Látogatás2018. július 19. 20:10-21:10


Adatlap – R56 söröző

Vélemény – R56 söröző

apuska:

Régóta a bakancslistámon volt a hely, hisz a “rosszindulatáról” is híres liberális média jókora ingyen reklámot csapott neki azzal – rossz reklám is jó reklám -, mikor közhírré tette, hogy az egyik „pesti srác” kétmillió forint közpénzt kapott a Revolution 56 söröző felújításra az 56-os Emlékbizottságtól. Talán tilos? És ha több emberhez jut el így a forradalmi mondandó, mint a klasszikus pénzelfolyatási csatornákon?

Az azóta törölt Youtube csatornán egykor fellelhető videóban említett R56 előd – hiába az áthallás – nem az R33, hanem a Dreher Sziget söröző. Régóta zárva volt, mondhatni, csak  le kellett verni róla a lakatot, kiszellőztetni és újra kifesteni. Mert ha az emlékeim nem csalnak, a festésen és a kínálaton túl sok minden nem változott. Ahogy a törölt videóból kiderült, ugyanaz az ingyen(!) csocsó, de mi biztos, ugyanaz az olcsó világos padlókő, ugyanaz a vörös téglás kocsmapult, ugyanaz a derékig érő lambéria, de még a bárszékek, asztalok, székek, padok is ugyanazok. Ami 20 évig működött, pont a következő kormányváltásig ne húzná ki? Okosan kell gazdálkodni, egy felújítási munkában az ajándék kétmillió forint nem sok.

Talán mondanom sem kell, a Revolution 56 szabadságharcos kocsma a Pesti Srácok szerkesztőségének törzshelye. És ha emiatt zsigeri ellenérzéssel vagytok, részemről rendben, de objektíve nézve közel sem annyira szánalmas az 1956-os koncepció, mint mondjuk a szintén törölt nagy Csíki Sör tesztes videójuk, amit dilettáns mód itt nem is olyan rég lezavartak. Na ez, ami valóban fájdalmas!

Ha már a Csíki sörnél tartunk, a szűretlen változat nem meglepő mód sokkal jobb volt, mint ezt megelőzően a Tiltott Csíki Sörözőben a Csíki krémes. És olcsóbb. Ezt akár szívesen innám kommersz lágerként a pajtásokkal komolyabb mennyiségben, és ha a 440 forintos akció általános érvényűvé válna a Csíki cégéres kocsmákban, még az árazására se lenne panaszom.

De lépjünk egyet vissza R56-ig, magához a szabadságharcos kocsmához. Tény ami tény, ez a fajta elnevezés a kormány propaganda kiszolgálása mellett kissé visszás, de mindannyian értjük, ők hogy értik…

Az első, ami szembetűnik, az a bejárat előtt az utcán parkoló szovjet katonai terepjáró, melynek a platója egy trükkös teraszként szolgál! A bejárat fölött 3 zászló, egy magyar, egy székely, egy lengyel, míg az ajtó körül puskával felszerelt szabadságharcos gyermekek fotói, plusz magyar és angol nyelven a következő kulcsszavak: szolidáris szeszek, baráti segítségnyújtó sörök, jóléti falatkák, molotov koktélok, tétlenül szemlélő whiskyk, agresszív vodkák, vasfüggönyszaggató pálinkák, konspirációs klubhelyiség, forradalmi mixek. Ha ez a fajta forradalmi költészet nem elég, hogy becsábítson az utcáról, akkor mi? Az ajtóüvegen egy áthúzott vörös csillag? Esetleg egy áthúzott nyakkendő? Éljen a magyar szabadság, éljen a haza, ugye hogy behúz?

A levezető lépcsőn vörös szőnyeg, ejnye, viszont rögtön az íves pultnak vezet, mi praktikus, mert kiszolgálás csak ott. Köszönünk, kérünk, kapunk, fizetünk, ahogy az normális. Leülünk, iszunk, körbenézünk.

Emitt az S.S. Lazio futballcsapat, annak aranysasos címere és az indulójuk azon szövegrésze, ami az 56-os pesti srácokra utal. Amott szögesdróttal elválasztott féltankok és fél-Cadillacek szimbolizálják a hidegháborút. A tévé körül a falon megjelenik a tévét együtt néző boldog amerikai család képe – könnyű nekik a Föld -, de ott van Elvis Presley is, elmesélve róla azt a történetet, hogy utolsó fellépésén a kommunizmus ellen harcoló magyarok megsegítésére tekintélyes adományt gyűjtött be rajongóitól. Eddig a távoli összefüggések, hogy aztán a különterem felé haladva megelevenedjenek a főszereplők 1956-ból – a nép, az istenadta nép, tűzön-vízen át.

Egyrészt korabeli újságcikkekben, másrészt falra festett képregény stílusban. Érdekes a történelmi múlt ilyesfajta ábrázolása, a sok-sok archív kép és dokumentum, bár rajtam kívül nem érdekelt senkit, de simán lehet, hogy a többi vendég visszatérő volt, és az ismeretbefogadáson ők már régen túl.

A hátsó taktus egy különterem, igény szerint nagyobb társaságok különutas programjainak fenntartva. Mondhatni, a falakon is nagyobb társaságok, értsd tüntetők és fegyveres ellenállók Budapest ikonikus helyszínein, de a szobortémás WC-ajtók fölötti „csapataink harcban állnak” és a megvilágított könyvespolc körül a „Budapest fölött az ég felhőtlen” és a „márciusban újrakezdjük!!” feliratok szintúgy meghatározók.

Szóval az 1956 történéseire fogékonyak itt ténylegesen megkapják sörük mellé azt a pluszt, amit egy tematikus kiállítás adhat. Más kérdés, hogy az a pénz, amit ennek a kialakítására szántak, az nem magántőke, bezzeg a profit, amit közvetve hoz. Persze nyugodtan nézzünk magunkba, ki ne fogadna el bármilyen támogatást, ha úgy alakulna… Itt és most úgy alakult. Egyúttal egy szűk jobbos értelmiségi kör létrehozta saját törzshelyét, ahol kedvükre tolhatják a Viktor által kijelölt nemzetmentő szólamokat, ám a gyanútlanul betérő egyszeri vendég ezt jó eséllyel észre sem veszi, ergo meg lehet nyugodni, erőszakos hittérítésről nincs szó.

kopa:

Maradva a Nemzeti Napnál, a körúti Csíki söröző után betértünk aznap még az R56-ba is. Hiszen hova járna egy igazi, rendes Pesti Srác, akinek elege van a belvárost elárasztó turistaáradatból és romkocsmákból, ahol igazi magyar nedűket se lehet kapni? Hát Budára!

Már a belépés előtt egy dzsippel találjuk szembe magunkat, amiről nehéz eldönteni, hogy terasz, dohányzó vagy csak valaki épp pakol és ott felejtette a fürdőszobai sámlit előtte. Vagy egy jól sikerült este kelléke, hogy legyen mivel elkezdeni a forradalmat? Forradalmi helyhez illő hangulat fogad bent is: csocsó, székek, poszterek, Elvis, idézetek, kortárs freskók, egyiken egy amerikai család, ahol a fiúgyerek Coca-Colát iszik… Kínálták volna meg Traubival, az apa kezébe meg csempésztek volna Kőbányait!

De mit is beszélek? Egyik nemzetellenesebb, mint a másik. Az aktuális sörkínálat ideológiailag sejthető, érkezés után ki is kértünk egy Csíki szűretlent és egy zsíros deszkát. Bevallom, az előző rémes krémes után kellemes csalódás volt a malátás, kesernyés ízvilág. Félreértés ne essék, még mindig nem kiemelkedő, de legalább nem rossz! Ha ezzel az árral a belvárosban árulnák, biztos kelendőbb lenne, és politikai nézettől függetlenül válhatnának népszerűbbé a Csíki egyes termékei. Ja és persze a heinekenes vicc itt se maradhatott ki. Ugyan itt nem boxzsák lett kihelyezve, csak az alkoholmentes 0%-os verzió. Gondolatban eljátszottam vele, hogy ha ezt kérem ki, biztos egy verőbrigád pattan elő a pult mögül, azonnal bedobnak a dzsipbe, majd valahol a határban kidobnak.

Na, de ne csak a negatívumot lássuk meg, hiszen a Pesti Srácok szerkesztőségének ez a hely jelenti a boldogságot és az ihletet, akkor valami csak lehet az R56-ban. A hátsó helyiségbe lépve döbbentem rá, hogy a Bol-dog-ságot itt szó szerint lehet érteni! Ha valaha is gondolkodtál rajta, hogy mi lesz a csúfos egyhetes karriert befutott kabalaállatok sorsa, na akkor itt választ találhatsz a kérdésedre: a Pesti Srácok megszerezték a horrorpulit, amibe belebukott a rinocéroszbőrű Gyárfás Tamás! Szegény a sarokban gubbasztva várja a karrierjét, ami sosem teljesedett be. Remélem a következő dobásuknak magát Gyárfást szerzik meg pultosnak, akkor biztos visszatérek egy körre újbóli véleményformálásra. Vagy ha egy rendes Heinekent vernek csapra…

Árak a látogatás idején – R56 söröző

  • Csapolt sör (5 dl): Csíki szűretlen, 600 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Csíki Mézes, 950 Ft
  • Bor (1 dl): Lisicza rosé, 250 Ft
  • Rövid (4 cl): Disznótoros pálinkák, 780 Ft
  • Üdítő (2,5 dl): TopJoy rostos gyümölcslé, 350 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 380 Ft
  • Harapnivaló: Melegszendvics, 650 Ft

Értékelés – R56 söröző

4 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség