Kötelező körök

Elsőként érdemes túlesni a híres, klasszikus, minden útikönyvben említett U Fleku-n. Csehek ide önszántukból már nem is járnak, átvették a hely fölött a hatalmat a turistacsoportok. Ennek ellenére a sörüket vétek lenne nem megkóstolni. Magyarán: egy korsó itt, és mehetünk tovább.

Ha már a legendás helyeknél tartunk, szintén kihagyhatatlan egy-két korsó erejéig Hrabal törzshelye, az U Zlatého Tygra, melynek neve szó szerinti fordításban annyit tesz: az Arany Tigrisnél. Az U Flekuhoz hasonlóan nagyon zajos és nagyon népszerű kocsma. 15 órakor nyit, s azt mondják, 15 óra 3 perckor már nincs egy szabad hely. Ennek ellenére érdemes próbálkozni, már csak azért is, mert itt a pilzenit nem a hagyományos 50 literes hordókból mérik, hanem egy óriási kádból, szén-dioxid helyett pedig levegővel préselik ki, így a sör pont olyan, ahogy azt a sörgyárban kitalálták.

U Zlatého Tygra
Hrabal törzshelye: U Zlatého Tygra

Ha régi vágású prágai kocsmát keresünk, nézzünk be az U Hrochába, melynek neve azt jelenti: a vizilónál. Semmi luxus, öreg fa asztalok, kényelmetlen székek, csak egy fajta, ám zseniális sör, pár finom sörkorcsolya – mindez barátságos árakon (barátságtalan csaposoktól) a prágai vár közelében. Ha autentikus élményt szeretnénk, érdemes ide ellátogatni.

Turistáktól távol

Személyes kedvencem azonban mégsem ez, hanem a Hostinec u Rontundy a maga füstös hangulatával, barna, máló vakolatú falaival, szigorú csaposával és gusztusos sörkorcsolyáival.

Hostinec u Rotundy
egy régivágású cseh kocsma: Hostinec u Rotundy

Aki kevésbé retro hangulatra vágyik, a fiatalos, lenyűgözően kialakított Cross Club felé vegye az irányt. A Cross Clubról ódákat kéne és lehetne zengeni! Hihetetlen a hely! Ha Prágában élnék, garantáltan ideszoknék. Ha pedig egy átmulatott éjszakának alapfeltétele számunkra, hogy a jó sör mellé dübörögjön a rock’n’roll, a Vagon a mi helyünk, ami egy tipikus koncerthelyszín.

Cross Club
őrület a köbön: Cross Club

Az igazán egyedi, – mondhatni bizarr –, élményre áhítozók pedig menjenek ki a külvárosban található Krakora bárba, ahol az udvaron egy hatalmas ketrecben két amerikai puma éldegél, amiket néha még át is sétáltatnak a kocsmán keresztül, természetesen rövid pórázon. Ha elküzdöttük magunkat idáig, ne ijedjünk meg a cseppet sem hívogató fakaputól, menjünk csak be, tényleg jó lesz.

Klasszikus cseh sörkorcsolyák

A nagy ivászat közben jól jön némi sörkorcsolya – szerencsére a csehek ebben a műfajban is remekelnek. Míg itthon sok kiskocsma még mindig nem tudott túllépni a mogyi-ropi-zsírosdeszka szentháromságon, addig Prágában hermelínt, vagyis fűszeres ecetes lében pácolt camambert sajtot, sok hagymával, fokhagymával, borssal és cseh kenyérrel éppúgy ehetünk a sörünk mellé, mint pácolt prágai szafaládét (utopenec), ecetes-hagymás disznósajtot (tlačenka), nagyon büdös és nagyon finom sajtot (romadur), csülköt vagy éppen sült kolbászt.

cseh sörkorcsolyák
válogatott cseh sörkorcsolyák: sült kolbász, romadur, tlačenka

Ez utóbbihoz sok útszéli bódéban hozzájuthatunk a belvárosban – hasonlóan jól ellátott Prága kolbászsütőből, mint Budapest gyrosozóból, csak éppen a cseh változat cseppet autentikusabb. Az este végén, ha bezárt a kocsma, ahol iszogattunk, vegyünk magunkhoz egy finom sült kolbászt valamelyik bódéból, gyönyörködjünk a város fényeiben, nyomjunk el egy elégedett sóhajt, és posztoljunk egy ismerősöket bosszantó képet a tökéletes sörtúránkról.

Személyes élménybeszámolómból a cikk eredetije a travelo.hu oldalára készült, tartalma azzal nagyrészt megegyezik.


Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség