Látogatás2015. január 29. 19:30-23:00


Adatlap – Rizmajer Sörház Csepel

Vélemény – Rizmajer Sörház Csepel

apuska:

2012-ben költöztünk Csepelre. Először a helyi késdobálókban (ForrásKirálykert) ismerkedtünk a minden szempontból izgalmas dél-pesti közeggel, melynek egyik sajátos összetevője volt a Szebeni Ászok (a Szebeni utcában főzték), amit a csapról mértek, s bár nem volt túl karakteres, legalább szemtelenül olcsó, és kicsit más, mint amit belvárosban kapni lehetett.

Rémlik? 2011-ben volt az első és a második Főzdefeszt. A Rizmajer ezeken még meg sem jelent (helyreigazítás a kommentekben), bár 1994 óta főzik kisüzemi körülmények között a sört, amíg nem ültek fel a sörforradalom hullámaira, Csepelen túl senki nem jegyezte őket, viszont ebben a kategóriában mindenki mást túléltek.

Aztán a Rizmajer Sörfőzde a felfokozott vásárlói igényekhez igazította a gyártástechnológiáját és ennek megfelelően megújította szortimentjét. Jelenleg több száz liter sör készül naponta, és a söreiket, hogy a sörbarátok autentikus hazai környezetben is megízlelhessék, 2012. júniusban a főzdétől pár száz méterre megnyitották a Rizmajer Kézműves Sörházat.

2012-ben Magyarországon még nem volt divat, hogy egy kisüzemi sörgyár saját márkasörözőt üzemeltessen. Pedig gyártói oldalról is megvan az előnye, hiszen a főzde így reprezentálhat a kiskereskedők felé, megmutathatja a teljes sörválasztékát, és kirakatba teheti az ideális körítés minden elemét, legyen az korsó, póló, sörkeksz vagy egy-egy spéci étel a sörök mellé.

A Rizmajer sörház már kívülről is érdekes látvány. Egy relatív modern többszintes épület neonreklámmal felvértezve büszkén hirdeti az igét, míg az autóbejáró melletti szomszéd falon graffitiként fújták fel a főzőmester családnevét, s mindezt a tízemeletes panel- és a régi kertes házak határán.

És akkor belépsz. A söntésben 9 különböző csapon ott a Rizmajer teljes sörválasztéka, a belvárosban megszokott árak majdnem feléért. Csak ne ott kezdjél bénázni azon, mit kérsz! Az egykedvű pultosok keveset csevegnek, szeretnek jó tempóban haladni, és akad is bőven dolguk, ergo ha nem akarsz a kiszolgálás minőségében csalódni, előzetesen tájékozódj a neten, vagy kóstold magad az összeset végig, esetleg ad hoc szakmai tanácsért fordulj a vendégekhez.

A pult körül sokszor régi bútorok ülnek. Ők nyilván a világosra esküsznek – ez a legolcsóbb, 20 év alatt ezt szokták meg, bár ennek is javult a minősége -, a lányok a meggyesre, a fiatal srácok a kukoricásra, az ínyencek meg minden másra, nekem speciel a Maibock a kedvencem.

A plafonon és a falon lámpák foglalata egy-egy söröshordó szelet. Az ablakokra szerelt reluxa belső mintázata a témába vágóan színes, és az olyan füles tálcának beillő fafaragások a könyöklőn, amibe elfér és nem mocorog 8 korsó és 8 feles pohár, az párját ritkítja.

Igazából a Rizibe (igen, a helyiek így hívják) az itt feltüntetett két jeles téli/tavaszi dátumtól vissza is többször leugrottam. Csak akkor nem fotóztam, utána nem írtam, nem jártam körbe az egészet, valami furcsa és megmagyarázhatatlan oknál fogva inkább viselkedtem úgy, mint egy normális vendég, aki ha talál egy szabad asztalt, ahhoz leül, azt fogyaszt. Így a pincében például csak most jártam, s csodálkoztam rá a már majdnem klubszobára, ahol kb. 30 embernek való ülőhelyet számoltam, egy zenegépet, egy biliárdasztalt, egy darts táblát (mellette a tévét, juj!), és egy csodás falicsapot, na itt éreztem, hogy ez megint az a hely, ahol szívesen tartanék egy kisebb összejövetelt, mert adott hozzá minden. És az ára? Ha nem akarsz zártkörű bulit, kapaszkodj meg, ingyen játszhatsz! Ha szeretnéd, hogy csak te és a pajtásaid legyetek ott, legyetek minimum 15-en, vegyetek egy egész hordónyi sört (30 liter), ami a legolcsóbb világos árával számolva még 15.000 forintra sem jön ki. Elég jó, nem?

Az első terem és a hátsó terem között van egy szabadtérben végződő fedett átjáró – számomra ez a legijesztőbb rész. Télen vele jár az érzés, hogy ezen átvágva melegből hidegbe, majd hidegből megint melegbe érsz, illetve muszáj a dohányfüstben is kicsit megmártózni, miközben kilátás innen sehova semmi. Mégis ülnek mindig itt is.

A hátsó terem? Az megint izgi. Anno itt is sörpadok voltak, ám lassacskán sikerült ezt részint ízléses darabokra lecseréli, most kis asztalkák, magasított fajták, jófajta székek és egy hosszú sarokgarnitúra fokozza az élményt, mert hát sokkal kényelmesebb ezekről rácsodálkozni a sör afféle nemes ábrázolásmódjára, mikor egy kétcopfos, rövid szoknyás szexi bajor lány egy korsó sörrel a kezében áll egy nagy jégkocka mezőn, amiből kilóg egy további korsó és két üveg. Vagy amikor egy túlméretezett korsóból egy ugyanilyen jégmezőre kilötykölik a sört. Mit is kívánhatnál ezek után? Talán valamit enni…

Pogácsa, zsíros kenyér, hot dog, hambi, lángos, csabatkában sütött melegszendvics – nagyon sokféle sörkorcsolyát kínálnak, és az árukat is nagyon megérik. Hétvégenként, amikor az időjárás engedi szervezett programok keretében néha alágyújtanak a bográcsnak és a külső kemencét is befűtik, olyankor van gulyás, meg csülök, és még élő zenekari produkcióval is kedveskednek mellé. Bringázz ki Csepelre, vagy költözz ki te is, tökéletes vasárnap déli chill.

De ami egy vicc. Mivel elég korán zárnak, gyakran szorul az emberbe egy olyan érzés, hogy tudna még egy sört inni – szigorúak, nem engedik -, ezért utóbb eggyel odébb vettük az irányt, a szomszédos Retro Kert Coffe-ba (egykor Májuskert), ám oda nem engedtek be. Mert rövidnadrágban voltam! Ez komoly? Ilyen Csepelen van? 🙂

Legközelebb veszek a hazaútra inkább 1 literes üveges kiszerelést!

kalimpa:

Erzsébeten, azaz a XX. kerületben születtem, s ott is nőttem fel. Ez csak azért fontos ennél a beszámolómnál, mivel a szomszéd kerület egyik ivóját próbáltuk Csepelen.

Nálunk anno volt egy lokálpatrióta hozzáállás, hogy Erzsébeten minden jobb mint a “szigeten”. Nyilván régen a kocsmákra is igaz volt ez a fejünkben, de ezt most meg kell hazudtoljam.

Ez a kocsma itt Csepelen egészen egyszerűen jó. Klassz és gyors kiszolgálás, mind a benti, mind a külső udvaron, vagy akinek úgy tetszik, a teraszon lévő pultnál.

Tiszta a WC, jó és igényes a berendezés a belső térben, kint a teraszon meg a klasszikus sörpadokon ülve lehet iszogatni a jobbnál jobb házisöröket barátságos áron. Nekem a gyömbéres és a konyakmeggyes ízvilág is bejött, majd máskor rámegyek a markáns, kesernyés, férfias darabokra, de most nem tudtam leállni ezekről, mert kifejezetten finomak voltak, pláne hogy még drága sem volt.

Köszönöm, nagyon jó kis este volt a Riziben, ámbár kár, hogy 23 órakor bezár.

dancsopanza:

Kellemes kerthelyiség egy rakat fasza sörrel. Hunyd le a szemed, próbáld elképzelni: Csepel, jó sör, jó hely. Ez a valóság, próbáld ki!

A Borárosról 15 perc, a Karácsony Sándor utcánál kell a HÉV-ről leszállni, kis séta, komló illat, Sunshine Barbie. Tudod hányféle csapolt sört kóstolhatsz itt? Hetet fixen, amihez csapj hozzá még egy idényjellegűt. Vigyázz erősebbek az átlagosnál, beüthet.

Nagy szerencse, hogy 23 órakor bezárnak és kiraknak, így a belvárosba tartó utolsó HÉV-et is jó eséllyel eléred.

anyicska:

Csepel büszkesége, a büszke csepeliek törzshelye, a helyi sörfőző sörszentélye, ahogy ő azt megálmodta, a Rizmajer Csepel. Csepelen sehol máshol nem ihatsz ilyen jó és erős söröket, és sehol máshol nem találsz ilyen igényes kocsmát.

A kerthelyiség nagyon szép, a kisgyerekeket a fűben a játékokhoz le lehet rakni, jó időben 2-3 féle sört csapolnak kint is, de miért vannak sörpadok, és minek olyankor is tető, ha nem esik, én szívesen napoznék. A belső helységek sokfélék, kicsit hiányzik az összhang, s mintha férfi WC is több lenne, mint női.

Sajnos a kiszolgálás nem túl barátságos. Mit akarsz? Kb. ez sugárzik a tekintetekből, s hiába minőségi a sör, másnap az élet ugyanúgy tud fájni ettől is. Pedig csak egyfélét ittam…

Cserébe úgy vettem észre, a borravalót nem várják, és különösebben nem is értékelik. Ezzel együtt legutóbb kihelyeztek a pultra egy pénzgyűjtő dobozt, fölötte az egyik kisebb csepeli Rizmajer érdekeltségű kocsma néhai pultosának fényképét és történetét, miszerint az esküvője előtt egy motoros balesetben meghalt. Ezzel a családját segítik. Szomorú, de a gesztus szép.

Árak a látogatás idején – Rizmajer Sörház Csepel

  • Csapolt sör (5 dl): Rizmajer világos, 220 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Rizmajer gyömbér, 350 Ft
  • Bor (1 dl): Folyó, 130 Ft
  • Rövid (4 cl): Unicum, 490 Ft
  • Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 200 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 350 Ft
  • Harapnivaló: Hamburger, 650 Ft

Értékelés – Rizmajer Sörház Csepel

4,0 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség