Látogatás2013. július 17. 18:15-22:10


Adatlap – UdvarRom

Vélemény – UdvarRom

apuska:

Úgy látszik, a Legjobbkocsma.hu csapatának nagyon bejött az olcsó romkocsma stílus, vendég van dögivel, esténként fürtökben lógnak a fiatalok, így hát a sikerreceptet kínáló Füge udvarra gyorsan rákontráztak, és a Klazuál utcában, rögtön mellette, 2013. május 3-án megnyitott az UdvaROM21, a ‘kistesó’. Ahogy ők mondják, minden sallangtól mentes, valódi romkocsma, ami minden szórakozni vágyó emberé!

A sallangmentesség ez esetben annyit jelent, hogy az UdvarRom arculata mögött nincsenek menő dizájnerek, akik hónapokig tervezték a látványt, ergo nem kellett elkölteni kisebb vagyont a használt cikk piacon, hogy azokat dísztárgyakként letámasszák, rákötözzék, fellógassák. Itt elég volt kihordani pár konténernyi sittet, statikailag rendbehozni a bicegőket, áthúzni a csöveket és vezetékeket, lesimítani és lefesteni a felületeket, majd a régi falakat egyszerűen belakták.

Na de nézzük meg részleteiben, hogy mennyire! Az utcafronton, a járda fölé kicsavarható ernyő a bent helyet kapó kerthelyiséggel együtt érthetetlen. Így kizárólag az utca másik oldaláról vehető szemügyre az alsó és a felső falfelületet elválasztva az UdvarRomhoz tartozó izgalmas látvány: egyrészről a neon, amit maguknak raktak fel, másrészről az emeletek ablakai körül az eredeti kőfaragás.

Ahogy beljebb lépünk, szemmagasságban remek divatposzterek, szemmagasság alatt meg az italmárkák béna reklámplakátjai vezetnek be a lebetonozott udvarig. Középen hosszú sörpadok teremtik meg a közösségi élményt és a spontán ismerkedés lehetőségét, míg a falak mellett szélen 2-3 személyes párnázott ülések fognak közre egy-egy asztalkát, és mind mellett konnektorok bőven (pont mint a Kertész sörözőben). Eközben a falak, a romkocsma érzésnek megfelelően, derékmagasságig és még azon is kicsit túl a vakolattól meg lettek szabadítva, másutt két ember magasságú plakátokkal a monotonitást osztva, helyenként – az ablakok közé – tévéket lógattak fel rá, az első emeleti körfolyosó alját ár- és dekortáblákkal okosan beburkolták. Az udvar sarkpontjaiban aztán helyet kapott néhány komoly hangfal, fölülről 4×3 lampion lett belógatva, középen a gázpalackos melegítők és az eddig csak a lumináriumból ismert kinyílt orgonavirágra(!) emlékeztető óriás esőfogót tartó oszlop tövében a műpáfrány télen-nyáron jól mutat. Kicsit még beljebb, a kissé vadnyugati stílusú fagerendás bárpult és az arra támaszkodó galéria kissé szokatlan egy gangos bérházban, nem úgy a ping-pong asztal és a csocsó, melyek direkt a periférián találhatóak, külön szobákban.

Azt miért van a fejünk fölött kifeszítve egy cirkuszi védőháló? – hangzott el a kérdés. Gyanítom, hogy azért, mert valami furcsa oknál fogva az első emeletre is fel lehet a fényfüzérekkel kirakott vaskorlát mentén menni – értsd: hülyéktől véd, s bár közel nincs (még?) úgy kitalálva, mint mondjuk az Instant esetében, hogy a régi lakásokban kb. házibulikat lehet csapni, de a folyosón söröskorsókkal a kézben simán lehet a csajokat stírölni és héderelni, aminél egy bizonyos korig jobb program sem kell.

Az UdvarRom, valóban nem egy túlbonyolított hely. De hogy a Dreher Sörgyár cirka teljes palettája csapon szerepel (Ászok, Ászok félbarna, Ászok vérnarancs, Kozel, Dreher, Dreher Bak, Dreher citrus, Pilsner, HB, HB búza), komolyan meglepett, nem kevésbé az ajtónállók a vécés néne, akivel aprópénz hiányában jót beszélgettem.

kalimpa:

Építészetileg nekem bejövős és érdekes, már-már egyedinek mondható, bár azt a kupolatetőt nem teljesen értem. Talán télen derül ki a jelentősége? Aztán a kocsma elrendezése megint csak szimpatikus. Jó ötlet ez a hosszanti és szinteltolásos elvezetés a kertben, így sokan és viszonylag kényelmesen el lehet férni.

Ellenberger a zene gyalázatosan szar. Rádiózene a szarabbikból. No de a kiszolgálás a pultnál annak ellenére is felettébb előzékeny, figyelmes, kedves, hogy itt az éhségünket maximum ropival tudtuk volna csillapítani, értsd úgy, a mosolygós hölgyeket nagyra értékeltem, de ha valami szendvics vagy pizza a kezük közé akadt volna, úgy lett volna igazán meggyőző.

Jövök még ide.

balu:

Konnektor van dögivel! Bár a pultos lányok nem annyira szőkék, mint a szomszédos Füge udvarban, de legalább okosabbak, kedvesebbek… legalábbis velem.

Furcsa újítás, miszerint az asztalok mellett hányógödrök is vannak, csupán idő kérdése, hogy ebbéli funkciójában felfedezze a nagyérdemű közönség.

Zeneileg a legalja. Gengszter-hyper, bár a végére Parov Stelar azért adta az ívet, kár hogy pont akkor léptünk.

tapi:

A wifi jel gyenge, a faszom penge.

Árak a látogatás idején – UdvarRom

  • Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 380 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Kozel, 420 Ft
  • Bor (1 dl): Olaszrizling, 90 Ft
  • Rövid (4 cl): Unicum, 500 Ft
  • Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 250 Ft
  • Meleg ital: Kávé, 180 Ft
  • Harapnivaló: Ropi, 150 Ft

Értékelés – UdvarRom

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség