Vendéglátóhely kategóriák

A vendéglátóhelyek típusait egyszer már összeszedtem.

Mi több, a söröket is kategorizáltam. Szóval épp ideje, hogy ez a fajta rendrakás a fejekben közszolgálatilag folytatódjék.

Mikor a számozott kategóriákat jelölő táblákat látjuk egy vendéglátóhelyen kirakva, gyanakodhatunk, hogy a bolt 1998 és 2007 között már működött, és a táblát kint felejtették. Ugyanis ezen időintervallumban volt érvényes a 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet a vendéglátó üzletek kategóriába sorolásáról, valamint ártájékoztatásáról.

A számozott kategóriák egytől négyig terjedtek, és kötelező volt a hagyományos üzemeltetésű, valamint az önkiszolgáló rendszerben működő vendéglátó üzleteket eszerint besorolni:

  • Hagyományos üzemeltetésű rendszerben működött az a vendéglátó üzlet, amelyben a vendéget asztalnál ülve felszolgáló közreműködésével szolgálták ki.
  • Önkiszolgáló rendszerben működött az a vendéglátó üzlet, amelyben a vendég által kiválasztott ételt illetve italt hagyományos (többször használatos) edényzetben és evőeszközökkel adták át a vendégnek, aki a fogyasztást asztal mellett, ülve végezte.
III. kategória jelölése a csepeli Két Lámpás borozóban
III. kategória jelölése a csepeli Két Lámpás borozóban

A IV. kategóriába sorolás feltételei

IV. kategóriába volt sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felelt meg a III. kategória követelményeinek, ugyanakkor elvárás:

  1. ülőfogyasztás esetén étel- és itallap az asztalok számával arányosan,
  2. egységes és tiszta étkészlet, 
  3. a kiszolgált ételekhez kiadható ízesítő,
  4. ételfogyasztás esetén a vendég kérésére hideg ivóvíz,
  5. nemenként elkülönített mellékhelyiség, amelynek használatáért nem kérhető pénz,
  6. vendéglátó szakképesítés és legalább háromévi szakmai gyakorlat az üzletvezetőnél,
  7. a számla ellenőrizhetősége,
  8. a vendégek után a szemetet folyamatosan eltávolítják, a vendégteret tisztán tartják,
  9. élőzene esetén a zenész / énekes az Országos Szórakoztató Zenei Központ által szervezett szakvizsgával rendelkezik,
  10. a környezeti zaj a jogszabályban meghatározott zajterhelési határértéket nem lépi túl.

A III. kategóriába sorolás feltételei

Az alap a III. kategória. III. kategóriába volt sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felelt meg a II. kategória követelményeinek, ugyanakkor itt is elvárás a IV. kategóriára vonatkozó minden kitétel. A III. kategória többlete:

  1. a bejárata rendezett és tiszta, az üzlet elnevezése megfelel a jogszabálynak,
  2. a vendégtér légcseréje a vonatkozó jogszabályok alapján biztosított,
  3. a vendégek részére a vendégtértől független előtérből nyíló, nemek szerint elkülönített mellékhelyiség, amelynek használatáért nem kérhető pénz,
  4. előírt szakképesítés és legalább háromévi szakmai gyakorlat a konyha vezetőnél, a forgalomhoz igazodó számú szakképzett személyzet műszakonként.

A II. kategóriába sorolás feltételei

II. kategóriába volt sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felelt meg a I. kategória követelményeinek, ugyanakkor itt is elvárás a III. kategóriára vonatkozó minden kitétel. A II. kategória többlete:

  1. elkülönített ruhatár vagy állófogas / ruhaakasztó (kivéve a szezonális nyári helyek), használatáért ellenérték nem kérhető,
  2. a berendezési és felszerelési tárgyak helyiségenként egységesek és hibátlanok,
  3. rozsdamentes evőeszközök,
  4. a borokat talpas pohárban szolgálják fel, és a többi italt is a szakmai követelményeknek megfelelő módon,
  5. a nemzetközi italkínálat mellett hazai termékekből is van választék,
  6. ülőfogyasztás esetén legalább két idegen nyelven étel- és itallap illetve árlap (angol vagy német kötelező), és ezen a nyelven rendelést is felvesznek.
  7. melegkonyhás üzletekben és cukrászdákban biztosítják a gyermekvendégek igényeinek kielégítését,
  8. a vendégteret az üzlet elnevezésére és az üzlet típusára jellemző tárgyak, képek díszítik,
  9. a vendéggel közvetlenül foglalkozó személyek helyiségenként egységes és tiszta formaruhát viselnek,
  10. élőzene szolgáltatás esetén a zenekar vezetője legalább “B” kategóriába sorolt zenész,
  11. a WC- és mosdóhelyiség tisztaságát legalább óránként ellenőrzik, szükség esetén takarítják és fertőtlenítik.

A I. kategóriába sorolás feltételei

I. kategóriába sorolható vendéglátó üzletek esetén is elvárás volt a II. kategóriára vonatkozó minden kitétel. A I. kategória többlete:

  1. belső előtérrel rendelkezik (kivéve a kerthelyiségek),
  2. az üzletbe belépésekor a vendéget fogadják,
  3. a dohányzó vendégek részére elkülönített vendégteret biztosítanak vagy a megfelelő légelszívásról gondoskodnak,
  4. az italokat a szakmai előírásoknak megfelelő hőmérsékleten szolgálják fel, ahol az ital jellege indokolja, szájjéggel,
  5. a WC- és mosdóhelyiség tisztaságát legalább félóránként ellenőrzik, szükség esetén takarítják és fertőtlenítik,
  6. előírt szakképesítés és legalább ötévi szakmai gyakorlat a konyha illetve a cukrászat vezetőjénél,
  7. zenés üzletben a zenekar vezetője legalább “A” vagy kiemelt kategóriába sorolt zenész,
  8. az értékesítéssel foglalkozók helyiségenként egységes és kifogástalan formaruhát viselnek.

Ha a vendéglátó üzlet egyik kategória követelményeinek sem felelt meg, és emiatt alacsonyabb kategóriába nem volt sorolható, a jegyző saját hatáskörben vagy az ellenőrzésre jogosult szervezet kezdeményezésére az üzlet működési engedélyét visszavonta.

ingyenes mellékhelyiség fogyasztóvendégek részére az újbudai Lakat presszóban
ingyenes mellékhelyiség fogyasztóvendégek részére az újbudai Lakat presszóban

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ezt az rendeletet 2007-ben felülírta, és kiadta a 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendeletet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről. Ettől a ponttól a számozott kategóriákat a nemzetközi gyakorlatnak jobban megfelelő – funkció szerinti megnevezésre cserélték.

Ez kiindulásnak jó volt. 2009-ben a kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet hatályba lépésével az üzletköri besorolást már a termékkörök váltották fel, ennek következtében egy vendéglátóhely típus szerinti besorolását a vendéglátó egységet legjobban jellemző termékkör és a statisztikai főtevékenység határozza meg.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, csekkold a weben az Alkohol infót, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Szirényi János szerint:

    Segítségre vona szükségem és tanácsadásraHova és kihez fordulhatok ? .
    Tárgya;Vendéglátó egység új kategóriába sorolása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük