Látogatás2014. április 25. 18:00-22:50


Adatlap – Budapest Park

Ha belépsz a sövényen, hagyd kint a valóságot!
Európa legnagyobb, egész nyáron nyitva tartó szabadtéri szórakozóhelyén a norma bomolva hull a porba, hogy tenyeres-talpas tapsviharban megszülethess újra!
Mikor a Nap a Dunába ömlik a Rákóczi híd alatt, a Parkban az emberek tomboló árrá változnak, hogy mások meglovagolhassák tajtékjukat. A zene 4 tánctéren tölti ereid élettel, hol a gitárok ereje, hol a DJ-k ütemjele vezet, hogy sose tévedj el!
A világ minden szegletéből érkeznek, hogy játsszanak neked! És végre játszol te is, így leszel önmagad, s nem a szereped.
A Park sosem alszik. Csak nappal más arcát mutatja. Galériával, versekkel, tánccal tár eléd mindent, ami kincs és többé nem kell látnod semmit, amit mutatnak, de nincs.
Italok mámora, ételek illata lengi be a levegőt, amiért fizetségül nem kérnek nagy árat, hogy nélkülöznöd sose kelljen és jól lakjon minden vágyad.
Áprilistól szeptemberig a világból csak az örömöt látod, és ha kell, mielőtt belépsz, mondd el ezerszer: Ha belépsz a sövényen, hagyd kint a valóságot!

Vélemény – Budapest Park

apuska:

Ez a rímbe és pátoszba tekert összefoglaló a Budapest Park saját honlapjáról való. És ez még csak petting ahhoz képest, amit az idei megnyitó előtt olvastam több programajánló oldalon, miszerint: Amikor először melegít újra a nap és már nem viszed magaddal a kabátodat, akkor bibét bont körötted minden, hogy újra nyíljon benned, ami meg volt, de épp nincsen. Saras földdunyhája alól kúszik ki az élet, körbeleng és nem számít, mit mutatnak az évek. Most megszületsz újra tüdőd friss levegő tölti, sóhaj szakad és foszlik szerte, szét kellett már törni. A kapu nyílik, a sövény elnyel, minden változik, te maradsz, de arcodra az öröm mától új portréképet ragaszt. Levetkőzöl minden láncot, magad boldogságba mártod, az álmaid hozd magaddal és hagyd kint a valóságot!

Szóval adva van egy romantikus író – ígérem, többet nem idézek tőle -, a hagyd kinn a valóságot szlogen, és egy mágikus sövény a kíméletlen valóság és a fergeteges buli határán. És a sövény mögött? Más léptékű, mint a Kobuci Kert. 14.500 négyzetméteren több mint 200 óriás a tengeri szállítmányozásból ismerős konténer funkcionálisan szétdobálva, akár a lego darabkák, és egy hatalmas szabadtéri színpad. Jogos a kérdés, mi volt itt a Budapest Park előtt? Egykor villamos remiz. Aztán sokáig semmi, csoda hogy a ZP nem látott a kényszerű költözésekor a területben fantáziát, pedig ideális közlekedési csomópont, itt legalább 5 éjszakai járat megáll, környéken lakók sehol, miközben a határos vasúti töltés is jótékonyan tereli a hangot, még mielőtt a szél fölkapná.

A Budapest Park koncepciója a 2012-es kezdetektől az, hogy majd 5 hónapon keresztül egy-egy koncerttel tömegeket vonzanak be, majd ha este 10-kor annak vége, nem engedik el őket olyan könnyen, inkább kínálnak a bulizáshoz egy csomó zenei alternatívát.

Pedig a koncertkezdés előtt is vannak lehetőségek. Eleve van egy ingyenes területe a Parknak a Soroksári út mellett, ahol az 17-től 20 óráig majd a 22-től 23 óráig tartó italakciókkal együtt nagyon megéri a zöldben sörözni. 350 forintért 6 deci csapolt Soproni vagy 425 forintért a csapolt Heineken? Esetleg 700 forintért koktél vagy 2000-ért ugyanez vödörben? A hülyének is megéri, miközben ülsz a babzsákokon és meccset nézel vagy épp legelteted a koncertre érkezőkön a szemed. Az akció vége előtt kikérsz még párat, közben végig tudod hallgatni az aktuális fellépő műsorát, arany élet – erre még rá is tudnék szokni. De ha van belépőjegyed (ára programfüggő, 3 sávos szakaszban elővételezhető), akkor a dombon piáláson, a koncerten megőrülésen és a bulikon túl a Bunker Galéria aktuális kiállítása is megtekinthető, ahol kortárs fiatal alkotók munkáiból van mindig valami válogatás.

2013-tól a Sziget Iroda vette a kezébe a koncertek szervezését. A mögötte álló rutin meg az évek jótékony változást hoztak, onnantól nem csak a fellépők listája izgalmasabb, hanem a régi Sziget fesztiválok díszleteinek (pl. a fakutya) is állandó helyet találtak.

A programot elnézve 2014-ben a Budapest Park még több, még színvonalasabb külföldi együttest hívott meg. Nem véletlen, a szervezők tudatosan alakítják olyan nagy kaliberű hellyé, amely túlnő a szokásos klubhelyszíneken, és a maga 8.000 fős befogadóképességével a stadion méretű koncerthelyszínek nyomdokaiba lép.

A folyamatos alakítás során az arculat is most jutott odáig, ahogy azt eredetileg tervezték. Egyedi, a valóságtól elrugaszkodott világ jelenik meg kreatív anyagokon: óriási virágokká lettek a rút vasoszlopok, az új főbejárat mint egy sövény kapu, a kerítés mellé végig vadszőlőt ültettek, horgolt pulcsit kaptak a fák, a középső részen található domb hajószerű feljáróval bővült, a színpadkép akár egy hangszórókkal telepotyogtatott monumentális aljnövényzet, meg van egy csomó csíkos függőágy, babzsák és színes lampion. Érdekesség, hogy a tetővel befedett elektronikus zenei színtér árnyékában megépítették Európa legkisebb EDM (Electronic Dance Music) helyszínét, ahova tényleg csak pár ember fér be, legutóbb már az amerikai hot-dog és pizzaszelet árus mellett egy kihelyezett KFC-t is találtam, sörös dobozokból kiraktak egy látványosan megvilágítható Budapest feliratot, amivel fotózkodni alap, szóval hétről-hétre vannak új dolgok, hogy ezekkel is fenntartsák az érdeklődést.

A fotók többsége a szezonnyitó Kiscsillag alkalmával készült, amikor az időjárás még nem volt egészen kegyes, és a nagy hajrában még napokig fúrtak-faragtak. Aztán június végén, amikor már hét ágra sütött a nap, vicces volt látni, ahogy a kerítésen kívül a füvön úgy ültek a fiatalok a koncertet megelőzően és itták a közértből hozott valamelyest olcsóbb italokat, mintha csak az Erzsébet téren héderelnének. De ami a lényeg, hogy nem zavarta el őket senki, s bár a Budapest Park (nem túl nagy konkurencia mellett) a legigényesebb szabadtéri koncerthelyszín, kellően laza. Szeretek itt bulizni!

kalimpa:

Nem vártam sokat a Park felújított idei megjelenésétől, de pont ezért, vagy ennek ellenére nem is csalódtam nagyot.

Egész kellemes arányban használták az UV színeket a már-már hippi fílinget kölcsönző nap és csillag formákhoz.

A hangosítása a koncerteknek pont olyan amit megszoktunk a hasonló szabadtéri cuccoknál, hangos, de nem zavaró s inkább tompa mint tiszta.

A kiszolgálás hol lassú, hol figyelmetlen, de gondolom ezek még csak a kezdeti nehézségek, majd belerázódnak a pörgésbe a pultosok is idővel. Amúgy meg a 20 óra előtti akciók kárpótolják a szomjas vándort mindenért… ha hajlandó időben érkezni. Amúgy kedves és közvetlen volt mindenki a sörcsapok túloldalán.

Összességében nekem pozitív élmény volt az idei első szabadtéri koncertet itt meglesni, jövök még az tuti.

anyicska:

Amikor tavalyelőtt megnyitották Parkot, sajnáltam őket. Azt gondoltam, hogy hova ez a merészség, hisz mindenki Zöld Pardonba jár? Tavaly fordult a kocka, és aki jó open air koncertre vágyott, inkább a Budapest Parkot választotta a ZP-vel szemben – igen, ma már Barba Negra Track, tudom, de nekem akkor is csak ZP marad.

Régen nem láttam akkora tömeget budapesti utcákon, mint a Punnany koncertje napján a Közvágóhíd környékén. És minek köszönhető ez az érdeklődés? Igaz, hogy koncertek egy fokkal drágábbak mint a régi ZP-ben, de maga a fogyasztás sokkal olcsóbb. Ráadásul vannak különböző italakciók, és így nagyon hamar visszajön a koncert ára.

Nem vagyok nagy szakember a zene területén, de sokan mondják, hogy nagyon jó a hangosítás. Két koncertet néztem meg, az egyik a Tankcsapda volt, másik a Kiscsillag, mindegyik teljesen más élmény volt, de ez pont jó példa arra, milyen sokszínű a Park. Tankcsapdán hihetetlen tömeg volt, mindenki énekelt, üvöltött, ugrált, táncolt, majd koncert után folytattuk a retro szegletben, fergeteges táncos buli volt hajnalig. Kiscsillagot hátulról néztünk, füvön heverészve, kellemesen sörözgetve, beláttunk a színpadra, a zene így is jól szólt, és mégsem kellett tömegben állni. Olyan kerti parti hangulata volt az egésznek.

Ajánlom mindenkinek, tuti a hely minden szempontból.

rics:

Újra, nyitva felújítva… tetszetős konténer fesztivál.

Mindenesetre jó megoldásnak gondolom, hogy az egész koncerttér konténer pultokkal van körbe szegélyezve, így nagy tömegben is elég hamar italhoz juthatunk.

Színes latex-el burkolt fák és a vip páholyok kicsit feldobják az egészet.

A tavalyi murvás megoldáshoz képest kifejezetten jónak tűnik a hajópadló burkolat, itt-ott még fűrészpor, hegesztő munkások idilli képe édesíti a korábban érkezők hangulatát…

Mindent összevetve kellemes összhatás, egy-két igen jó szabadtéri koncerttel biztos gazdagodunk a Budapest Parkban idén is.

Árak a látogatás idején – Budapest Park

  • Csapolt sör (5 dl): Soproni, 550 Ft
  • Dobozod sör (3,3 dl): Heineken, 690 Ft
  • Bor (1 dl): Varsányi Olaszrizling, 220 Ft
  • Rövid (3 cl): Unicum, 700 Ft
  • Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 320 Ft
  • Meleg ital: …
  • Harapnivaló: Hot Dog, 500 Ft

Értékelés – Budapest Park

4,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség