Látogatás2017. október 12. 19:45-20:45


Adatlap – kocsmanév

Vélemény – kocsmanév

apuska:

Nem nagy. Cserébe pici. Bár létezik egy kívülről a szemnek láthatatlan galéria, mi jó búvóhelyül szolgál, ha dúl a szívedben a romantika, de az alaposabb bemutatáshoz lépjünk eggyel visszább!

Az elnevezés? Zseniális. Kiszáradtál, mint a sivatag? Igyál. Lényegében ennyi az üzenet, felettébb őszinte, és az ivó, mint vendéglátóhely típus sem túl gyakori, a sok söröző és pub között garantáltan felkapod rá a fejed. Aztán a táblán álló “Alapítva: 1986” is tekintélyparancsoló: egy ivó, aminek több évtizedes múltja van. Eldőlt, betérünk.

Sajnos a régmúlt a fokozott érdeklődésem ellenére is homályban maradt. A mostani tulaj 2012-ben vette át a helyet, azon keveset változtatott, az egyik ilyen az utcafronton a bejárati ajtó mellett a karos lámpák, amiket okosan megfestett, így van rajtuk oroszlán, gorilla, pálmafák, sivatag, fekete nők, ó fekete Afrika!

Ez azért is egy fontos hozzáadott érték, mert több utalást az elnevezésre sehol nem találunk. A földszint néhány apró presszóasztala és bárszéke két oldalt a falakhoz lett tolva, illetve utóbbiból jutott még szemben a pult elé, alig 10-15 hely, de a masszív ivóknak és a törzsvendégeknek pont elég – a diákok meg húzzanak szépen fel a galériára!

Egyébként van itt mit nézni. Körbe, ameddig a szem ellát, márpedig mindenhova ellát -, illusztrációk és dekortárgyak. Tuti, hogy anno Dreher söröző volt (most Borsodi), mert az egyik fal egy fasza kis montázs, mely Dreher Antal és a 19. századi serfőzdéje előtt tiszteleg – jön a karácsony, hull a hó, bak sört iszunk, jaj de jó – , a plafonon hasonló retro stílusban egy Budapest anno összeállítás, de mind közül a legjobb a kőkorsóból söröző szerzetesek, és maga a király!

Szavanna Ivó

A pultban kommersz rágcsa- és röviditalkínálat a környék kocsmáihoz képest olcsón, 3 sörcsap, köztük kettőn valódi cseh sör (Staropramen Unfiltered és Granat), mikor nem jártok ti is pont úgy, hogy elfogyott. Titeket kárpótolna a szikrázóan lógó talpas poharak és a régi kiszögezett papírforintok látványa? Ebugatta, rámentünk a palackos kézműves vonalra, mi azt jelentette, hogy a Szarvasi Sörmester kínálatából válogattunk, majd miután kicsit húztuk a szánk, a szíves érdeklődést meghálálva jeleztük, nem budai úri ficsúrok vagyunk, épp csak gyakorlott műkedvelőként valamelyest értünk hozzá. Szó szót követett, látszott hogy fontos a véleményünk, így még tanácsot is adtunk, mit lenne érdemes tartani.

Túl néhány további apróságon, a lomtalanításból beszerzett bokszkesztyűn, a máshonnan is ismerős retro fém- és papírplakátokon, felmerészkedtünk egy hűtőmágnesekkel személyessé varázsolt csigalépcsőn a galériára, már csak azért is, mert ez a feltétele, hogy használd a mosdót. Ó, de nem vágyok az oda-vissza futamokra részegen!

A retro-koncepció odafenn is kitart, folytonos, ám sokkal szellősebben betöltött falfelületekkel. Igény szerint(?) – sejtelmes félhomály. A darts tábla épp csak kikandikált, a lapostévé aludt. A súlyos bőrfotelek egyikébe süllyedve turbékoló szerelmes pár látványa fogadott, javában csókolóztak. Így amikor mindent alaposan szemügyre véve körbejártam, teleszarhattam a tipi-tapi-smaci bukót; egyikük sörrel, másikuk vízzel – a lány nagyon szar mentségéül szolgáljon, hogy aszpirint oldott fel benne -, én meg elnézést kértem, szó szerint, már hogy forduljanak el, mert én most fotózok.

Egyébként tökéletesen felhallani, odalenn miről folyik a téma. Így kis koncentrációval és földszinti ivóbérlettel a párbeszédből egy pillanatra se esel ki, csak arra figyelj, fogd meg jól!

Plusz infó: a Facebook fotók alapján hangulatos akusztik koncerteket is tartanak, megérne ez még egy misét…

kocsmaturista:

Egy kiskocsma külön fogalom. Attól, hogy kicsi egy kocsma valahogy íratlanul és ha nem is köztudottan, de “közérzetten” vonzóbb, ígéretesebb, lázadóbb és még inkább rendeltetése szerint való. Az ottani élmény sajátabb, intimebb. Ezeken a helyeken a hangulat az, amit felé nő az itallapnak. Kevésbé számít, hogy mit iszol, mert a hangulat a kísérő. A Szavannában ez tompa világítással, helyi festők képeivel a falon valósul meg, a borsodis kínálat mellett örökkévalón feszengő Dreher plakátoktól is hangulatos ivó a kiskocsma kedvelőknek betrafáló célpont lehet.

Árak a látogatás idején – kocsmanév

  • Csapolt sör (5 dl): Borsodi, 380 Ft
  • Üveges sör (5 dl): Primator búza, 590 Ft
  • Bor (1 dl): Szekszárdi vörös / rozé / fehér, 150 Ft
  • Rövid (5 cl): Unicum, 550 Ft
  • Üdítő (2 dl): Rostos kimért gyümölcslevek, 240 Ft
  • Meleg ital: Capuccino, 340 Ft
  • Harapnivaló: Házi zsíros kenyér, 150 Ft

Értékelés – kocsmanév

4,0 pont

Felderítjük a környék kocsmáit.

vendéglátóhely érdekesség