Látogatás2011. szeptember 7. 17:50-22:30


Adatlap – Jégkert

Vélemény – Jégkert

apuska:

A Calgary antik drink bár hektikus nyitva tartása pont úgy kicseszett velünk, mint amikor a közeli 4 Szürkét mértük fel lehetséges alternatívaként. Így most előre készültem. Ezért kéznél volt azonnal a Jégkert, melyről ezelőtt annyit hallottam csupán, hogy ott van valahol a Széna térnél, és hogy Buda egyik legnagyobb sörkertjeként hirdeti magát.

És tényleg! Franc se gondolta volna, hogy a Mammut 2-vel szemben, ama tekintélyes fal mögött – melyről nyilván a Jégkertet üzemeltető Városfal vendéglő is kapta a nevét – a buszpályaudvaron kívül üzemel bármi. Ha a bejáratot átköltöztetnék a Margit körútra, biztos vagyok benne, hogy forgalmukat helyből megdupláznák, hisz képességei alapján kitűnő alternatívát nyújtana úgy a bevásárlóközpont valamelyik kávézójában fogyasztó trendi vendégkörnek, mint a romkocsmákon szocializálódó nagyvárosi fiataloknak. Vagy? Pont ez a lényeg, hogy ne legyen keveredés és tömeg? Hogy megmaradjon a beavatottság illúziója? A Combinóról visszaköszönő felirat okán higgye mindenki csak azt, hogy ott az ún. Budai Jégpálya van, ami nyaranta biztos nem üzemel, ráadásul télen sem lehet túl nagy?

Mi a Jégkert idényzárása előtt toppantunk be másfél héttel, vagyis mikor ez az írás megjelenik, a helyén elvileg már nem egy sörkert, hanem jégpálya van, és abból, amit mi láttunk, közös nevezőként csupán a sátortető maradt. ’Hűtsd le magad!’, tartja a szlogen. Bár a bőséges ételválaszték okán ugyanilyen lényegre törő lehetne az is, hogy ’zabáld degeszre magad’, aztán ha a program- és játéklehetőségeket is figyelembe vesszük, akkor még a ’gondolkodj csapatban’ is megállná a helyét.

Egyébként remek, hogy van egy akkora kerthelyiség a belvárosban, ahova igazán nagy társasággal is be lehet menni biliárdozni, kivetítőn meccset nézni, céges bulit tartani, osztálytalálkozni, bármilyen születésnapot, névnapot, évfordulót ünnepelni, és mégsem lesz zavaró a népsűrűség. A padlószőnyeg könnyűvé varázsolja a lépést, néhány asztal mellett ott vannak a konnektorok, így fel lehet tölteni a notebookot vagy telefont, és még körbe a határoló oldalfalakat is megfestette különböző képregényes témákban valaki, hogy ne kelljen a sivár nádkerítést nézni. 2011-es újítás volt a kártyarendszer (vendégkártya / törzsvendégkártya) bevezetése, amit meglehetősen jól kommunikáltak, hisz tájékoztatókkal a kivetítőn és a mosdókban is találkoztunk, ráadásul DJ szolgáltatja nap mint nap a zenét, amit asztalonként diszkréten le lehet kapcsolni, ha nem tetszik.

Ámbátor tetszik. Az egész. A védett helyszín, a képregénybe illő falfestések, a finom újító megoldások. Mintha tényleg érdekelné a Jégkert dolgozóit a vendég, és minden tőlük telhetőt megtesznek azok komfortérzetéért.

kalimpa:

Érdekes hely ez a jégkert. Jégpálya télen, kocsma nyáron. Nem mondom, kapcsolták az árut rendesen, kinek mi csúszik jobban, azt kapja.

Telitalálat. Bár nem vagyok nagy Buda rajongó, de ez Pesten is simán megállná a helyét, sőt, hiánypótló lenne. Ötletes, tiszta, igényes és nem is olyan vészesen drága – már Budához képest. Ötletes az asztaloknál ficergő kapcsolóhalmaz, ami a lámpa szokásos funkcióját, a pincér asztalhoz hívását és a zene ki-be kapcsolását hivatott szolgálni, nem láttam ilyet még máshol. Tiszta, mert tisztán tartják, gondolom rendszeresen takarítanak és nem engedik eldzsuvásodni sem a WC-t, sem a többi részét a létesítménynek. Igényes, mert asztalhoz jön a pincér, a bejáratnál kártyát kapunk egy számmal, amire kedvünkre rendelgethetünk, csak legyen elég pénz nálunk távozáskor fizetni a kártya terheltségét.

Összességében jól éreztem magam, nagy-nagy piros pont, megyek még az tuti!

baller:

Első látogatásom volt a Jégkertben. Amikor beléptem, megdöbbenéssel fogadtam, hogy mintha a Szigeten lennénk, itt is csak dedikált kártyával lehet fizetni, viszont azt nem kell előre feltölteni. Ez jó. Miként a lámpáról lógó billenőkapcsolók; szóval meglepően jó ötletekkel találkoztam, de nem meglepően magas budai árak mellett.

strasszi:

Szeretek korizni, de itt még nem voltam télen. Ezért is találtam meg talán kicsit nehezebben a helyet, meg talán azért is, mert azon kívül, hogy Széna tér, nem kaptam több utasítást. Sokszor jártam erre, de sose tűnt fel ez a hely, pedig nagyon nagy!

Belépve döbbenet: kezembe nyomtak egy rugalmas kártyát, amin egy szám meg egy vonalkód volt. Rögtön leesett, hogy itt ez a fizetési rendszer. Nagy tömeg esetén nem rossz, hisz nem kell a pincérnek sasolnia, hogy ki ment el, ki van még itt. Ugye ezt a legtöbb helyen megoldják azzal, hogy kiszolgálás csak a pultnál, de egy ilyen étteremben, mert a Jégterasz étterem is, nagy forgalom esetén nehézkes lehet. Viszont így lemondanak a jatt egy jelentős részéről, mert hisz nem pincérnek adod azt oda, hanem egy másik személynek, aki ugye nem szolgált ki téged. Persze így is lehet még adni borravalót, de hogy az a célszemélyhez jut, már kétséges. Tudom, úgy is kétséges, hogy megkapja a pincér, ha direktbe adod neki, de így garantáltan kevesebb kedved lesz adni. Összességében nem rossz rendszer, pláne egy nagy asztaltársaságnál, ahol külön szeretnénk a végén rendezni a számlát.

Az egész éttermet egy fémvázas ponyva tető fedi, amely alatt középen van a söntés. Rengeteg asztal van itt, nagyon sok ember fér el. Ott jártunkkor koránt sem volt tele, bár ahogy az este haladt előre, egyre több asztalnál ültek, és folyamatosan szállingóztak a vendégek befelé. A helyhez hozzátartozik egy DJ pult és három jó minőségűnek látszó (értsd: nem zsetonos, szakadt posztóval és sörfolttal) biliárdasztal is, amit perc alapon (600 Ft/óra), nem is olyan sokért lehet igénybe venni.

Az asztalok felett hangulatvilágítás, és itt jön a második döbbenet: a lámpából három kapcsoló lóg ki lefele egymás alatt egy vezetékre kötve. A felsőn a zene felirat, az alsón a pincér felirat látható. A középsőn nincs jelzés. WTF! Ez meg mi? Ilyet még nem láttam kocsmában. Kicsit félve nyúltam a kapcsolókhoz, hátha a feliratok ellenére valami olyasmi történik, amit nem akarok. Felülről lefelé haladtam. A zene feliratú kapcsoló átállításakor a lámpatestbe épített kb. 12 cm-es hangszóró az eddig sugárzott halk és lágy muzsikát terminálta. Hoppá! Itt a vendég kezébe adják a kontrollt! Ha akarod szól a zene, ha zavar, mert suttoghatnékod van, akkor kikapcsolhatod! Micsoda hatalom! Izgalomtól kipirulva nyúltam a második kapcsolóhoz, amin nem volt felirat. Egy határozott mozdulattal átnyomtam, de közben hunyorítottam, és oldalt fordítottam a testemet, hogy minél kisebb felület nézzen a furcsa eszköz felé. Mikor a kapcsoló egy halk kattanással átállt, az áramkörben elindult az elektronok mozgása, és egy izzósor kapott életre a lámpa alján, ami extra fotonokkal látta el a teret, hogy ha épp írogatni támad kedved, akkor ne kelljen a pupilládat maximálisra tágítani. Az igazi csoda azonban a legalsó pincér feliratú kapcsolóban van. Átállítása esetén egy extra izzó gyulladt fel a lámpatest tetején, és 3 másodperc múlva megjelent a pincér az asztal mellet, hogy a rendelést felvegye. Miután felvette, lekapcsolta a jelzőfényt. Egyszerű és zseniális rendszer. Nem is értem miért nincs a legtöbb kocsmában ilyen vagy hasonló, hisz ehhez nem kell feltalálni a spanyolviaszt. Hasonló megoldás már létezik a kórházakban, amikor az ápolót hívod, vagy a repülőgépeken az utaskísérő figyelmének felkeltésére. Nem kell állandó szemkontaktus keresés a pincérrel. Szükségtelen az idióta kalimpálás, hogy észrevegyék, hogy kiürült a korsód. Felesleges félbeszakítanod a beszélgetést, azért mert innál egy kávét.

A mosdó teljesen kulturált, szép és tiszta. Az árakkal volt egy kicsit bajom csak. Tudom, hogy budai oldal, de valahogy diszkrepancia volt a sör és a többi termék ára közt. Az ételek és a rövidek nem tűntek annyira drágának, mint a sör önmagában. Igaz, én erre vagyok érzékeny, és lehet, hogy a törzsvendég programban (mert az is van) ez olcsóbb, de sajnos mi ritkán megyünk kétszer ugyanarra a helyre. Majd télen. Korizni.

Árak a látogatás idején – Jégkert

  • Csapolt sör (5 dl): Borsodi, 480 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Borostyán, 500 Ft
  • Bor (1 dl): Kimért fröccsborok, 150 Ft
  • Rövid (4 cl): Unicum, 700 Ft
  • Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslevek, 300 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 500 Ft
  • Harapnivaló: Óriáshamburger steakburgonyával, 1090 Ft

Értékelés – Jégkert

4,0 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség