Látogatás2018. július 25. 22:30-23:15


Adatlap – Program presszó

Vélemény – Program presszó

apuska:

Program eszpresszó. 1989 óta kínálja magát munka után, munka helyett, opcióként a környék lakóinak. Egy hatemeletes panelház aljában került az üzlethelyiség kialakításra, és mint a panelkocsmáknál szokott, faék egyszerű megoldásokkal. Járt is ide minden korosztály itókázni, mintha kötelező lenne. A bátrabbak néha irányt váltva a szomszédos kaszinóba – a mostani telefonszervíz helyén -, és az a hír járja, köztük jó néhányszor ott volt Korda Gyuri bácsi! Szóval minden ment a legnagyobb rendben, a Program fix volt, fából a padló, fából a pult, embermagasságig lambéria, fölötte pozdorja, ami ha egyszer begyullad…

Márpedig megtörtént. 2016-ban kiégett a Program presszó a picsába.

Program presszó
Program presszó – kép forrása: ittivott

Akkor most hogyan tovább? Legyen felújítás, de nem csak úgy ímmel-ámmal! 2016 végére egy olyan pöpec kis sörözőt rittyentettek a füstös romokon, amibe a messziről jött embernek is érdemes benézni. Mivel a kormos falakat képtelenség volt átfesteni, ezért az fekete lett, illetve tükrökkel, a franc se tudja milyen növényi rostos anyaggal és műfűvel változatosan beborított, míg a plafonra tojástartó dobozokat ragasztottak, miként azt a próbatermekben a hangszigetelés miatt szoktak. Mert a szomszédok szeretik a csendet. Ezért sincs terasz, persze a vendégek néha okosba megoldják és kivisznek pár széket ideiglenesen a járdára, amit a levegőzés után lelkiismeretesen visszavisznek a helyére.

Az biztos, hogy a mostani angol nyelvű logót sokkal nehezebb értelmezni, mint annak előtte a magyar névtáblát. Nézzük csak, mi szerepel rajta, és mindjárt meg is próbálom megtölteni jelentéstartalommal, kiolvasva belőle egyfajta ars poeticát:

 No.1 –  Na, melyik a legjobb kocsma?– Event Managment Co. – Nyugi, profik szervezik a programodat.
– XI. district
 – Nem oda Buda, ez itt Újbuda!
– The Program Genuine
 – Ez az eredeti Program, bárki más magáról hasonlót állít, az csak béna utánzat.
– Social Room
 – Barátkozz, beszélgess, igyál, felejtsd el a hülye telefonodat!
– Established in Budapest 1989
 – A rendszerváltás a Programmal kezdődött.

Oké, szerda este zárás előtt beesni nem az a tipikusan legjobb pillanat, így készséggel elhisszük, vannak elevenebb szituációk. Egyrészről a kivetítők előtt a meccsnapok, akkor még asztalt foglalni is érdemes, aztán a péntek esték, mikor erre kanyarodnak a budai ifjak, és van, hogy éjjel 2-3 óráig is mulatoznak. Ilyenkor akár ötvenen is összegyűlnek, mi jól mérhető, mert nagyjából ennyi az ülőhely kapacitás, plusz ugye ott a méregzöld csocsószoba.

A lány a pultban nagyon kedves. Előtte a sörcsapon megtalálható a Staropramen több fajtája egy és ugyanazon áron. Az egyik italpolcon koponyaforma üvegpalackok jósolnak ijesztő jövőt a tömény italok rajongóinak, odébb a fogasok alatt fekszik egy kényelmesnek tetsző kutyaágy a hozzá járó vizes tállal, míg a WC-ben egy félpucér nő, de sajnos ő csak kétdimenziós poszter formában.

Későn érkeztünk, ez van, egy sörre jutott idő. Záróra. És mit csinál ilyenkor egy diszkrét pultos? Hogy adja ezt az információt a vendégek tudomására? Nem sürget senkit, csak lekapcsol néhány lámpát, hátha a vendégek észreveszik magukat. Egyébként tesznek, amit akarnak. Itt ők a fontosak!

kopa:

– Van programod mára?
– Még nincs… Keresek valamit!

És lám, ilyenkor akad rá az ember a Program presszóra. Vagyis SEO szempontból a “no.1 The Program Genuine social room”-ra, hátha valaki Google alapon keres estére programot. A régebbi képeken tipikus fapadlós, faburkolatú becsületsüllyesztő volt (na jó, azért nem egy Izsáki borozó), de ugye a sok fa, és az alkoholtól forró hangulat nem a legjobb párosítás, így ki is égett a hely.

Aztán ’16 után szemléletváltás jött. Ha már kormosak a falak, a berendezésen is csavartak egyet. Meg lett a hatása! Rögtön eltűnt a kocsma jelleg, és felfedezték maguknak a fiatalok. Öröm látni, mikor a helyi kocsmák előrukkolnak egy-egy modernebb megjelenéssel, így a budai panelokban is megjelennek az egyetemisták és a fiatalok, mert már nekik is van kedvük lemenni pár sörre a ház alá azzal, hogy nem késdobáló várja őket.

A hely jól szeparált, külön kivetítő a meccseknek, belső helyiség a baráti társaságoknak, külön szoba a csocsónak. A csapból több fajta Staro folyik, illetve töményből is töménytelen mennyiség áll rendelkezésre. Igaz, hogy záróra előtt toppantunk be egy kilépő sörre, de így se zavartak ki. Miközben a pultos lány elkezdett standolni, még elmesélte nekünk a hely történetét és nem a kulcsot akarta ránk fordítani.

Tehát ha valaki Újbudán jár, érdemes betérnie, hiszen egy hangulatos és vendégbarát helyet találhat a lakótelepen eldugva, plusz a tömeggel sem lesz baj, mint néhány újhullámos kocsmával a Móricz környékén.

Árak a látogatás idején – Program presszó

  • Csapolt sör (5 dl): Staropramen, 520 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Borsodi, … Ft
  • Bor (1 dl): Fehér folyó, .. Ft
  • Rövid (4 cl): Unicum, 520 Ft
  • Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 260 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, … Ft
  • Harapnivaló: Chips, … Ft

Értékelés – Program presszó

4,0 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség