Látogatás2011. február 12. 17:55-19:55


Adatlap – Pista néni söröző

Vélemény – Pista néni söröző

apuska:

Mikor egy kollégám először mesélt Pista néniről, azt hittem, viccel. Milyen hülye név már ez? Illetve milyen jó… Francba. Nagyon jó! Szóval, mikor hatalmas átéléssel az arcán arról nosztalgiázott, hogy 9-10 éve, még bőven a családalapítás előtt a rocker-punk haverjaival jártak oda, a bitang nagy kertes ház aljában kialakított kocsmába, olcsón bebasztak, biliárdoztak, néha nap balhéztak, majd a 47-es villamossal áttolták a seggük a megboldogult Wig-Wam rock klubba, akkor már tudtam, a Pista nénit szeretni fogjuk. Elvégre ő is visszasírja.

Hajtottam is a srácokat a -ban, hogy mihamarabb induljunk. Persze hangom pusztába kiáltott szó. Így csak este 6 előtt pár perccel estünk át az ’Albertfalva, kitérő’ vasúti töltésen, hogy aztán a kerítésre szegezett fények leszállópályaként vezessenek be a tutiba, Budafok első számú krimójába, ami cirka 70 éve állja ebbéli funkciójában a sarat.

Na, de mitől Pista néni? Pont annyira egyszerű, ahogy azt elsőre mindenki gondolja. Valaha élt itt a környéken egy István, úgy is mint Pista. Annak volt egy neje, akinek neve már életében belemerült a felejtés homályába, így aztán Pista nénizte mindenki, de még akkor is, mikor hites urával belevágtak a kocsma bizniszbe. És akkor a régi kocsmablogon előkerült Pista néni egy rokona, aki ezt írta:

“Hát… Remélem, hogy jól füleltem a családi legendárium mesélése közben. Emlékeim szerint a hivatkozott kocsmahivatal anyai dédnagyapám műintézménye volt, és halála után dédnagyanyám vette át a vezetését, innen a Pista néni elnevezés. Egyébként dédnagyanyám egy hazánkban ideiglenesen állomásozó francia kisasszony volt, aki sose tanult meg rendesen magyarul. A háború után államosították a kocsmát és dédnagyanyám a Sárbogárdi úti kertes ház cselédlakásában töltötte hátralévő napjait.”

A helyi önkormányzat szerint 1952-ben adták ki az első működési engedélyt, bár ez nem jelenti, hogy előtte ne mértek volna itt italt. A mostani állapotát 2004-ben kapta.

A kerthelyiség valami überfasza! Nem egy csomó silány minőségű kerti bútor néhány márkázott napernyő alatt, hanem 6-8 személyes, masszív, ácsolt asztal-pad-tető kombóból minimum 6, mellettük egy sor óriástuja. Oké, most tél van, senkit nem érdekel. De majd! A kocsma bejárata előtt a lépcső tetején van még egy kb. funkció nélküli előtér, ám a palánk túloldalán mindjárt ott van praktikus közelségégben az ütött-kopott, ilyenkor még hűvös WC, ahol is a papírtörülköző tartóra alkoholos filccel az van ráírva: ’Szabadságot Budaházynak!’

A bejárati ajtón túl azonban ott van a csoda. Amit ki nem néznél a helyből. Egy ízlésesen berendezett klasszikus kocsma csapolt Pilsner Urquellel, mely akár Prágában is megállná a helyét, meleg színekkel és véletlenül sem túlzó faborítással, tematikára megjelenésében is szakosodott jó elhelyezésű termekkel, ventilátorokkal. Ott van mindjárt a fogadó rész, bájos kiszolgálással, kocsmapulttal, sporteseményekhez kivetítővel, nyerőgéppel, és a klasszikus sörös reklámplakátokkal. Abból nyílik hátrafelé egy különterem jellegű sokemberes beülős a plafonon tengernyi filmplakáttal, amit kivitelezésében a pulttól balra lévő boltív utáni helyiség is részint megörökölt, csak ott jutott a mozis poszterekből néhány még keretbe rakva a falra, néhány régi rádió a polcra, és egy zenegép, ami a beszélgetéshez a rock’n’rollt adja. Ja, és nem utolsó sorban, ott áll a végben egy puritán egyszerűségű csocsószoba.

Hogy Pista néninek mi köze a filmekhez? Eredetileg semmi, ha csak nem forgatna valaki tévéfilmet róla, de volt, aki tudni vélte, hogy az RTL Klub tartott itt anno valami privát rendezvényt, és ők hozták az első filmes plakátokat. Aztán Pista néni utódai már direkt vadászták őket. Terveztek egy pofás belsőt, majd tapétáztak, és még reklám szaga sincs. Mitől? Bár a szombat este hat órától hajnali egy óráig tartó ital akcióba éppen belecsúszva (Kozel: 140 Ft, Jagermeister, Tequila, Jim Beam, Ballantine’s, Jack Daniel’s: 300 Ft) érzékszerveink így is, úgy is elfáradtak, a zsíros deszkán a lila hagymát is épp csak hogy kiszagoltuk, ej Pista néni, nyalom a hajad!

kalimpa

Budafoki túránk második állomása a környék méltán híres kocsmája a Pista néni söröző.

Hallottunk róla az első bázison, hogy régi és hogy fel lett újítva, de ami fogadott, arra azért nem számítottunk.

A 41-es villamos és a vasút fura kereszteződésében, a felüljáró alatti placcon egy bazi nagy családi ház lett átalakítva kocsmává, takaros kis udvara jóféle nyári kerthelyiségre utal, biztos nagy hangulat lehet itt a dög melegben, fröccsözgetve, bámulva a csajokat.

No, de belépve szembesültünk egy hatalmas területtel, ami abszolút alkalmas esti iszogatásokhoz, főleg hogy nagyon kellemes akciókkal fűszerezettek az italárak. Szombatonként 6 órától főleg! Onnantól kezdődik az olcsóbb árszínvonal, amit szerencsére mi is elcsíptünk, ugyan 5 óra 58 perckor kértünk, de a kedves csapos hölgy megszánt minket, és már olcsón mérte a nedűt.

Kérdéseinkre sajnos eléggé reteszelve tudott válaszolni, mivel még csak pár hónapja dolgozik itt, illetve eléggé érdektelennek tűnt, és magasról szart a minket kellőképpen izgató múltjára a helynek.

Ettől függetlenül nagyon hangulatos. Olyan, mintha egy filmklub lenne átalakítva kocsmává a nyolcvanas évek derekán: tele a fal, a plafon, igazából minden a régi és új, de főleg régi moziplakátokkal. Nagyon jó. Van itt Rambo, Robotzsaru, Bruce Lee és a többiek. Központban a zenegép bömböli magából az éppen aktuális és a klasszikus rock és metál slágereket, amiken felnőttünk és walkman-en hallgattuk az osztálykirándulásokon hazafelé az Ikarus buszon.

Nagyon fasza a közönség, van itt 50-es haveri társaság, nevetgélve s koccintva élvezik a hely adta lehetőségeket, de megbújnak itt a rocker arcok is, akik teszik be sorjában a jobbnál jobb zenéket nagy-nagy örömünkre. Kedvünk nem is volt nagyon tovaindulós, de muszáj, megígértük magunkat még egy születésnapra egy budai helyen, aminek neve csupán Illúzió.

Árak a látogatás idején – Pista néni söröző

  • Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 280 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Edelweiss, 430 Ft
  • Bor (1 dl): Folyó, 60 Ft
  • Rövid (5 cl): Unicum, 500 Ft
  • Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 120 Ft
  • Meleg ital: Kávé, …
  • Harapnivaló: Zsíros kenyér, 100 Ft

Értékelés – Pista néni söröző

3,5 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség