téves az a megállapítás, hogy a hegyek alatt a sörre szomjazóknak ez az utolsó lehetőség.

A könyv kotta, a beszélgetés pedig ének – mondotta Anton Pavlovics Csehov – a Booktában meg eszerint élnek.

Árak a látogatás idején – Bookta kávézó

  • Csapolt sör (5 dl): Dreher, 450 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Dreher Bak, 650 Ft
  • Bor (1 dl): A Ház Bora, 250 Ft
  • Rövid (4 cl): Finlandia, 650 Ft
  • Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 350 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 430 Ft
  • Harapnivaló: Mini pizzák, 850-1750 Ft

Értékelés – Bookta kávézó

4,0 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség