Látogatás2010. május 26. 18:30-22:00


Adatlap – Bambi eszpresszó

Vélemény – Bambi eszpresszó

kalimpa:

Régóta tervben volt, miként az Ibolya eszpresszó, hogy a Bambit felmérjük, mint a budai oldal klasszikus őskövületét. Na, most megtörtént.

Sokat jártam már erre, láttam bringáról, autóból, hallottam róla sok jót, dicsérő legendákat, de hogy ennyire nem MŰRETRÓ, azt azért nem gondoltam. Itt maradt nekünk valami az édesapám és édesanyám fiatalságából, ami hamisíthatatlanul ontja magából a régmúlt kor minden vívmányát, szépségét és báját. Szerencsénk volt, mert ottjártunkkor pont találtunk egy nekünk passzoló szabad asztalt, amit nagy vidáman befoglaltunk a magunk kis-nagy asztaltársaságával.

Az első megdöbbenés már a 3. percben ért, miszerint kedves dsila barátnőnk – a teraszon, finoman az üvegfalnak támasztott és senkit nem zavaró helyen lévő bringáját /Pianka/ szolidan, de határozottan kitessékelte a pincérnő a 4 méterre az esőbe, a már nem fedett helyen lévő járdafrontra, miszerint itt nem lehet sem bringa, sem kutya, tessék oda kikötni mindkettőt!!! Mit tehettünk volna, a háziak szabálya szent és sérthetetlen… De ami még megdöbbentőbb, hogy ki van írva nagy A4-es fehér lapra, hogy se bringa, se kutya, se TÁRSASJÁTÉK, mármint az asztaloknál mindez szigorúan TILOS! Döbbenet. Szigorúak baszki, szigorúak, biztos az évek és a türelem múlásával én is ilyen leszek… Majd meglátjuk.

A Bambi eszpresszó igazi szocreál hely a maga NEM modernizálódni akarásával, a 60-as, 70-es évek itt ragadt hangulatával, vörös műbőr fotelekkel, giccses csempemozaikokkal, az őskorból való sütispulttal – mert igen, kérem itt süteményeket is árulnak. Minyont, rumkockát, kókuszgolyót. Persze az árak teljes mértékig tükrözik-trükközik már a mai kort, semmi retró, de még az asztalnál való kiszolgálást követően is fizetni kell egyből a pincérnőnek, aki még flegma is ráadásul.

A kinti teraszon semmi meglepő nincs, asztalok és székek sokaságában merengő, söröző és beszélgető társaságok teszik teljessé a budai látképet. De a presszóba belépve az már egy időutazás, megdöbbenve tapasztaltam a benti zárt tér milyenségét, na ez már a nemsemmi kategória. A WC viszonylag elfogadható és tiszta, ezzel szemben a 10 órai zárórát jelző főúr kolompolása egyenesen idegesítő és megdöbbentő, mikor tele a hely és mindenki iszogat, rendel, fizet és nyugalomba süppedve élvezi a Bambit. Figyeltem, a rutinosabbja a kolompolás kezdetekor még gyorsan kikért 2-3 üveg sört és szépen finoman a sarokban meghúzódva iszogatott, mit sem törődve az öreg csilingelésével. Sajnos? Mi nem így tettünk, csak szájtátva figyeltünk ki a fejünkből, hogy itt ezen a fronton is milyen rend és szabály uralkodik… Ennyi… Maximum véletlenül tévedek majd erre, szándékosan biztos nem…

Bambi eszpresszó

strasszi:

A Bambi eszpresszó itt ragadt a hatvanas évekből, és lehet, hogy a raktáron van még egy két üveg a hírhedt csatos-üveges, kátrányos üdítőből, amit szüleink fogyasztottak tonnaszám kamaszként a strandon. Az 1942-es Disney mozi alkotói meg forognak a sírjukban, hogy milyen arcok piálnak a kis édi-bédi őzikéjük neve alatt.

A pártállami rendszer emléke nem csak a dizájnon és a néven látszik, hanem az ÁVH-szerű szabályrendszeren is, amit szép nagy betűkkel írtak, és jól olvasható helyekre ki is raktak. Nem hogy kiraknak, szigorúan be is tartatnak!

A dizájn amúgy ma már újra divatos, leszámítva az egy-két nikotinfoltos beütést. Pöttyös bögrében jött a tejjja, ami persze csak fekete, más opció nincs, és soha nem is volt! Dicséretes, hogy a teraszon fázó vendégek részére van pokróc. Ez a fícsör valószínűleg nem a 70-es évekből maradt itt.

A legdurvább az volt, amikor egy öreg munkásőr szerű fazon tíz előtt tíz perccel, kis harangocskával a kezében körbejárt, hogy nemsokára záróra, és jobban tenné mindenki, ha elhúzna. Ezt a kisharangos performance-t öt perc múlva megismételte, majd onnan kezdve folyamatosan csilingelt, mint egy zárlatos kombinó. Nem mertük megkockáztatni, hogy mi lesz tíz után, inkább eltekertünk a szarrá ázott bringáinkon, egy majdnem igazi retró élménnyel gazdagabban.

cilu:

Piros műbőr, anyósnyelv, sárga függöny, melegszenyó, gesztenyepüré, dobostorta, virsli mustárral és kenyérrel. Mit mondhatnék még?

tapi:

Buda egyik kellemesen szocreál ivója, a Bambi eszpresszó, a Külüggyel szemben található. Tudd, hogy mit illik, ha itt iszol. Hangoskodni, játszani ill. kerékpárt kitámasztani a teraszon tilos! Nem hatóságilag, hanem mert a tulaj így látja jónak. No, a záróra előtti kolompolás is távozásra kell késztesse az udvarias vendéget. Ha a hely írott és íratlan szabályait betartod, remélheted, hogy hosszas várakozás árán végül rendelhetsz is. Innen már csak percek választanak el egy habzó barnától vagy egy jó melegszendótól. E páros nekem mindig bejött, legyen szó nyári BKV sztrájkról vagy épp tavaszváró iddogálásról.

A helyszín miatt is igen vegyes a vendégkör: metroszexuálisoktól a dominózó öregekig van itt mindenféle figura. Aki még nem járt e budai intézményben, de titkon bízik a szocializmus visszatértében, annak kötelező a mihamarabbi látogatás!

dsila:

A legvidámabb békebeli barakk bűze és bája a Bambi eszpresszó. Az igazi szocialista-realista kánaánban, a Sztálinvárosból Dunaújvárossá avanzsált valaha-volt Pentelében felnőve, nekem dejavu az utolsó mozaikkockáig. A hitelesség teljes, mert a legtöbb retróféle helytől eltérően itt nem az életérzés nosztalgikusan kiretusált újrateremtése történt, hanem egyszerűen a változatlan túlélése. Szocialista mamutfenyő a hely a demokrácia dekadens erdejében, ahol a személyzet még tudja, hogy a vendég van érte és nem fordítva, hogy a tűrés-tiltás-támogatás szentháromsága igenis létezik és holmi játszhatnék, kerékpár elhelyezhetnék egyértelműen tiltott szándéknak minősítendő, a számla azonnali kiegyenlítése viszont nemhogy támogatott, de megkívánt.

Az időutazás adja azt a pluszt a helyhez, ami miatt újra és újra tele van: a felszolgáló hölgy egyértelmű uralma a teraszára lépő halandók felett, a szemkápráztató mozaikfertő a mosdóban, a 20 éve nem látott anyósnyelvek az ablakban, szabatosan fogalmazott házirendek és tilalmak mindenhova kifüggesztve és utánozhatatlan 80-as évek szag. Ám mindennapos használatra legalább annyira nem alkalmas, mint a korszak, amiből itt maradt.

Bambi eszpresszó

Árak a látogatás idején – Bambi eszpresszó

  • Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 375 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Pilsner Urquell, 510 Ft
  • Bor (1 dl): Rizling, 180 Ft
  • Rövid (4 cl): Hubertus, 360 Ft
  • Üdítő (2,5 dl): Rostos gyümölcslé, 390 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 340 Ft
  • Harapnivaló: Melegszendvics, 290 Ft

Értékelés – Bambi eszpresszó

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség