Adunk a kocsmáknak egy pofont!
10 állandó kérdés, 10 válasz.
Ismert arcok nyilatkoznak.

Önkifejezésre való törekvése idealista pécsi csirkefogóként már kamaszkorában megmutatkozott, majd a kezdeti utánzós halandzsák után autodidakta módon lassan beindult a személyre szabott önformálás. 2003-ban megszületett a nevében női gyümölcskelyhekre hajazó hiphop csoportosulás: a Punnany Massif-ot kiszámíthatatlan sablonokra épülő, izgalmasan eklektikus muzsika, és témaorienált szövegvilág jellemez. 2010-es ShenKick című dupla albumuk a kritikusok elismerését is elnyerte, Nincsen Zsé című daluk tarolt a listákon. A Punnany Massif a 2011-es MTV EMA egyik jelöltje.

Név: Felcser Máté
Születésnap: 1981. szeptember 2.
Foglalkozás: szövegíró, rapper
Mottó: Egy üveg szamorodni, azt lehet szaporodni!

Felcser Máté
Felcser Máté

Mikor és hol rúgtál be először?

Ha emlékezetem nem csal, akkor általános iskola hetedik osztályának magasságában kezdtünk az éjszakába járogatni. Ezen alkalmak egyikén kóstoltam rá a vodkanarancs nevű vegyületre a régi pécsi sarokház kocsmában. Elsőre elveszítettem a talajt, de az alkohol utáni szerelem ettől nem apadt.

Milyen gyakran jártál illetve jársz kocsmába?

Változó. Az elmúlt héten szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton, vasárnap volt időm rá, ma hétfő van, ma is tervezem. Előfordul, hogy a munkám a monitor mögé köt, ilyenkor nem igénylem a kocsmázást… természetesen azért, mert ez nekem nem csak az alkoholról szól, hanem inkább a közösségi élet szeretetéről.

Mi a fő szempont, mikor szórakozóhelyet választasz egy barátaiddal való találkozáshoz?

Általában fix helyeket látogatok ciklikusan, máskor meg pont egy helyet preferálok hónapokig, ilyenkor hozzám alkalmazkodnak többnyire, mert tudják, hogy mennyire lusta vagyok. Megannyi szempont bejátszik, lehet, hogy el akarok tűnni a világ elől, vagy éppen szingliként skalpot gyűjtenék. Alapvetően szerintem azt kell eldönteni, hogy beszélgetni akarunk, vagy ‘nincs más hátra, mint előre’ azaz ideje 200 százalékos tempóra kapcsolni… Kimondottan barátokkal való találkozáshoz inkább egymás lakására járunk, vagy kisebb nyugodtabb csehókba.

Melyik a kedvenc kocsmád / szórakozóhelyed és miért?

Sokat járjuk az országot zenélés kapcsán, ezért volt szerencsém beleszagolni néhányba. A szívem Pécsre köt. Itt rengeteg időmet töltöm a Nappali kávézóban. Közel van a lakásomhoz, kellemes az atmoszférája, szimpatikus, rugalmas pultosai és színes alkoholrepertoárja hamar felrakta a koronát a választásra. Nagyon szeretem a Blöff kávézót még hason okokból, ott is egy jó csapat és jó hangulat ér ha betévedek, közelsége is előny szintén. Szórakozásra Pécsett nincs túl sok alternatíva, de sokszor megfordulok a Pécsi Est Caféban. Itt is jóba vagyok néhány pultossal, akikkel elcsacsogok, ha éppen várok egy koncertre. Nagyon jó a hangcucc, valamint a zenekarok többsége is ide hozza le városunkba a lemezbemutatóját és a tulajokkal is nagyon jó a kapcsolatom, Gerlai Gergővel hasonlóan gondoljuk: a vodkaszóda a haladók itala!
Budapesten már volt több helyszín, ahová jártam rendszeresen, van köztük ami időközben már megszűnt. Krizsó barátom Anker kávézója, ami az Anker közben van például szeretett helyem. A Garzonban szeretem a vodkaszóda arányt a vodka javára. Széplaki Gábor cimborám hívta fel a figyelmemet a Kétlyuku Kocsmára a Széll Kálmán téren, ahol nagyon olcsó a vodka és egy kedves emlékhez köt. Esténként, ha elröppen az idő, gyakran betérek a Rézangyalba a Madách téren. Van egy új kedves hely a Dob és a Síp utca sarkán, egy sarki kocsma, ahol jó a melegszendvics, de azt sznoboknak nem ajánlom, ugyanilyen a Galéria a Podmaniczkyn. Kellemes kertes helynek a városligetben ott van a Pántlika, meg a Csendes. Igazából elég sok helyen megfordulok 🙂 Szórakozásra szeretem az A38 hajót, szintén a jó hang és a kedves brigád miatt. Szezonális esti alternatívákban idén a Mika Tivadar kert volt a sláger, tavaly a 400, azelőtt Toldi mozi, de sokszori látogatásuk miatt szívesebben keresek új helyeket.
Budapesten és Pécsen kívül sok helyen megfordultunk koncerteken, de nem igazán tudnék kiemelni krimókat, talán Szentesen a Graffiti Klub volt az, ami nagyon szimpatikus volt számomra.

Milyen alkoholos italokat fogyasztasz?

Ha elkezdeném hosszasan taglalni, akkor karakterszám-csúcsot döntenék… Talán a legegyszerűbb a pillanatnyi toplistámat felállítani és mellé írni a kísérőket: Mindenképpen a vodka az, ami az első helyet foglalja el. Kedvencem a vodkaszóda. Nyár óta a vodka shot-ot is imádom, ami egy feles vodka, ráfacsarva citrom, narancs. Szeretem a vodkatonikot, illetve ízesített ásványvizekkel a vodkát. Szeretem a Bloodymary-t is. Régebben sok Jager-t és Becherovkát ittam, ezeket egyáltalán nem iszom már, ahogy a pálinkákat sem, csak ha nagyon tukmálják. A zenekaros official koccintós italunk az Unikum, ez elől nincs kibúvás sohasem. Az ízesített söröket is kedvelem, de az inkább üdítőként funkcionál. Újabban gyakran szorongatok a kezemben alma cidert. A bor időszakosan van jelen az életemben, baráti társaságban inkább jobb borászok nedűit, kocsmákban rosé házmestereket iszok.

Milyen tapasztalataid vannak más országok kocsmáiról?

Nem sok, keveset utazok, így nem igazán volt időm belelátni, van itt elég nézni való.

Hogy reagálsz, ha felismernek egy nyilvános helyen?

Attól függ, milyen módon ismernek fel… Ha arról van szó, hogy előző nap összeismerkedtünk és másnap nem emlékszem, akkor kedvesen elfogadva, hogy ismerjük egymást. Ha Rendben Man-ként ismernek fel, az könnyen megy. Sokszor történt meg, ráadásul általában kocsmákban/szórakozóhelyeken felszabadultabbak az emberek, ilyenkor lazán odajönnek hozzám. A barátaim szerint hatalmas türelmem van végighallgatni a hosszas monológokat, könnyen kezelem, sok ilyen eset után már nem új dolog ez. Közvetlen vagyok, mint mindig.

Tudod-e, hol a határ?

Fellépés előtt nem iszom, mert koncentrálnom kell, zenekarvezetőként a csapaton belül sokan számítanak rám, reakcióim magabiztossá varázsolják az esetleges bizonytalanságukat, így fontos a pontos figyelem. Azért persze lecsúszik egy bátorító meleg mellény, de ez nem sok. Koncert után viszont már más a helyzet… Ha túlmelegedek a rövidektől előfordul, hogy Nyíregyházától Pécsig nem csappan a fogyasztás!

Volt-e bármi, amit megbántál, és az alkoholra fogtad?

Ha ez alatt olyasmire gondolsz, hogy tiplivel valaki szeme alatt, vagy alsógatyában egy homokozóban, vagy egy droid nővel egy pingpong asztalon ébredtem, akkor volt.

Mi a trükköd másnaposság ellen?

Nem igazán szoktam másnapos lenni, elég jól bírom az italt. Ha kihagyok pár hetet ivás nélkül, akkor előfordul, hogy fáj a fejem egy pár pohár után. Ilyenkor fejfájás csillapítóval meg egy kedves hölgy társaságával jól lehet enyhíteni a tüneteket. Persze a tovább-ivás is egy megoldás, de ha eszem egy finom meleg ételt, utána egy alvás mindent rendbe rak.

Adatlap – Punnany Massif

Szabadon kitölthető szövegdoboz

Mindenképpen Pécs. Napokban fut ki a Punnany friss videója, ami a Pécs aktuál x címet viseli, és az általam említett helyek is feltűnnek benne.

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség