Látogatás2013. május 8. 15:10-16:00


Adatlap – Villány-Siklósi borozó

Vélemény – Villány-Siklósi borozó

apuska:

Ez egy csoda. Mármint csoda, hogy még létezik, mert a kocsmamegmaradás törvénye szerint, a nyerőgépek kihalásával ennek sehogy nem szabadna.

ViIlányi borozó
tej leszívás a Siklós-Villányi borozó előtt – fotó forrása: Budapest régi képeken FB csoport (1979)

Egy igazi lepattant hely a belváros közepén. Ehhez hasonlatos csak a megboldogult Tejbár volt anno a kiskörút túloldalán, de abba legalább véletlenül bele lehetett botolni, míg a Villány-Siklósi borozó évtizedek óta, változatlan formában, egy elhagyatott keresztutcában áll, és most, hogy az egykor szebb napokat látott Merlin is bezárt vele szemben, csak az jár ide, aki ismeri. De vajon milyen néven ismeri? Valaki az utcanév után Gerlo borozóként, megint más egyszerűsített alakot használ, és aszerint ez a Villányi borozó.

Amúgy a villányi és siklósi boroknak jó a neve és jó az íze, ha nem itt próbálkozik vele az ember. Bár a megkopott lambéria és a talponálló asztalok között a rizlinget szódával bőven felhígítva jót lehet itt nyáron hűsölni és derülni az antiknak tetsző plakátokon, no meg az antiknak tetsző alkoholistákon, miközben Éva néni évtizedek óta szigorúan nézi a monitort és szotyizik, bár Éva vermut nincs, csak Castellino Rosso és Bianco.

A nyilvános telefonért jár a pluszpont, ez csörög, ha valami fura oknál fogva fel szeretnéd őket hívni. Minek is? Ugye nem asztalt foglalni? A tévé alapjáraton duruzsol, csak hogy a tompuló vendégnek mindig legyen mit bámulni, a fakuló tintasugarakkal festett fehér szegélyes városképek, a műanyag vödörben gyűjtött pénztári blokkok, a tükörre színes betűmatricákkal ragasztott árlap, mind-mind egy olyan rendszerváltás előtti világot idéz, ahol csak és kizárólag a funkcionalitás számított.

főtörzs:

Ennek a kocsmának lelke van.

mester:

Tökéletes az otthon jelleg, de nem az a vasárnapi sütis cucc.

Évikénél úgy érzed magad, mint a Roncsfilmben. Remélem, ezt a karaktert sokáig megtartja, és nem üti fel a fejét a hipszterizáció.

Mivel a zenegépet folyamatosan fejlesztik, mindenki a saját ízlése szerint választhat dalokat. Egyszer a Tankcsapdát váltotta Zoltán Erika, ami az elfogyasztott konyak-kóla kombóval együtt durván csapott.

Ez egy valódi kocsma, annak a jó és rossz értelmében. A WC tisztasága finoman szólva is megkérdőjelezhető, de Évike profizmusa a vendégekkel való bánásmódban már kevésbé.

A Villány-Siklósi borozónak igenis van létjogosultsága!

ViIlányi borozó

Árak a látogatás idején – Villány-Siklósi borozó

  • Csapolt sör (5 dl): –
  • Üveges sör (5 dl): Kozel, 280 Ft
  • Bor (1 dl): Olaszrizling, 85 Ft
  • Rövid (5 cl): Kommersz, 360 Ft
  • Üdítő (2 dl): Gépi szénsavas, 140 Ft
  • Meleg ital: Kávé, 150 Ft
  • Harapnivaló: Chips, … Ft

Értékelés – Villány-Siklósi borozó

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség