Látogatás2018. május 3. 17:00-17:50


Adatlap – Két Rombusz

Vélemény – Két Rombusz

apuska:

Van egy Rombusz terasz a Rádayn, és Két Rombusz a Rómain. Egyszerű matek, nem összekeverendő, de ha még azt is hozzávesszük, hogy helye van a 444 jó hely Budapesten könyvben az 50 legjobb kocsma és szórakozóhely között, akkor a számok ereje érezhető.

Vagyis ha kijjebb tekintünk a belvárosnál, és te is azon szerencsések egyike vagy, akinek elérhető közelségű az óbudai szakaszon a Duna-part, akkor séta, kocogás, kutyasétáltatás, bringázás közben az egyszerű kajáldák és kiskocsmák széles repertoárjából válogathatsz. Talán mind közül a leghíresebb a Fellini, vagy épp fiatalabb szomszédja, a NAP bácsi, mert a minőségi választékon túl itt az is adottság, hogy lenyűgöző látványt kínálva folyik elérhető közelségben alattuk a Duna.

Oké. De mit ér egy római-parti vendéglátóhely, ha nincs közvetlen kapcsolata a folyóval? Ha nem tudod vendégként a nyári napmelegben bedugni a hűs vízbe a lábad, miközben a sörödet kortyolgatod? Mi visz rá valakit, hogy beérje ennél kevesebbel, van-e a mérleg másik serpenyőjében annyi plusz? Én ebből a felvetésből indultam ki, mikor szemügyre vettük a Két Rombuszt.

Két Rombusz. Érted? 2 rom busz! Mármint 2 db. Ez a központi elem, köré épül az egész koncepció, és ha már rom, akkor nyilván adott a római kori romkocsma stílus, ami a Duna alkalmi áradásaitól tartva, az értékeidet féltve, tulajdonosi szemszögből gyaníthatóan praktikus.

A kaputól vissza egy sárga megállítótábla mutat irányt a főúton, rajta a kínálat és az árak – tiszta sor. A bejárat előtt le lehet parkolni a motort, a kerítésen cifra deszkanévtábla, mit a sötétben megvilágítanak, rögtön az első padon meg egy újabb érdekes infó: bográcsozás, grillezés szinte ingyen (a “szinte” szó apró betűvel), főzd+, süsd+ magadnak!

És ha már olvasgatsz, van ott még egy tájékoztató, miszerint: étel behozatal megengedett, italt behozni szigorúan tilos, a behozott italokat elkobozzuk!

Te mennyire vagy renitens? Vonzó ez az opció, vagy épp ellenkezőleg, és most jól be lettél fenyítve?

Tegyük fel, hogy nincs nálad csempészáru, sőt, te vagy a nagybetűs Fogyasztó. Nofene, szép nagy udvar – hozzáértőnek sem kell lenned ahhoz, hogy ezt mondhasd -, meg jó ez a sok égig érő fa, illetve hogy a fekete-fehéren és fehéren-fekete pepita matuzsálem Setra buszokat milyen ügyesen emeletessé alakították. A busztető fölé kifeszített ponyvák alatt kiterjesztett a tömegközlekedésből visszamaradt valóság, a buszok mögötti óriás telken kiépített tűzrakó- és grillezőhelyek sorakoznak, hisz van az az opció, hogy a strandbüfé kínálatban kapható lángos – hamburger – palacsinta kínálat kevés, mondjuk mert a közeli lakótelepről szabadulva a természet lágy ölén főzni önmagában egy kiváló program, hát még nagyobb társaságban.

Ehhez társul egy komoly italválaszték. Csapon Arany Ászok és Pilsner Urquell, az alsópolcosnál kicsit jobb minőségű borok palackban, limonádéból nyolc variáns, fagyis-gyümölcsös shake-ből még ugyanennyi, nyilván egy raklap fagyi, van amelyik vegán, és az elmaradhatatlan koktéllap.

Miként volt mit inni, alaposabban körbenéztem. Emitt nádkerítésből készült a tető, és kibelezett buszok székeiből az ülőalkalmatosság. Másutt műanyag hullámlemezek alá kerültek a vastag deszkákból ácsolt masszív fapadok. De olyan is volt, és ez a kedvencem, hogy három leharcolt szivacsot egymás mellé raktak, arra lepedőt terítettek, tetejére párnákat dobáltak, és így mintegy hatalmas franciaágy kerettel, a törökülésben vízipipázó kisebb társaságoknak adott kiváló alapot. Ehhez képest a rongyos bőrkanapé, a hintázásról letiltott függőágyas megoldás, a napernyők, és a hátsó főző-taktust jellemző kábeldobok plusz sörpadok a maguk praktikumával együtt is unalmasak.

Ám itt jön be az emberi tényező! Mert azt mesélték, hogy melegebb hétvégéken szól a reggiezene, kezdetét veszi a tánc, és a nyári táborok idilli hangulata visszaköszön.

Úri muriról tehát szó sincs. Lazaság. Az van! És hogy kivedd a részed a hanyag eleganciából, elég előre foglalni egy tüzes helyet, imádkozni a száraz időért, hívni a haverokat, hoznod a bográcsba és/vagy a grillrácsra valót, majd törődni vele a kész állapotig. És ilyet még nem éltél, ehhez minden eszközt, beleértve a tűzifát is, megkapsz ingyen!

Oké, a sok tűzrakótól nagy lehet alkalmanként a füst, koszos minden, eső után garantált a dagonya, és a fedetlen halmokba lepakolt égetnivaló is nedves. Ha már keressük a kákán a csomót, az OSB lapokból felépített budi is lehetne rajta egy, plusz a hideg vizes mosogatási lehetőség is itt kellene másodikként szerepeljen, de a legmegdöbbentőbb, hogy vendégként a bográcsot elmosni tilos, akkor meg ki nem szarja le?

Istenuccse egyszer bevállalom. Csapatépítésként. Komfortos irodaházban tunyuló banda. Itt majd megérzitek a törődést!

krisz:

Elég sokat bringázom, emiatt a döntést, hogy egy helyet megnézzünk-e közelebbről, érdemes-e lassítani, megállni, esetleg be is menni, a nyeregben ülve gyorsan kell meghozni. A Két Rombusz esetén ezt elsőre sikerült meghozni.

A két régi kivénhedt busz önmagában elég okot szolgáltat erre. Az, hogy egy-két csapolt Pilsenit meg lehet inni, az hab a tortán. Tetszett, hogy van tér, és ha akarok, intimebb zugot is választhatok egy beszélgetésre. Jól esett, hogy napközben a zene nem volt hangos. A sör megnyugtatóan hűvös volt, bár hiányoltam a hazai manufaktúrák termékeit. Tetszett, hogy lehetőséget és eszközöket biztosítottak bográcsoláshoz, grillezéshez. Ja és végre egy hely, ahol kényelmes székeken (távolsági buszülés) ülve lehet múlatni az időt.

kopa:

Ha valakinek van egy brutál nagy telke a Rómain, és ott trendi Romkocsma hangulatot teremtene, iskolapélda a hely.

Alapanyagok:

– 2 leselejtezett busz, bútorként és szóvicchez is felhasználható
– Pár kidobott ülés közlekedési járművekből
– Pár asztal a nagymama sufnijából
– Raklapok, rönkfa és fa a grillezéshez
– Pár hordó sör és tömény

Ugye nem is nehéz? Mégis meggyűlik vele a baja sokaknak.

Akár gyerekkel, akár állattal, akár baráti társasággal nyársalni, akár csak pár korsó sörre ugorjatok be délután, mindenki megtalálja a magának való kis zugot.

A buszokat ötletesen a hely részévé tették, lent rohangálhatnak a gyerekek, és élvezhetik, hogy buszsofőrök, miközben a tetején hangulatosan kortyolgathatják a szomjoltójukat, akik már kinőttek a buszokból. (De ugye a játékvasúttal is a legtöbbet az apuka játszik…)

Persze ha sütögetés a napi terv, akkor se forduljatok ki a kapun. Ha hozod az alapanyagot, a Rombusz biztosítja a helyet, a bográcsot, a grillt, a fát, a zenét és a hangulatot, cserébe a söröshordót és a laposüveget hagyjátok otthon.

Persze ha csak csendben akarjátok élvezni a Rómait és a fákat, akkor valamelyik boksz biztos támaszt nyújt a poharak számára, ha pedig megéheztek, akkor se kell kimenni. Magyar part nem létezhet lángos nélkül, ez is egy olyan hely. Ha picit extrémebbre vágytok, kipróbálhatjátok a töltött lángost és a lángburgert, utóbbinál a bucit lángosra cserélték, hiszen ide nem diétázni jár az ember.

Árak a látogatás idején – Két Rombusz

  • Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 550 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Edelweiss, 750 Ft
  • Bor (1 dl): Villányi Olaszrizling, 250 F
  • Rövid (4 cl): Unicum, 700 Ft
  • Üdítő (2 dl): Rostos üdítők, 240 Ft
  • Meleg ital: Forró csoki, 450 Ft
  • Harapnivaló: Töltött betyárlángos, 650 Ft

Értékelés – Két Rombusz

4,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség