Látogatás2017. szeptember 28. 17:10-23:15


Adatlap – Műhely Pub

Vélemény – Műhely Pub

apuska:

A Műszaki Egyetem szomszédságában, a mai Műhely Pub bejárata fölött, évtizedekig állt egy tábla. Rajta: AUTÓSZERVIZ. Gépkocsik javítása, vizsgáztatása. Ki lát bele annyit – sehol egy ablak -, hogy a helyén kocsmát nyisson?

Műhely Pub
AUTÓSZERVIZ – kép forrása: Google Maps Street View

A személy most mindegy, a lényeg, hogy 2015 áprilisában valaki megtette. Jutalma egy akkora hodály, amit évekbe mérhető kihívás lehetett vendéglátóhelynek átalakítani és megtölteni élettel. Cserébe a stílust kitalálni egyszerű. A recept? Használj fel minél több tárgyat abból, amit az autószerelő műhelyben hátrahagytak. Innentől, ha tetszik, hívhatod romkocsmának, bár a tematikus dizájnkocsma jelző sokkal jobban illene rá.

Ott kezdődik, hogy a cégéren a Műhely felirat szerszámokból van kirakva. Ott folytatódik, hogy bár pincekocsma, lépcső sehol, hisz azelőtt itt autók jártak, és a lejtős folyosó egészen hosszan benyúlik a ház alá, hogy ott csak ámulj és bámulj, mert a felszíni határok teljesen elmosódtak, és jusson néha eszedbe, bármikor szembe jöhet veled a 4-es metró.

Persze a műhelyekre jellemző olajos gépszag és kosz ki lett söpörve. Tévedés ne essék, ez nem egy proli munkáskocsma. A műhely koncepció mentén az egészen apró részletekig itt mindent kitaláltak, a padlótól a légtechnikáig az összes elemen látszik, hogy igényes és jó minőségű, és hála a mennyei mannának, a pénz nem szabott korlátokat. Így az autószerelésen túlmenő látványos relikviákat is begyűjtöttek, a falra kirakott szemléltető anyagokról pl. az a kocsmaturista jegyzett hír járja, egy miskolci iskola pincéjéből kerültek ide.

Na, de öles léptekkel haladjunk előre sorban. Már a pultig hatoló folyosó beugróiba is olyan szexi boxok kerültek, hol a piros műbőrkárpitozású fotelek és a falból kiálló vaskos-rugós asztallapok a kapcsolótáblákra vetett Szarvasi Vas- és Fémipari Szövetkezet lámpafényében elsápadnak. A kábeldobokhoz érve meg már ott a csavar-óra, és az iskolai székeink bárszékekké feltuningolt változata. A nagyteremben sárga-fekete csíkosra festett oszlopok tartják a tonnákat. Van egy munkásruha-huzatos fotelsarok a békák köré kuckolósoknak, nagyobb társaságok igényei mentén könnyen összetolható asztalok és székek, lapostévék a zene- és sportbarátoknak, csocsó a játékosoknak, hajlított villáskulcs a kabátoktól szabadulóknak.

Az alulról lila ledsorral megvilágított pult egy modern patchwork, mi kellemesen hosszú, és mögötte többen is serénykednek. Fölötte az anyagkiadás tábla egy hatalmas geg, ahogy a sörcsapokhoz vezető vastag varratos vascső is a nyomásmérővel. És a Triumph motorbicikli? Az asztalokat a WC-re igyekvőtől elválasztani pont jó lesz.

Ha már a mellékes irányba nézünk, itt essen szó külön is róla, mert kicsit sem mellékes. Becsületes nevén Fijú Slózi és Jány Pipilde, mondhatni az egész kreálmány csúcsdísze, közbevetőleg: üzem közben az ajtók zárva tartandók. A mosdótál egy fél motorblokk, az elválasztófal benzineskannákból van kirakva, míg a budiajtó több öltözőszekrényből áll össze.

Kiszolgálás a pultnál. 6 különböző csapolt sör, a borokhoz külön borlap, egy csomó minőségi rövidital, utóbbiak egységára centiliterben mérve. Kávé? Ne picsuljál, igyál inkább valami rendeset, nem is került fel az itallapra. Ha hölgytársaságban nagyon trendi akarsz lenni, akkor válassz a koktélok közül. És hagyd a fenébe a klasszikusokat, a ház specialitásai, melyek igazán kemények, sorolom a nevüket: Gumibogyó, Flex, Flexy, Kalapács, NTV, Racsni, Torokköszörű. És ha azt is elárulom, mi a Wi-fi jelszó? esztergagep, baz+.

Azt kell mondjam, itt a Műhelyben igazán maradandót alkottak kocsmafronton. Nincsen mibe belekötni. Innentől figyelem a programokat, és egy koncert napon az átlagéletkort felfelé húzni bizonyosan visszamegyek, mert hasonlóan nagy bulit várok, mit anno a közeli HaBárban megéltem, de mi látatlanban a Műhely javára válhat, hogy élő a zene.

kopa:

Ahhoz képest hogy mű hely, eléggé kézzelfoható az összes berendezés és azok hangulata is. Már többször szemeztem a kinti bádogajtóval reggelente munkába menet, hogy vajon mit rejthet belül…

És a betoppanás után megfogott a vaskos nosztalgia. A nyaraimat pár éven keresztül Apámmal húztam le, aki a szakmunkások nyári gyakorlatát tartotta, és mintha az ő műhelyébe toppantam volna be. Esztergapad, állványos fúró, köszörű, béka, hajólámpa, MÁV raklapokból összerakott asztal, tanposzterek a falon… Mintha az öreg mester lekapcsolta volna a 380-at az utolsó munkanapján, majd hetekkel később pár fiatal behozott volna pár sörcsapot és újraélesztette volna a helyet.

A Műhelyen látszik, hogy mindenki megtalálja a maga kis padját. A Műszaki Egyetem hallgatóira hülyeség lenne nem építeni, látogatásunk napján épp egy VBK-s gólyaavató állomását rendezték be az egyik sarokba, míg a másik végén baráti társaságok beszélgettek jóízűen. (A gólyák feladata nem kívánt szakképesítést, csak a szokásos: igyál minél többet.) Az árazás is a környék egyetemista kocsmáira jellemző, de pár kézműves sör is fellelhető az ínyenceknek, és mindig vár valami italakció.

áron:

A tizenegy mélyén egy hangulatos, sokunk gyerekkorát felidéző, és aprónak egyáltalán nem mondható pincébe látogattunk el.

A kocsma műhelyre hajazó ötletes kialakítása egyből „Deja vu” érzést varázsolt belőlem elő, amikor még tejfelesszájú lurkóként a nagypapám kertvégi sufnitunningolt munkás csodaországában töltöttem napjaimat.

A berendezés és díszlet nagyszerűen átadja a feelinget, főleg a mosdóban felhalmozott olajos kannák és építkezési sisakok tetszettek, ám a veterán motorbiciklik kedvelőinek fogára is jut finom falat.

A kiszolgálás pörgős, és mégis figyelmes, udvarias. A Favágó kézműves sörei ízlettek.

Az asztalok kialakítása is helytálló, hiszen nem kell egymás „munkaasztalát” elfoglalni ahhoz, hogy kényelembe helyezzük magunkat.

Az árak sincsenek elszállva, mi jó hír minden közelben tanuló egyetemistának.

Árak a látogatás idején – Műhely Pub

  • Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 380 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Szarvasi Favágó, 790 Ft
  • Bor (1 dl): Varsányi Olaszrizling, 180 Ft
  • Rövid (4 cl): Unicum, 440 Ft
  • Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 220 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 340 Ft
  • Harapnivaló: Sajtos lepény, 690 Ft

Értékelés – Műhely Pub

5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség