*BEZÁRT

Látogatás2010. november 4. 17:45-23:40


Adatlap – Bástya borozó

Vélemény – Bástya borozó

apuska:

Adott volt a feladat, találni a Batthyány tér környékén egy normál árakkal dolgozó kocsmát, ami nem a Mister; körbe-karikába járásom bele tellett vagy húsz percbe.

A hegyet is megjárva visszatértem a Fő utcára. Balról a Szilágyi Dezső téri vörös téglás református templom adta a lámpafényben az ívet, jobbról a Székely utcába mutatott egy ujj, hogy a Bástya borozó merre. A lépcsővel vigyáztam, a Lá-Wa Bt. Lambériával borított Weinstube-jába beléptem.

Erőt, egészséget Bástya elvtárs!

A vaskorlát, akár az óvodák kijárata előtt, rögvest a pulthoz terelt. – Mit kérek? Csapolt sört, míg várom az emberem és körbetekintek. A falon régi fotók, térképek, magyar trikolór, dísztányérok, reklámplakátok, poszterek, elvétve Fradi relikviák, grátisz német nyelvű háromszög alakú zászló az 1967-es Magyarország–NDK futballmeccsről, az iroda ajtaja fölött tévé, a csillárokban energiatakarékos és hagyományos izzók, melyek gyenge fényét a falilámpák sokszorozták. Az egyig zugban, ahonnan a mosdók nyílnak, csak egy asztal van és egy gép, ami darts. A wc-re igyekvők a játékosokat folyamatosan megzavarják, és az is biztos, hogy ha először jár itt valaki, kifelé menet emlegetni fogja a mindent átható illatosító szagát és a sajátos wc-papír rögzítési technikát.

A pult mellett lóg egy igazi érdekesség, nevezetes faliújság. Ezen 14 képeslapot számoltam össze, feladói javarészt külföldről visszaköszönő törzsvendégek, akik jó dolgukban is hiányolják a Bástyába járó masszív közeget, üdvözlik a kocsmáros Karcsi bácsit, kívánnak jó ivászatot, de ami még ezen is túltesz, az a néhány vidám kocsmafotó fölötte, melyekből a legkiemelkedőbb karaktereket felvonultató egy összekapaszkodó skinhead társaság.

Ahogy beljebb hatoltam a Bástya borozóba, úgy kezdett más alakot ölteni a hely. A süllyesztett polcon és az ablakokban butykos, kancsó, borosüveg, szódásszifon, korsó – elengedhetetlen kellékek, a cserépkályhát imitáló téglaborításon paraszti életképet közvetít egy festmény, alatta nagyobb társaságoknak összetolva a magas lábon álló asztalok és csillogó bárszékek, szemben vele fapados fakkok párnákkal – kényelmesen 6 vendégnek – és piros zsinórral szegett fehér függönyökkel. Valójában itt van a helyi társadalmi élet fiatal pólusa. Esténként idejárnak macifröccsöt szopogatni a szinte még gyerekek, míg a sportközvetítések szerelmesei, a meccset néző és azokra fogadó nagy öregek az előtérben kinn rekednek. Aztán ott van eldugva egy avítt barna szoba, amolyan alternatív kisbüdös, mely meghitt helyszíne a zsíros kenyeres, pogácsás lakomának. Vacsora után valami fakultatív program? Zenegépre mulatság, vagy a kocsmasport több válfaja (külön szobában csocsó és biliárd) az alternatíva.

Rákérdeztem a bajszos főúrnál a több fórumon emlegetett (pl. Budapestkocsma) szintetizátoros Gábor bácsira, aki anno a Bástya egyik csáberejét adta. 83 éves, él még, ma is a zene a mindene, épp csak nincs pénze a fiataloknak. Hogy mi az összefüggés? Jogdíjak. A zene után illik fizetni a zenésznek, és muszáj fizetni a kocsmárosnak…

Nem megy a bolt. Ha meg néha mégis döcög, akkor a nyitva tartási idő sincsen túl szigorúan véve, 22 órára vertünk még majdnem kettőt, bár felül a vár, nem legalja a Bástya, a Kocsmablog videó alkalmi vágóasztalánál senki se mondta, nézzetek az órára, zárva.

Árak a látogatás idején – Bástya borozó

  • Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 360 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Dreher Bak, 480 Ft
  • Bor (1 dl): Gyöngyössolymosi Olaszrizling, 80 Ft
  • Rövid (5 cl): Unicum, 530 Ft
  • Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 180 Ft
  • Meleg ital: Kávé, 180 Ft
  • Harapnivaló: Zsíros deszka, 150 Ft

Értékelés – Bástya borozó

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség