*BEZÁRT

Látogatás2019. április 5. 19:30-20:20


Adatlap – Tünde presszó

Vélemény – Tünde presszó

apuska:

Mintha a szívembe kést szúrtak volna… Újabb késdobálót vesztett a város. Az egyik múltidéző Facebook csoportban szúrtam ki kommentben egy megdöbbentő fotót, eszerint a Tünde eszpresszó néhány hete bezárt, 2019 október 22-én megemlékezést tartottak előtte, és azóta konkrétan mécsesek, üres sörös üvegek és dobozok sorakoznak az egykori bejárati ajtót takaró OSB-lap tákolmány tövében, felületén meg A4-es lapok olyan feliratokkal, mint:

– Utolsó kör
– Adjátok vissza a fiatalságunkat!
– Elmosogatom a világot
– Magyarország elsőszámú hidegburkolója
– Tündét vissza!
– Nincs egy százasod?
– 12:30-tól 5 fő
– Hitel nincs
– Make Tünde Great Again
– Miénk a T

Tünde presszó emlékfal
Tünde presszó emlékfal

Az ittivott blog 2018-ban így írt a helyről: 

“A Tünde Eszpresszó jelenleg is üzemel, a Pub & Bar nevű cég üzemelteti. A presszó régi túlélőnek számít, mint a Mignon (jelenleg Lakat presszó) vagy a Bambi. Vendégköre főleg az idősebb korosztályok tagjai és egyetemisták. Régebbi felvételeken jól látszik, hogy a Tünde két különnyíló helyiségből állt, amelyek egy tulajhoz tartoztak (tartoznak?), jelenleg a Váli utcához közelebbi részben üzemel a presszó, a másikban pizzázó van. Érdekesség, hogy korábban még zongoristája is volt a helynek, Malonyay Szabolcs.”

Tünde eszpresszó
Tünde eszpresszó – kép forrása: Fortepan / Bauer Sándor (1986)

Szóval itt egy klasszikus olcsó kocsma, mi évtizedek óta olyan, amilyen. Ennélfogva roppantul megosztó: egyszerre utálták és imádták. Miként egy forgalmas közlekedési csomópontnak volt a szerves része, sokaknak kötődik hozzá személyes élménye, persze korszaktól függően változik annak minősége.

Ahogy az 1986-os fotón látható, anno sütemények és fagylalt is volt a kínálatban, megannyi romantikus randevú színhelyeként. De sokan emlékeznek a 2000-es évek drasztikus változásaira is, mikor teleszórták a Tündét nyerőgéppel, grátisz üvöltött a zenegép, így seperc alatt vált egy éjjel-nappal nyitva tartó becsületsüllyesztővé rémisztő figurákkal a vendégkörben. Az utolsó – méretében, szolgáltatási körében és nyitvatartási idejében – leszűkült időszakában meg szimplán tűnhetett az egyszeri betérő számára igénytelennek, amit a csórók körében baráti áraival, a rajongók körében meg retro nosztalgiafaktorral ellensúlyozott. Hogy ez mennyire kifizetődő? Már az Izsáki borozónál is láttuk, meg úgy általában országszerte, hogy hiába a stabil törzsgárda, nem eléggé. Hát még hogy ha a szomszédos pizzázó tesz egy tisztességes árajánlatot, mert terjeszkedne…

Tünde presszó

Örülök, hogy 2019-ben egyszer még úgy alakult, hogy péntek kora este én is betértem. Látnom kellett. Mélyen beleszívni a bulik előtti alapozással átitatott Tündébe, és fotókon is megörökíteni azt, amit ma már nem lehet. Mondjuk a mindent átható penetráns bűz, a fülsértő partizene, és leszaromnál is tuskóbb hozzáállás pont nem jön át a képeken, és őszintén, nekem sem hiányzott, de nem lenne kerek a végjáték most nélküle. Miközben sunyin lapítva kortyolgattam a söröm, egy srác kikért magának és kis társaságának hármat, majd várta a visszajárót. Nem kapta meg. Hát rákérdezett. Mire üvöltve jött a válasz a pultos csajtól, mit szó szerint idézek:

– Bocsáss meg nekem, bazd meg! Ja, hogy tartozom 40 forinttal? Bazd meg.

A tisztességes és a vendégmarasztaló jelző érezhetően nem illik ide. Mondjuk a hozzáértők már azon is jogosan felháborodhatnának, hogy a Tünde presszó itallapján a rövidek mértékegységei miért ennyire rövidek: 3 centiliter – se több, se kevesebb.

Aktualitásában egy amatőr képzőművész fekete-fehér rajzai adták a kulturális pluszt, amit lehet, mások észre se vettek. Pedig ez teremtett lehetőséget a Star Wars és a Trónok harca szereplőinek, az isteni Diego Maradonának és Lionel Messinek, Paul Walkernek és Gina Lollobrigidának, Clintonnak és Marilyn Monroenak, na meg egy szamurájnak és a két oldalról elrugaszkodó fújtató bikáknak, hogy a falikaros lámpák halvány fényénél egy közös falfelületre kerüljenek. Micsoda lehetőség az alkotónak és a szereplőknek.

Ám a mennyezetről a pult fölé belógó csillárok tényleg csodaszámba mentek. Bár a bárszékek inkább tűntek életveszélyesnek, mint praktikus alkalmasságoknak, hát ha még mesélni tudnának… A hátsó szakaszban felállított Pub Quiz masina egy oda nem illő huncut újkori próbálkozás volt, mondjuk enni nem kért, akkor meg mi baj lehet? Mondjuk elkanyarította a valódi értéket képviselő festett üvegablakról a tekintetet, amihez hasonlót a szomszédos Aranykorsó sörözőben is felfedeztünk.

Mindegy. Hagyjuk. A halottat rugdosni felesleges. A Tünde presszó megszolgálta a magáét, sok alkohol lefolyt itt a torkokon, béke poraira. Vége. Idővel könnyebb lesz, és emlékeinkben a közelmúlt valóságánál is jóval szebb.

Árak a látogatás idején – Tünde presszó

  • Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 330 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Riesenbrau, 210 Ft
  • Bor (1 dl): Kimért száraz fehér / vörös, 70 Ft
  • Rövid (3 cl): Unicum, 420 Ft
  • Üdítő (2,5 dl): Szénsavas, 260 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 280 Ft
  • Harapnivaló: Melegszendvics, 400 Ft

Értékelés – Tünde presszó

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség