Látogatás2010. március 31. 21:45-22:35


Adatlap – Klub Vittula

Vélemény – Klub Vittula

apuska:

Klub Vittula. Kb. káromkodás számba megy neve a pesti éjszakában, annyira Földön kívüli szerzet. Vagy ha jelenléte a földgolyóval nem is egészen összeegyeztethetetlen, akkor is minimum törvényen és klisén kívüli, annyira kocsmaidegen, mintha csak alkalmi bulihelyszín lenne, amit önkényes házfoglalók, vándorcigányok kisajátítanak maguknak egy-egy estére. Romkocsma, és mégse. Pinceklub, és mégse. Szupertrendi vagy underground? Tudatos koncepcióval bír vagy ritka igénytelen? Honlapja van, de annyira trágya, annyira használhatatlan, hogy jobb lenne, ha nem is lenne. És még ezernyi területen jellemzi e kettősség: erős/édes.

A Vittula szó Mikael Niemi: Popzene a Vittulában című regényéből csenghet ismerősen – ott egy sokgyermekes családok lakta városrész csúfneve volt a finn határhoz közel svéd oldalon, Pajalában. Egyébként a Vittula finn szó, melynek jelentése a szlengszótár alapján annyit tesz: PINA.

De a kultúr utalásnak ezzel nincs még vége. Az Mr2 rádió révén a szilánkos számukkal országos ismertségre pályázó Pluto zenekarnak 2006-ban jelent meg Klub Vittula címmel albuma, aminek a borítóján ez előtt a kocsma előtt pózolnak, bár az utcafronti antik felirat alatt matricákkal borított ódon vasajtó semmi jót nem sejtet. Mert az a hely, amelyikre nincs kitéve a nyitvatartási idő, illetve semmi nem utal az áraira, vagy magasról leszarja az egyszeri vendéget, vagy le se szarja. Az utcáról senki ne tévedjen be! Ide mindenki úgy jöjjön, hogy tudja, hogy értse, hogy legyen vittulás előképzettsége!

Épp ezért figyelj! A 2004-ben elrajtolt Klub Vittula egy sötét, füstös, modernkori hippigyűjtő hely, bár nyilván rásegített a tilos rádiós vonalon mozgó zene erre az érzésre, ahogy a vidám falfestések és mozaikos, tükrös kis ablakberakások, itt-ott plakátok és a tompa fények. De ez a történetnek csak a szürreális része. Egy másik jóval sterilebb, ami a lépcső aljától jobbra vezet, az egy fehérre meszelt méretes terem, benne feltálalva a fekete leves, de még abból is nyílik egy semmire kellő ficak, melyről nem hiszem, hogy így lenne kész, mondjuk frissen megismerkedett pároknak szexitájm terasz, viszont teret adhat amatőr zenekaroknak és finnugor drumm and bass dj-éknek elbújni, míg a hodály megmarad a közönségüknek táncra.

Az pedig tény és való, hogy pultban rendelésre váró felszolgáló leány a zene ütemére meglehetősen jól riszált, és férfiak közt alig nőként nyilván kívánta is mindenki, kinek nem jutott mostanában vittula punci, viszont innentől az is kérdés, hogy ez volt itt a bizonyíték, vagy csak egy be nem teljesült ígéret?

Klub Vittula
Klub Vittula

kalimpa:

underground szórakozóhelynek álcázott pincekocsma sok jó zenével és érdekes – elvont emberekkel.

a csapos hölgy szuper szexi és rendkívül jókedvű, ami már magában előnyt jelent egy hely mibenlétének. röpköd asztalról asztalra mint valami kis pillangó, aki éppen a legboldogabb első nyári pillanatait élvezi, miközben táncol, szökell, nevetgél, mindenkihez van egy kedves szava, bárki is legyen az, lepukkant alkesz, irodaházból szabadult agygörcsös öltönyös juppi vagy éppen mi, akik ártatlanul csak fel akarjuk mérni Magyarország kocsmáit..

elvarázsolt kastély ez kérem, mint Bécsben a Práter csónakos kis ijesztgetős labirintusa: kő-, beton- és téglaborítás fénylik mindenhol a félhomályban, fa sörpadok, sejtelmes fények és hangok innen s onnan. a közönség teljesen vegyes, mint a Rákóczi piacon, van itt minden mi szem s szájnak ingere, ezt látni kell, leírva nem adja vissza azt a kellemesen borzongató érzést.

strasszi:

Odamenet gondoltam, hogy na, megint egy lepukkant pincekocsma, aminek a fele sincs kész, de persze csilli-villi honlapja már van. Nem sok igényességre számítottam. Minek is, ha a legtöbb hasonló hely így is megy. Betérve nem sokkal tért el az elképzelésemtől, talán csak annyiban, hogy kicsit kreatívabban volt kifestve. Itt-ott felfedeztem némi ötletes megoldást, de alapvetően elég üres, és dohszagú ez a későn nyitó műintézményt. Este hatkor még nem volt nyitva, így a korai alkoholisták nem tudják betámadni. Pár óra múlva, viszont tele volt a hely kocsmasznobokkal, akiknek az ilyesmi nagyon bejön. Annyi pozitívat látok benne, hogy közel van a Blahához, ami megkönnyíti a logisztikát, és állítólag néha fellépések is vannak a hátsó asztalmentes helységben. Meglepően kicsi, ezért vagy időben kell odamenni, vagy csak egyszerűen a bejáratott klubtagokon kívül nem kívánnak több vendéget leültetni.

tapi:

És végre! Elmerészkedtünk a legendás Vittulába! Régóta csak hallgatom az itt történt nagy eseményeket, de most itt a nagy alkalom. Kis sor / sörállás a pultnál, de megvan, iható, a mienk. Venni, vinni, inni! Igen ám, de megakad a szemünk a mosogató és a pult közt táncot lejtő pultos lányon: tudja nagyon jól, hogy nézik. És kifejezetten élvezi is ezt. Mi nemkülönben. Közben ki-kiugrik, s más-más nyelven cseveg a vendégekkel. Kérdésünkre, hogy mit tanult: 3 diplomás bölcsész. És ez illik is a helyhez, a vendégkörhöz. Aki nem hiszi, járjon utána!

Árak a látogatás idején – Klub Vittula

  • Csapolt sör (5 dl): Soproni, 340 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Heineken, 400 Ft
  • Bor (1 dl): Szekszárdi Olaszrizling, 180 Ft
  • Rövid (5 cl): Jagermeister, 500 Ft
  • Üdítő (3 dl): Szörp, 200 Ft
  • Meleg ital: Kávé, 200 Ft
  • Harapnivaló: –

Értékelés – Klub Vittula

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség