Látogatás2019. január 19. 15:00-15:40


Adatlap – kisLumen

Vélemény – kisLumen

apuska:

Lumen kávézó. Esetleg Lumen galéria és kávézó. Úgy is mint kisLumen, KisLumen vagy kis Lumen, minek jelentése bármely írott alakjában ugyanaz, és ügyes utalás arra, hogy másutt van belőle egy nagy. És tényleg. Pár utcával odébb. Neve alapján a fényhez is lehet vajmi köze: fény -> fényképező -> fotó, így meg is érkeztünk az alkalmi fotókiállítások egykori színhelyére, a mára bezárt szomszédos kortárs galériába, amihez nem szervesen, de kapcsolódott, hisz a műkedvelők is isznak.

A kissé alternatív kis Lumen úgy egyébként 2008-ban nyitott, és ezzel időben megelőzte a nagyot. Aki nem ismeri, annak a teraszos évjáratban lenyűgöző Mikszáth Kálmán tér, a palotanegyed élettel teli központja csinál hozzá elsősorban kedvet, mely a rendelés leadása után csak fokozódik, hisz elég ígéretes dolgok vannak a kínálatban.

Saját pörkölésű kávé (a matrica szerint: etióp világos – csodálatos szókép), sütemények, két-három kisüzemi sör csapon, apró hazai pincészetek minőségi borai, reggeli délig, dolgozói szájízre hangolt vegetáriánus ételek, népszerű long drinkek. Ergo a kávén kívül is van mit inni, mit azért sejtet a névtábla melletti egyensúlyát vesztő férfi ábrázolás és a bejárati ajtó melletti táblára krétával írt “illumenati” kifejezés, mondjuk az is igaz, hogy januárban, délután háromkor mi voltunk a napindító fogyasztói az alkoholsornak.

A pultban a lány egészen jó fej volt, imádtam. Páratlan sztorikat tolt abból az időből, mikor vendégként látogatta még ő is a helyet. Úgy tűnik, a kis Lumen sokszor volt őrült bulik színtere, és bármikor benne van ma is, hogy jó értelemben elszabadul a pokol, nyilván inkább estefelé, és sokféleképpen, például van néha úgy, hogy egy ember zenél, csinálja a show-t, a közönség meg tombol.

A benti tér meglehetősen szűk. Ezzel együtt viszonylag hosszú a betonpult, menők az egyedi bárszékek, a békebeli kávéfőző, a régi erősítő és a hozzá tartozó hangfalak, meg hogy van egy csomó növény, meg még ami tuti, az ácsolt vas Lumen felirat, mi funkcionalitásában egy ruhafogas. A falakon mindenhol plakátok, amiket a vendégek hordtak össze, témájukban jellemzően: koncertek, filmek, fesztiválok, felhívások.

A minimál alapterülethez a lépések alatt meg-megremegő szűk lépcsőn megközelíthető kontrasztosan steril galéria ad néhány négyzetméternyi pluszt és alig pár ülőhelyet. Ugyanitt található a WC, amihez apró fejhajtás azért kellhet, miközben próbálsz rájönni a rárajzolt nyilak mentén a tolóajtó titkára.

Na szóval, megjelenését tekintve a kis Lumenről tényleg hihető, miszerint egy kávézó, a kutyabarát fajta – angyaloktól körberajongott a lépcsőkorláton a kávéscsésze -, mit mi sem bizonyít jobban, mint a folyamatosan ki-be járó házikutya, illetve környezettudatos, mert nem tartanak szívószálat, és a saját poharadban adnak csak kávét elvitelre. Aztán beleállva az estébe 1-2 pohár sörös-boros randi színhely, ha már erős korlátot szab a létszámnak, hogy nincs olyan pontja, ahol kettőnél többen egy asztalhoz leülhetnek, míg be nem köszönt a jó idő, hogy kipakolják a teraszt, és a bensőséges hangulatot felváltsák egy általánosabban értelmezhető jó kis kiülősre.

Árak a látogatás idején – kisLumen

  • Csapolt sör (5 dl): Stari Premium Pils, 650 Ft
  • Üveges sör (5 dl): –
  • Bor (1 dl): Bajnóczy olaszrizling, 450 Ft
  • Rövid (5 cl): Unicum, 800 Ft
  • Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 300 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 500 Ft
  • Harapnivaló: Hummus, 1350 Ft

Értékelés – kisLumen

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség