Látogatás2017. szeptember 26. 17:55-18:20


Adatlap – Fapados söröző, borozó

Vélemény – Fapados söröző, borozó

apuska:

A fapados szó eredete a 19. századi vasúti közlekedésből származtatható, amikor még három osztályt különböztettek meg az ülések minősége és az általános komfort szerint. A legolcsóbb, harmadosztályú kocsikban fapadok voltak, kárpitozás nélkül.

Ha légitársaságról lenne szó, a fapadost ma úgy definiálnánk, mely az átlagosnál olcsóbb repülőgépjáratokat indít nem túl távoli országokba, melyhez alacsonyabb kényelmi szolgáltatások járnak.

De mitől lesz fapados egy kocsma? Ezt az analógiát nem nagy bravúr egy kocsmára ráültetni a szó átvitt és konkrét értelmében, azzal együtt, hogy a talponálló kategória eggyel visszább. Anno egy Fapadoshoz volt már Óbudán szerencsénk, ráadásul rokon vonások is vannak bőven: olcsó áraikkal a nép egyszerű gyermekeihez szólnak, és bár stílusukat tekintve régi vágásúak, a közelmúltban felújították őket, hangulatosak.

A hely múltjáról mindössze annyi derült ki, hogy 1965-ben már megvolt. Ahogy saccolom, a vendégek többsége is, akik a fröccs és tömény múlt századi árainak bűvöletében mozognak, de hogy a 200 forintos kommersz mellett szerepel vermuth is a kínálatban…, te atyaég! Csupán egyetlen fickó sörözött. De ő egy viccesebb fajta, mert úgy ment oda a pulthoz, hogy azt mondta: “Cseréld már ezt ki, mert szar.” Ezen a ponton volt egy kis hatásszünet, majd bevégezte a reklamációt: “Üres.”

Többek közt az ilyen pillanatokért imádok divatosnak egyáltalán nem mondható kocsmában ülni és figyelni. Akkor is, ha feleslegesen nagy az alapzaj, ha a tévé elvonja a bódult tekintetek többségét, de hát a magányos ivókat muszáj szórakoztani, és erre a Natgeo wild műsoránál jobbat a nappali műsorsávban keveset találni. Ez idő tájt a sarkkörök élete került terítékre, melyből rögtön kitűnt, hogy a fagyponton túl azért még sokkal szarabb lenne… inni.

A járdára kitelepült terasz szép időben jól pörög. Persze az italokért ilyenkor is be kell menni, mert kiszolgálás csak a pultnál, és ha már ott, érdemes elidőzni.

Körbe mindenhol fa, fa és fa. Lambéria, szék, asztal, pult, könyöklő, pad, de még a díszítésül szolgáló képek is fakeretben, és néhány fahordó szelet, de tényleg csak a fás múlt szájíze végett. Lent tájidegen kőpadló, fent irodai álmennyezet, utóbbi kicsit megbolondítva: a plafonon a különböző méretű lyukak ötletesek. Az óvóhely tábla megmosolyogtató. Az ártábla mögé hanyagul betűzött képeslapok jelentése, sokan kötődnek érzelmileg helyhez és benne a kocsmároshoz. A korsóban a Moncsicsi… Kit érdekel? A WC felújítása sajnos elmaradt, ott WC-papírt órákig keresheted, ámbátor a lehúzóként funkcionáló vízelzáró golyóscsap több mint praktikum, az még a hipszterek között is vagány lenne.

Kifelé menet egy vendégről szóló fekete keretes képre még rákérdeztünk, hogy ez most miért? Jár minden megboldogult törzsvendégnek? Szerencsére, nem is nyúlhattunk volna jobban mellé, mert a vendég még él, ergo a fotója körül az nem gyászkeret, és azért lett csak kitéve, mert hasonlít a szakállas Unicum reklámemberre.

kocsmaturista:

Fapados! Tartja, amit ígér, valóban fapados lesz, de sok egyéb meglepetést első blikkre nem nyújt. Nem egy nagyfröccsöt, hanem sok kisfröccsöt megháláló helynek tűnik. Valószínűleg, ha kitartóan sokáig vagy legalább sokszor keveset ülsz itt, akkor sok érdekeset vagy vicceset láthatsz, hallhatsz, de ezen ellátó érdekessége nem a küllemében rejlik. Kicsit felújított, kicsit retró, de mindezek tetejében barátságos közeg, több ízléses vonással. A sok faanyag otthonossá teszi. A többször látott retróképeket is feldobja, hogy keretben lógnak, feketében és barnában felváltva. Ha eléggé hasonlítasz valamelyik ikonikus reklámfigurára, talán még rád is vár hely a falon.

Az aktívabb vendégek kulturáltként, viccelődöseként mutatkoztak be, minket is szórakoztattak.
– Az ott a Nagymedve – mutatott a Miki bá névvel illetett jelenlevő az ébenfekete bárszék fehér karcolataira.

Mások csak a TV-re forgó kocsmavirágként meresztették a szemüket. Szélsőségesen csak férfiakból állt a közönség a fröccsünk alatt, pedig volt jövés-menés. Ha egy földönkívülit pont ekkor, pont ide küldtek volna kémkedni a fajtársai a földlakókról, tuti kimarad a jelentésből, hogy két nem van a földön. Legalább itt bátran lehet szidni a nőket, mielőtt továbbmentek csajozni.

Árak a látogatás idején – Fapados söröző, borozó

  • Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 350 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Dreher, 370 Ft
  • Bor (1 dl): Kimért rizling, 70 Ft
  • Rövid (4 cl): Unicum, 320 Ft
  • Üdítő (2 dl): Gépi szénsavas, 120 Ft
  • Meleg ital: Kávé, 170 Ft
  • Harapnivaló: –

Értékelés – Fapados söröző, borozó

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség