Látogatás2018. január 17. 17:30-20:45


Adatlap – Beer Point Budapest

Vélemény – Beer Point Budapest

apuska:

Sokféle üzlettel próbálkoztak már ezen a sarkon, fura, hogy kocsmával eddig nem. Volt itt Schlecker, Euroshop, turkáló, Farm zöldség-gyümölcs, majd 2016 karácsonyán lezuhant a mennyből egy angyalhad: 16 féle csapolt (plusz Guinness) és 150 féle üveges sörrel a világ minden szegletéből egy nagypályás ivó.

Beer Point Budapest. És ez milyen név már? Amilyen a sörhabos logó, egyszerű, nemzetközi, találó.

De a Beer Point Budapest cégér alatt apróbetűvel az is ott van, ‘by Grand Kakas’. Mi van? A kronológiailag 2011 februárjában a Kakas Kálvinnal debütáló, az átmenő forgalomra építő kis harcias tarajosok (Akác Kakas, Piros 7, Imperial, Pozsonyi kávézóDeák Kakas, Kakas Plusz, Kakas Móricz) jellemzően nem ezt a stílust tolják, csupán a megboldogult Wesselényi utcai Kakas bisztró vetemedett anno hasonlóra, hogy megkapaszkodjon a kisüzemi sörök száguldó tyúkketrecén. Na ja. Régen kicsit máshogy működött a szponzoráció, más volt a gazdasági potenciál. A 4-es 6-os sörözők árnyékában ma újszerűen érdemes gondolkodni, nincs szükség több közértre – asztalokkal. A Presszó 53 helyén megnyílt Grand Kakas már egy magasabb nívót képvisel (innen valók a plafonra tűzött cirkuszias számok), ráadásul a Beer Point Budapest az igényes sörfogyasztási kultúrát kakasmellre tűzve még efölé lő, de az elképzelt célcsoport stílusát és 7 év tapasztalatát szem előtt tartva csak lazán.

Elég körbenézni, és máris visszaköszön, miről beszélek. Egyszerre vannak jelen az olcsó, illetve a sokcsapos menő helyeket jellemző megoldások. Első ránézésre mi különbözteti meg italakciós szomszédaitól? Segítek, semmi! Pedig a Beer Point Budapest  egy 2 és 4 decikkel operáló sörcirkusz, épp csak nem vág fel vele látványosan. Lényegében egy furcsa hibrid, egy kutyabarát indusztriál, ahol szürke a plafon, barnák a falak, azon igényesen megjelenített sörmárkák, a tucatpadlókövön presszó- és bárasztalok váltogatják egymást, bádoggal borított a pult, a szemed sarkában zenecsatornák villódznak, 40 wattos izzókból képez Broadway-sormintát az állítható fényerejű világítás, krétatáblákra kerül ki az ár, és fizetéskor bankkártyát is elfogadnak. Mindenféle feszengés nélkül lehet végigkóstolni egy rakat jobbnál jobb sört, és ha megéheztél, tépsz egy digitális sorszámot, és a látványkonyhán minőségi húsokat, kolbászokat sütnek.

Mikor először jártunk a Beer Point-ban, és ültünk be a nyitott kirakatba, csak a földszint volt kész. Itt 90 embert lehet nagyságrendileg leültetni, ám az elrendezésből adódóan a nagyobb társaságok elhelyezése eleve bukó, így végig tervben volt, hogy lesz még egy felső szint, ahol menő kocsmajátékok mellett 10-15 fős csapatok is tudnak fogyasztani, máskor meg tematikusan szétválasztható a vendégkör.

2017 őszére elkészültek az emelettel. Sajnos az eredeti Beer Point álmokat a Leonardo da Vinci festmények ihlette WC-n, közel a Budapest Körszállóhoz, le kellett húzni, mert az aktuális szabályozás kelletlen tartja mesterségesen alacsonyan a maximális ülőhelyek számát. Adta magát a kérdés, akkor hogyan tovább, miként töltsék ki hasznosan azt az óriási teret? A kispályás foci ötletét elhessegetve jött be a képbe a biliárdasztal, mert az jó nagy. Négy lett. Maradhat?

Amitől a Beer Point Budapest még különleges, hogy a kisüzemi és nagyüzemi sörök csapjai békében megférnek egymás mellett, és kettő közt ott a Brewdog. Bár a kisüzemi pörög jobban, szépen fogynak a lágerek is, mert mindig van olyan, akinek az IPA-APA vonal sok, és a feles poharakban kínált kóstoló sem győzi meg ennek az ellenkezőjéről, ergo azt inná, amit mindig.

Persze egyre több a kisüzemi sörfőző, egyre combosabb a kézműves/kraft sörkínálat (sok a hasonló ízvilág), így egyre komolyabb kihívás eldönteni a szezonalitást is figyelembe véve, hogy mi kerüljön rá a számozott csapokra – csak a Beer Point Lager és a Guinness, mi fix. Próbálkozni ér. A csapfoglalások alkalmával úgyis kiderül, melyik sör hogy fogy, persze az ár és az ízvilág mellett ebben a sörök neve is szerepet játszik! Aki tanácstalan, annak segítség lehet Beer Point pultválogatás, ami a heti eresztésbe enged betekintést. A Beer Point Selection a kétdecis adagjaival képes szépen felépíteni az estét, mert mondhatni, ez egy útmutatás a sörök világába a csapokon lévő sörökből.

A teljes kínálatot nézve jelen igények alapján fejnehéz az IPA. Egyébként a fekete 16-os is nyerő szám, érdemes rá fogadni, mert a hajtógáz ott fixen nitrogén. És hova fér ez a sok hordó? Hátra egy sörraktárba, avatatlan szemek elől rejtve. Persze én csak belestem és lőttem arról is egy fotót, kiváló high-tech rendszer, majdnem mint a Rizmajer Sörházban, de itt a palackozott tételek is katonásan sorakoznak, szóval ha valaki rám zárná az ajtaját, leszarnám hogy nincs túl meleg, pár nap léböjtkúrát spontán bevállalva még a telefonom is kikapcsolnám.

És mi újság borügyileg? Van. A folyó Bujdosó, a búvó patak egy jól kigondolt középkategóriás válogatás: Bognár Irsai Olivér, Frittmann Cserszegi fűszeres, Tokaji Sárgamuskotály, Bognár Rosé, Takler Alisca, Gere Frappáns, Günzer Feeling.

A pultban állók értik a dolgukat, ismerik a söröket, és jól bánnak a vendégekkel. Ez nagyon fontos, bizalmat ébreszt, visszatérésre sarkall, és nem mellékes, hogy adott műfajon belül az árak is rendben. A Beer Point Budapest a teljes körúti kínálatot figyelembe véve engem kilóra megvett, jövök ide még mulatni, nyáron a teraszra egy jó sörrel kiülni, mert egy fárasztó munkanap után se több, se kevesebb nem kell, italakciók nélkül is tetten érhető a boldogság.

kalimpa:

Érdekes kísérletet tesz a Beer Point Budapest a körúton. Meghazudtolva a pár éve elterjedő divathullámot, ő nem hugyért-szarért adja a söreit, viszonylag egyszerű minőséggel párosítva, hanem megpróbál becsempészni az emberek tudatába több kisebb hazai és külföldi kézműves sörfőzde kínálatából. Mindezt úgy, hogy az árak még a földön járnak, megspékelve ezt a hozzáállást minőségi és finom hamburgerekkel és profi kiszolgálással. Szerintem igazán üde színfoltja a pesti kocsmázásnak ez a kezdeményezés.

A design letisztult, már-már puritán, de így nem vész el a lényeg, maga a sör. Nekem bejött a hely, megyek máskor is.

Beer Point Budapest

kocsmaturista:

Könnyen jön az elcsépelt analógia: a Beerpoint egy oázis az Erzsébet körút kocsmáinak egyen-sörkínálatában. Ez túlhasznált fordulat azonban találóan kifejezi a jelen helyzetet, nem bonyolítom. A Beer Point maga sem túl bonyolult. Annál inkább működőképes. A hangsúly a sörön van, az pedig folyik bőven: 16 csapon kisüzemi sörök és most már pluszban nagyüzemiek is, no meg az a temérdek, cirka 200 különböző üveges!

Amúgy pedig praktikus tér, sok asztallal, sok állóhellyel, hosszú pulttal: alkalmas a bandázásra, vegyülésre, közvetlen légkört teremt. Se a bútorok, se a nagy tér díszítőelemei nem eredetieskednek, nem lepnek meg, nem időzöl el felettük, de mégis kellemes az összkép: jó megvilágítás, színes, nagy sörös plakátok. Az érdekesebb részletek inkább a WC-knél bújnak meg hátul, szinte kulisszák mögötti titkok módjára. Ott nézzetek körül is, amúgy meg csak igyatok, vigadjatok, sőt egyetek is akár, mert van kaja bőséggel: olasz kézműves pizza, hamburger, klubszendvics stb. A csapokon a kínálat mindig változik és rendszeresen rendeznek csapfoglalókat is, ami újabb és újabb apropót nyújt a visszatérésre.

Pártolom az új felső szintet is a kocsmasportok kedvelőinek nevében (biliárd, csocsó, darts), így aztán tényleg kiterjeszkedett a valóság. Ott már a fali képek sormintája is rejt hozzáadott értéket híres filmek fekete-fehér jeleneteit sorakoztatva.

Ezzel mindent el is mondtam volna, ha az a volna nem lett volna volna, de a bármikor beesők garantált élményén túl volt szerencsém megismerni Ádámot, az ötletmestert – apuskának hála – és a túl gyorsan ítélés kockázatát vállalva is azt mondom, hogy így egy év után is megeshet, hogy ez még csak a kezdet. Veszettül elvetemült arcként mutatkozott be Ádám. Az agya egy időzített bomba, amiből bármikor bármi kirobbanhat. 3, 2, 1, végtelen…

Árak a látogatás idején – Beer Point Budapest

  • Csapolt sör (4 dl): Synthesis Hidegkomlós, 730 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Primator IPA, 990 Ft
  • Bor (1 dl): Bujdosó, 220 Ft
  • Rövid (3 cl): Unicum, 600 Ft
  • Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 370 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 430 Ft
  • Harapnivaló: Beer Point burger, 1590 Ft

Értékelés – Beer Point Budapest

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség