Látogatás2010. szeptember 12. 18:05-22:20


Adatlap – Kobuci kert

Vélemény – Kobuci kert

apuska:

Az óbudai belváros kellős közepén, a Zichy kastély belső udvarán, a Térszínház, a Gallup intézet, az Óbudai és a Kassák Múzeum mellett, 2009. június 19. óta létezik egy kert, mely tavasztól őszig népies viseletben jár, illetve vár, mármint várja az odajárókat. Kobuci a neve. Kobuci, mert a névadó kolbászos buci itt tipikus csemege, melynek kulináris karrierje a kapolcsi Művészetek Völgyéből ered, kis túlzással mondhatni: világsiker.

Finom ételek, jó borok, baráti társaság, szabad ég alatt rendezett környezet… az eszem-iszom, dínom-dánomhoz szép időben mi kell még? No igen, a zene! A kapolcsi fesztivál ilyen módon is kissé átörökített: népzene, világzene, jazz, blues, élőben szól itt minden, mi érettebb füleknek ingere. És nem is akárhogy! Mert itt akárhány koncertet értem, a hangosítás mindig olyan volt, amilyennek lennie kell, hogy az még másnap is élménnyé legyen.

Fák adják a hangulatát, az már említett zenén és a most említett betonkockákból álló dobogón túl macskakő és murva a talp alá valót, a kastély falai meg diszkréten eltakarják az óbudai paneltömbökre való kilátást – ideális menekülőút a valóságból. A mohától zöld csonka szobrok partszélen, a konténeres WC balvégen, a többtucat olcsó sörpad mindenhol lehúz ugyan valamelyest az értékéből, kár hogy nem jutott ezekre kicsit több pénz, ha már a cégér, a bárpult és a színpad annyira mutatósra ácsolt.

Mondjuk az is lehet, hamar tönkremenne, mert fedett rész nem sok. Ha esik az eső, csoda, ha a pultban egyenpólóban föl-alá szaladgáló hölgyek és urak nem áznak, ilyenkor a hely zömében halott. Amennyiben száraz az idő, előszeretettel látogatják ifjú családok, így nem ritka, ha elfut a lábad között egy gyerek, ha a színpadot egy nyakba ülő apróság miatt nem látod, ha egy babakocsi keresztezi az utad, vagy ha ki van kötve egy kutya a padhoz. A foci VB ideje alatt kivetítőn lehetett meccset nézni. A Magyar Dal Napján, amire mi is jöttünk, fél 12-től szólt a hegedűtől hangos folk’n’roll – a Kobuci kert logoban is ott, legott -, hogy a hatalmas hangszereivel a közönséget a pulton át megkerülve a sötétedéssel színpadra lépő Besh o Drom idején már hátrébb tolják az ülőhelyeket, és teret nyerjenek az állók.

Ami még bosszantott, hogy azért szúrták ki gyerekadag sörrel a szemem – az óbudai argo szerint a 4 dl is korsó -, hogy a drága olcsóbbnak hasson. Ugyan már! A fővárosban szocializálódtam. A meghatározhatatlan eredetű szörpöket és folyóbort meg csak azért öntik ki üvegkancsókból, mert az 5 literes műanyag kanna kicsit sem mutatós? Az meg már alig fájó, hogy akciót hirdető tábla ugyan van, de azon egy tétel sem található. Talán hajnalban. Ha minden zsír kisült a kolbászból, és lehet a hajra, vagy jobb esetben kenyérre kenni.

anyicska:

A kobuciék kertje olyan, akár egy vidéki falunap, ahol összejönnek a színpad előtt a családok, ütemre kicsit mozognak, és hazamennek, ha vége a műsornak.

Árak a látogatás idején – Kobuci kert

  • Csapolt sör (4 dl): Soproni, 390 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Soproni Démon, 490 Ft
  • Bor (1 dl): Folyóborok, 120 Ft
  • Rövid (4 cl): Unicum, 650 Ft
  • Üdítő (3 dl): Házi szörpök, 200 Ft
  • Meleg ital: Espresso, 250 Ft
  • Harapnivaló: Házi rétes, 290 Ft

Értékelés – Kobuci kert

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség