A HoReCa szektor (Hotels, Restaurants, Cafes) ezerféle arcát mutatja. Az első és legszembetűnőbb mindjárt az elnevezés, aminek gyakran képezi részét a vendéglátóhely típusa. Így lehet az söröző, borozó, kocsma, kávézó, presszó, étterem, bár, szálloda, hogy csak a leggyakoribbakat említsem, grátisz mindezek angol nyelvű változatai. De biztos, jól használják ezeket? Személyes tapasztalatom szerint van némi fogalomzavar a fejekben. Most megpróbálok rendet tenni!

Lexikonális

A szószedet alapja az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelentetett 1975-ös kiadású Magyar Értelmező Kéziszótár, míg a hiányzó szócikkeknél az 1991-es kiadású Magyar Larousse enciklopédikus szótár illetve a Tinta Könyvkiadó 2007-ben megjelent Értelmező szótár+ kézikönyve. És a téma? Persze, hogy a vendéglátóipar.

  • Vendéglátóipar: A belkereskedelemnek nyilvános üzemekben ételt, italt, szállást esetleg szórakoztatást nyújtó ága.
italozó fiatalok
italozó fiatalok (1975) – kép forrása: Fortepan / Fortepan

A vendéglátóhelyek típusai ABC sorrendben

  • Bár: Éjjeli mulatóhely.
  • Bisztró: Frissensültekkel, hideg ételekkel szolgáló falatozó.
  • Borház: (Palackozott) bort árusító üzlet.
  • Borozó: Bort kimérve árusító (kisebb) vendéglátóipari üzem.
  • Büfé: Falatozó. Középületekben, sportpályákon stb. olyan helyiség, ahol kávét, italokat stb. mérnek.
  • Cukrászda: Cukrászsüteményeket, édességeket árusító (és készítő) üzlet.
  • Csapszék: A korcsma egyik szegletében rácsozattal elkerített hely, ahol a bort mérik, csapolják.
  • Csárda: Falun, városon kívüli (országút menti) kocsma, fogadó.
  • Diszkó: Ifjúsági szórakozóhely, ahol a bemutatott zeneszámokat (többnyire lemezről) hallgatják és táncolnak.
  • Étkezde: Kisebb, olcsóbb, italmérési jog nélküli vendéglátóhely.
  • Étkezőkocsi: Étkezésre és italok fogyasztására berendezett vasúti kocsi.
  • Étterem: Nagyobb (elegánsabb), főleg étkezésre szolgáló vendéglő.
  • Fagylaltozó: Fagylaltot (is) árusító üzlet, cukrászda.
  • Falatozó: (Hideg) ételeket pultnál árusító kisebb vendéglátóüzem.
  • Fogadó / Vendégfogadó: Egyszerű, kisebb (vidéki) szálló és vendéglő.
  • Grill: Roston sült húsételeket árusító vendéglő.
  • Gyorsbüfé: Önkiszolgáló, esetleg automatákkal fölszerelt büfé.
  • Italmérés / Italbolt: Szeszes ital(ok) kimérése, árusítása.
  • Ivó: Ivószoba. Vendéglő, kocsma.
  • Kaszinó: Szerencsejátékok űzésére berendezett szórakozóhely.
  • Kávéház: Italokat, esetleg egyszerűbb ételeket felszolgáló különleges (csendes) időtöltés, társalgás végett látogatott kényelmes, tágas vendéglátóipari üzem.
  • Kávézó: Kávémérés.
  • Klub: Hasonló foglalkozású, érdeklődésű embereknek közös szórakozás, művelődés végett való egyesülése.
  • Klubhelyiség: Valamely klub(ház) terme, helyisége(i). Üzemnek, intézménynek, művelődési háznak társas szórakozásra berendezett helyisége.
  • Kocsma / Korcsma: Kisebb, egyszerűbb italmérés, ahol rendszerint ételek is kaphatók.
  • Lacikonyha: (Vásári) sátor vagy bódé frissen sült hús árusítására.
  • Lokál: Táncos (éjszakai) mulatóhely.
  • Motel: Üdülőhelyen, országút mentén épült olcsó, modern szálló.
  • Mulató / Mulatóhely: Esti vagy éjjeli órákban nyitva tartó, evés-ivásra, táncolásra való zenés szórakozóhely.
  • Önkiszolgáló: Olyan üzlet, vendéglő, amelyben az árut illetve az ételt maguk választják ki és veszik magukhoz a fogyasztók.
  • Panzió: Lakást, ellátást nyújtó kisebb, családias szálló.
  • Poharazó: (Termelői) bort poharanként árusító borkimérés.
  • Presszó / Eszpresszó: Eszpresszógéppel főzött feketekávét árusító kisebb (büfészerű) vendéglátóhely.
  • Resti: Vasúti vendéglő.
  • Söntés: Kocsma, vendéglő helyisége, ahol a pultnál mérik az italokat.
  • Sörház: Nagyobb söröző.
  • Sörkert: Kerthelyiséges söröző.
  • Söröző: Mérsékelt árszabású vendéglő, ahol főként sört mérnek.
  • Szálló / Szálloda / Hotel: (Átutazó) vendégeknek szobákat kiadó (nagyobb) vendéglátóipari üzem.
  • Szalon: Vendégek fogadására használt díszesen berendezett szoba.
  • Szórakozóhely: Olyan hely, intézmény, ahol szórakozni lehet (pl. varieté, kávéház).
  • Talponálló: Olyan italbolt, ahol csak állva lehet fogyasztani.
  • Teaház: Távol-keleti zenés szórakozóhely.
  • Varieté: Szórakoztató ének-, tánc- és artistaszámokat, vidám jeleneteket bemutató (kisebb) színház.
  • Vendéglátóhely / Vendéglátóüzem: A vendéglátóipar valamely üzeme (étterem, szálloda stb.)
  • Vendéglő: Olyan vendéglátóüzem, amelyben (meleg) ételeket és italokat szolgálnak fel.